Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běžím si pro...pivo!

Běžecká párty We Run Prague mi na zádech svých účastníků ukázala deset tisíc důvodů, proč může běžet desetikilometrovou trať táta s kočárkem, chlapík o somatotypu vorvaně i paní s kotníkem v gypsu. Trasa narvaná deseti tisíci těly sice na první pohled připomínala spíš masový hrob nebo tokijské metro, ale pro začátečníky v záběhu neznám lepšího rozklusu na poli distančních běhů.

Proč? Protože si tu i ti nejpomalejší připadají jako hvězdy! Já osobně dobíhám v obyčejných běžeckých závodech hluboko v poli poražených a dobíhajíc do cíle z posledních sil bývám konfrontována s nelichotivých obrázkem, ve kterém moji již zregenerovaní a odsolení soupeři dotravují zbytek ionťáků (a podle zaběhnutého času evidentně taky obohaceného uranu) nebo si trasu dávají cvičně ještě jednou v protisměru (a přitom mi zlotřile fandí).  Zatímco mně je poskytována první pomoc, skandující diváci už dávno odešli z cílové rovinky, případně se na mě ušklíbají zpoza pátého piva uzavírajíce sázky, jestli umřu hned nebo až za dvacet minut.

V běhu We Run Prague si na trať troufnou všechny možné běžecké typy, od silně šmatlavého po mírně přerostlý v rovníku, a jediné, co nás odlišuje, jsou barevné startovní koridory, abychom se v závodě neušlapali jak bizoni, co táhli do bažin. V elektrizující atmosféře, jež nás podporuje ve vášni skandovat hovadiny, přískoky startujeme devět minut, takže borci aspirující na první místo už si dávají vodu na Václaváku. Běžíme Podolím a užíváme si slastný pocit jindy zapovězeného běhu prostředkem tramvajové trati. Celou dobu nás povzbuzuje hlasité skandování davu, který je buď zapálený nebo škodolibý. Nebo ze všech sil podporuje běžce k výkonu jen proto, aby už dav proběhl a oni mohli konečně přejít na druhou stranu ulice. Kličkování mezi spolubojovníky nemá cenu, tady se prostě čas dělat nedá. Ale dá se kochat a užít si ten pocit, že člověk tu desítku dá. O tom ten běh je. Funivě následujíc žluté vodící balónky pro čas 1:00:00 (které mi zbaběle zdrhly na druhém kilometru), přemítám, proč se sem všichni ti lidé táhli. A odpověď mají napsanou vzadu na tričkách. Každý tu svoji.

Běžci reklamní se vyznačují rychlostí blesku a na zádech nesou jména sponzorů, sportovních oddílů, blogů, webů, případně charitativních organizací, za jejichž reklamu bojují mocnými údery svých běháků o asfalt. Přemnožená skupina běžců anglofonních si neporadila s překladatelskými oříšky do jazyka českého a honosí se frikulínskými skvosty typu „Running makes me happy“ či reklamní „Just do it“. Ale možná jim křivdíme a jen chtějí recyklovat srozumitelné tričko i na mezinárodních závodech. Jako ta slečna s nápisem „777 823 413, call me, baby“. Mezi anglickými nápisy lze najít i početné hlášky z filmů, například Gandaldfovo zvolání „Run, you folls!“ nebo Alenčino/Neovo „Follow the white rabit“. Daleko emocionálnější jsou běžci sentimentální, jež práci svých plic a stehenních svalů motivují psanými výkřiky typu „To dám!“, „Běžím i za babičku“ nebo „Nevypadá to, ale skutečně běžím“. Klenoty mezi běžeckými frky pak jsou nápisy české, vtipné a ryze upřímné. Od povzdechnutí typu „Mám tohle zapotřebí?“ a jasného přiznání „Běžím kvůli tomu tričku“ až po skvosty jako „Uhni – výprodeje!“, „Levný banány? To běžím!“ či „Zdrhám z práce“.   

Co měli na zádech rychlíci, kteří zdolali trať pod 50 min, nevím. Hádám, že SK Chvojkovice-Brod. Já tam měla „Běžím si pro pivo“. A za čas 1:07:13 jsem si naordinovala hned čtyři a porci uzených žebírek navrch. Tak sportu zdar a běhu zvláště!

Autor: Barbora Topinková | pondělí 2.9.2013 13:05 | karma článku: 8,93 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Barbora Topinková

Jak rozeznat ženu

Těhotné ženy v Londýnské hromadné dopravě nosí speciální placky, kterými, podobně jako osoby s jiným tělesným postižením, prokazují zevlujícím pubescentům společenskou nutnost uvolnění míst k sezení. Protože se vůči tomuto jednání ohradily ženské spolky "Za život s křečovými žilami" a "Matky s kojeci v náručí", Antidiskriminační komise EU nařídila diskutované zpátečnické opatření, díky kterému bude zavedena povinnost pouštět sednout VŠECHNY ženy.

18.3.2014 v 11:35 | Karma: 30,08 | Přečteno: 2635x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Fejky nikdy!

Plážová korza v Turecku jsou známá hustým výskytem prapodivných milionářů. Všichni ti lidé mají trička s krokodýlem, který se dívá na podivnou stranu, na nose brýle s velkým logem, které skrývají oči s propukajícím zánětem spojivek z prudkého slunce, a mondénní blýskavou peněženku, ze které na druhý pohled tak trochu lezou nitky. Kdo by se o to ale staral ve sluncem zalitém snu o dokonalém značkovém životě za pár korun? Až když tato společnost světáků vystoupí z letadla do středoevropského deště, smyje se jim pozlátko z nekvalitního potisku kožené tašky přímo na vyrudlé oblečení, a z pohádky o létajících pečených holubech sklouznou do příběhu, ve kterém se drahokamy nahrabané v kouzelné jeskyni proměnily v klubko pištících myší.

26.2.2014 v 11:15 | Karma: 22,53 | Přečteno: 2451x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Půlkulaté narozeniny

Dnes je mi pětatřicet. V minulém desetiletí jsem žila v přesvědčení, že dáma nikdy nesděluje věk, váhu ani počet milenců, ale dívám-li se na sebe do zrcadla jindy než ihned po ránu, nevidím důvod, proč by to první číslo mělo být nadále nepublikovatelné. Lhaní o věku od nynějška přenechávám puberťačkám a infantilním diblíkům typu „zezadu lyceum/zepředu muzeum“. My, velký holky, už tohle opravdu nemáme zapotřebí.

28.1.2014 v 13:40 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2238x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Praktiky s příjmením

Pokud se vám i v době odpíračů manželství podařilo dotáhnout svého milovaného před oddávajícího úředníka bez pomoci páru tažných volů, budete muset vyřešit několik dalších problémů. Zatímco při rozsazení tety Marty a tety Vlasty u slavnostní tabule zaboduje dvojdecka slivovice, rozhodnutí o tom, jak se chcete po svatbě jmenovat, je jen na vašem uvážení. Každá nevěsta má hned několik možností a při volbě každé z nich narazí na určité technické problémy nebo nesmyslné konvence.

10.1.2014 v 12:15 | Karma: 25,35 | Přečteno: 2462x | Diskuse| Ostatní

Barbora Topinková

Krém do sněhulí

Sněhové vločky se začínají lepit na okna, tedy aspoň teoreticky nebo v horských oblastech nad 2 000 m n.m.. Takže se optimisticky připravuju na rochnění ve sněhu. Součástí mé výzbroje pro tuto sezónu musí být i krém, po jehož používání budu moci zůstat celý den venku, aniž bych večer vypadala jako sušená treska stokrát přejetá šmirglpapírem. Co mi drogerie nabízejí, tedy kromě slev na vánoční ubrousky?

5.1.2014 v 12:30 | Karma: 9,26 | Přečteno: 131x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. NEchtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz