Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozice První slepice

Volební šaráda vynesla na prezidentské výsluní laločnatého demagoga a na světlo boží dotaz, která to šťastná žena zaujme pozici První slepice. Exhibování celé prezidentstvím postižené rodiny na státní útraty je bohužel společenskou konvencí a vytváří reality show pro voliče se zálibou v novinách s barevnými obrázky. Otázkou je, zda bychom se na ten humbuk neměli konečně vykašlat. Kór za ty prachy.

Úkolem První slepice je dle zavedeného úzu nábožné mrkání řasami při politických proslovech doprovázeného hlavouna, neboť většina ostatních lidí při nich pouze zvedá oči v sloup. Dále je na tomto postu povinné praktikovat charitu v nejlépe vlastnoručně založených organizacích na podporu tupozrakých menšin a vylepšování mediálního obrazu státníka publikováním jeho oblíbených receptů (např. Tlačenka a la Becher) a šťastných příhod z dětství. Kandidátka olepena značkovými hadry musí mírnit negativní dojem z nezpůsobů vrávorající obhroublé hlavy státu a dělat výkladní skříň místním značkám v obrázkových magazínech. S cukerínovým úsměvem, případně pindáním o světovém míru, je povinna s Prvními slepicemi spřátelených hlavounů společně klást věnce. Vlastní názor je výhodou, ovšem jeho využívání etiketa nedoporučuje. 

Z hlediska historického nejde v pozici První slepice o žádné novum. Evropu a přilehlé gubernie po velkou část minulého tisíciletí řídily metresy. A vzhledem k sexuálnímu apetitu vládců i podvládců  vskutku nebylo potřeba kvót pro ženy v politických funkcích! Když křesťanská morálka tyto praktiky zatrhla, nastoupily do pozic prvních žen státu manželky. Naše novodobé první dámy se tak společensky etablovaly mnoha zajímavými způsoby. Charlotte Masaryková se angažovala v charitách na podporu svedených děvčat a z jejich zkušeností vykřesala v Ústavě ČR stanovení rovnoprávnosti žen. Její dcera Alice sice vodila na Hrad dost nevšední individua z uměleckých kruhů, ale založila Československý červený kříž. Hana Benešová se uměla pěkně voháknout, takže pražské módní salóny včetně Podolské nesušily ve 40. letech hubu a my máme co vystavovat v Umělecko-průmyslovém muzeu. Ženy komunistických prezidentů byly plebejsky znevýhodněny, ale ani tehdy nepadalo v úvahu, aby byla hlavounovi přidělena na okrasu jen tak nějaká soudružka, a o to bylo jejich působení šťavnatější. Marta Gottwaldová zkarikovala post první Dámy nošením vyšeptalých lišek přes ztučnělá ramena takovým způsobem, že se Moliére se svou hrou Sedlák šlechticem zahrabal v hrobce ještě o dva metry níž, a Marie Zápotocká zavedla sympaticky civilní oslovení hlavy státu středočeským „táto“. Pozdější dámy se vrhly na charitu jako by šlo o závod. Irena Svobodová založila projekt SOS dětských vesniček, žižkovská fabrička Olga Havlová zase Výbor dobré vůle a herečka Dagmar Havlová zvládla kromě pískání na prsty založit konkurenční nadaci Vize 97. Stáleúřadující Livia Klausová stihla národu předat recept na kuře na hořčici a opakované poselství, že Vašek je vlastně hodnej nenarcistní pravdoláskař.             

Osobně si myslím, že je třeba nechat laločnatce, aby se v pozici Prvního muže historicky znemožnil sám. Účasti rodinných příslušnic netřeba, zvlášť pokud s První dámou už několik let nežije a První slečna by vzhledem k nízkému věku měla místo přijímání státních návštěv dřepět ve školní škamně. Nechť si svět zvykne, že ženy státníků mohou mít svá vlastní občanská povolání, kterých se kvůli ambicím svých blízkých nebudou vzdávat. Manžel Angely Merkel je profesor chemie a určitě svým studentům nedává z charitativních důvodů samé jedničky. Natož aby někde kladl zkumavky na hrob neznámého vojína.

Protože má ale tento národ evidentně rád show, navrhuju pozici První slepice zavést jako funkci volenou. Její předobraz už nyní máme ve volbách Miss, takže není důvodu tohoto systému nevyužít. Každý rok uděláme volební kampaň s promenádou v bikinách, případně s bojem v mokrých tričkách v nasekaných skriptech z politologie. Tento zvyk  jistě přitáhne ještě více davů a sponzorů než pouhá prezidentská volba a nějaký ten obolos na opuštěná štěnátka se taky vybere. Ovčan si přijde za ty daně na svý, v novinách budou fotky pěkných holek a národ bude mít zase příležitost se v hospodě opakovaně poštěkat do krve.

Autor: Barbora Topinková | pondělí 4.2.2013 14:02 | karma článku: 34,19 | přečteno: 2620x
  • Další články autora

Barbora Topinková

Všechno, co opravdu potřebuji znát o životě, jsem se naučila při chůzi o berlích

Stát se v jednom momentu z výkonné sportovkyně uživatelkou francouzských holí vám otevře netušené obzory. Čas, který jste předtím věnovali sportu, máte najednou volný pro...jak je to neznámé slovo? Život!

27.5.2018 v 17:19 | Karma: 29,23 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost

Barbora Topinková

Stop vidlákokracii!

Fenomén, kdy ve volbách vyhrávají vidlákmani typu amerického či českého prezidenta, by si zasloužil důkladnější sociologickou studii, ale jeho podstata je jasná. Za to, že se svět v koňskou řiť obrací, můžou vidláci.

11.11.2016 v 12:47 | Karma: 27,43 | Přečteno: 2714x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Olympiáda všedního dne

Olympiáda v Riu vrcholí, pot, slzy a emoce tečou. Přihlížející dav áchá a óchá nad úspěchy sportsmanů a zapomíná přitom na to, co se děje mimo vysílací čas. Přináším tedy komentovaný záznam čtyř zápasů olympiády všedního dne:

19.8.2016 v 13:30 | Karma: 16,97 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ona

Barbora Topinková

Krysí stezky Pražáků, které by každý vidlák měl znát (o taxících nemluvě)

Vzhledem k nestandardní situaci, jež na dobu neurčitou změnila Prahu v parkovací zónu, bych ráda mimopražským účastníkům silničního provozu prozradila pár domorodých triků, jak proplout městem, i když nevlastníte říční člun.

8.2.2016 v 11:34 | Karma: 37,11 | Přečteno: 6752x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Pivařův průvodce galaxií

V celém našem kosmíru existuje mnoho průvodců, cestopisů, bedekrů, webů, časopisů a jiných podezřelých spisků, které mají člověka informovat o místě, do kterého hodlá cestovat. Lépe řečeno o místě, ve kterém se právě ztratil.

26.6.2015 v 14:10 | Karma: 15,13 | Přečteno: 877x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz