Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelený handl s jádrem si musíme pamatovat

Němečtí zelení prý možná budou souhlasit s prodloužením provozu jaderných elektráren. Ovšem pouze s podmínkou, že bude omezena rychlost na německých dálnicích. Takový handl považuju za nechutný.

Možná namítnete, že politika je hledání kompromisu a handly k ní patří. Obecně souhlasím. V tomto případě jde ale o něco jiného. Evropa čelí nejvážnější energetické krizi za mnoho desítek let. Ukrajina pak už měsíce čelí brutální ruské agresi, při níž každým dnem umírají další a další lidé. Obě věci spolu souvisejí. A velmi významnou roli v tom všem sehrálo a stále hraje právě i zmíněné Německo.

Právě tato země udělala v posledních letech nejvíc pro zvýšení závislosti Evropy na ruském plynu. Němci se před lety rozhodli k zásadní transformaci své energetiky. Chtěli skoncovat s uhlím a jádrem a tyto zdroje většinově nahradit zdroji obnovitelnými, hlavně větrem a sluncem. Stálo je to už miliardy a miliardy eur. Jenže samotné zelené zdroje v našich podmínkách zkrátka nestačí. Jsou totiž závislé na počasí. Zejména o nocích a ještě více v zimě tak musí být spotřeba pokrývána i zdroji, které lze řídit. V Evropě to po několik desetiletí bylo jádro a uhlí, které se ale Němci rozhodli odstavit. A místo nich vsadili na plyn. A to konkrétně na plyn ruský. Německo roky lobbovalo za dostavbu plynovodu Nord Stream 2. Čelilo přitom kritice nejen Ukrajiny, ale třeba i Polska či USA.

Současnou situaci asi netřeba blíže popisovat. Je tristní. Elektřina i plyn jsou neskutečně drahé, což v důsledku zdražuje úplně všechno. Je navíc nutné připomenout, že ani v oblasti snižování emisí, která byla údajně hlavní motivací celé Energiewende, se Němcům nedaří. Navíc hrozí, že plyn nebude, čehož se Němci bojí jak čert kříže. Proto se nehrnou do dodávek zbraní na Ukrajinu, proto blokovali snahy některých zemí uvalit na dovoz ruského plynu embargo, aby byl Putin odstřižen od významného zdroje peněz.

Prodloužení provozu jaderných elektráren by Němcům mohlo pomoci. Navíc jde o nízkoemisní zdroje. Přesto jsou zelení proti. Tedy byli, nyní podle všeho pomalu obracejí. Ale přišli s výše zmíněným handlem.

Upřímně, je mi vlastně jedno, jestli se v Německu rychlost na dálnicích omezí. Je omezená všude jinde, určitě se to dá přežít. Ale nevidím jediný důvod, proč tímto opatřením podmiňovat prodloužení provozu jaderných elektráren. Vůbec nijak to spolu nesouvisí. Těžko někdo může tvrdit, že jde o emise a klima. Zelený ministr hospodářství a klimatu Habeck se zelenou ministryní zahraničí Baerbockovou totiž v poslední době horečně shání plyn po celém světě, přičemž evidentně neřeší, v jakých podmínkách se v Kataru a nevím, kde ještě těží, kolik přitom uniká do vzduchu metanu, nebo kolik mazutu spálí tankery, kterými se plyn do Německa bude vozit. Němci stejně tak ohlásili, že si v energetické krizi pomůžou i uhlím. Logicky, když je krize, je správné využít dostupné zdroje.

To je ale i případ jaderných elektráren. Prodloužení jejich provozu lze určitě posuzovat z technologického a ekonomického hlediska. Ale podmiňovat jej rychlostí na dálnicích je úplně mimo. Jasně to ukazuje, že zeleným ve skutečnosti nejde o klima či energetickou bezpečnost. Jde jim o novodobý třídní boj. Jednou ze tříd, kterou je třeba potírat, jsou „zlí řidiči aut“. Něco podobného sledujeme třeba i u nás v Praze. Určitě nebude trvat dlouho a nějací progresivisté se německým zeleným handlem určitě inspirují.

Autor: Barbora Vomáčková | pondělí 25.7.2022 11:20 | karma článku: 29,57 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Barbora Vomáčková

Šaráda na ČT pokračuje – Odejde Fridrichová ze 168 hodin?

Válka na Kavčích horách pokračuje. Poté, co z České televize po obvinění ze sexuálního obtěžování a bossingu odešel Marek Wollner, se židle houpe i pod Norou Fridrichovou. Udal jí, kdo jiný než její bývalý kamarád, Wollner.

21.2.2023 v 18:28 | Karma: 43,33 | Přečteno: 7201x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

K čemu opravdu slouží emisní povolenky?

Emisní povolenky opět zdražují. Jsou tak jedním z faktorů, který brání poklesu cen elektřiny. Ale chce ho někdo z politiků EU opravdu?

9.2.2023 v 8:50 | Karma: 35,02 | Přečteno: 809x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Barbora Vomáčková

Macron a Scholz potvrdili, že jsou Ufoni

Ani Paříž, ani Berlín zjevně nepochopily, co je nyní nejdůležitější. Výstavba plynovodu přepravujícího vodík ze Španělska tím totiž určitě není. Ani omezení práva veta v Evropské radě.

25.1.2023 v 14:26 | Karma: 25,28 | Přečteno: 667x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Morální majáky z ČT se perou

Bývalá redaktorka pořadu Reportéři Markéta Dobiášová, před časem obvinila svého někdejšího šéfa Marka Wollnera z bossingu a sexuálního obtěžování.

6.1.2023 v 7:07 | Karma: 44,53 | Přečteno: 6405x | Diskuse| Společnost

Barbora Vomáčková

Ale ale, modrý hejtman chce zestátňovat

Jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS začal tlačit na vládu, kterou vede jeho spolustraník Petr Fiala, aby zestátnila výrobce energií. Komunisté tleskají, ostatní se asi ale diví.

5.12.2022 v 10:09 | Karma: 29,76 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2204x
Život je soubor náhod a rozhodnutí. Jsme tu jen na chvilku a je zbytečné se zabývat hloupostmi. Podstatné věci však chápeme až od určitého věku a na začátku života se trápíme naprostými podružnostmi. Užijme si každou vteřinu s těmi, které máme rádi.

Seznam rubrik