Plechová kráva a Valaši

Tož už je to nejaký čas, co sem tu vychvalovala valašsků kyselicu a trochu aj napomínala ty nemehla, co ju v hospodách neumíja vařit. No a včil su tu zas. Zas budu chválit aj napomínat. Znáte "plechovů krávu"?

Tož tu rakúsků fialovů určitě znáte a plechovů nee? Tož my zme tak začali říkat tým mlékomatom.

My tu máme aj dosť tých opravdických živých krav, teho skotu, tož zme si to potřebovali nejak rozdělit. Eště furt je tu na Valašsku nekolik spokojených rodin, keré majů mléko přímo od nejakej tetičky nebo babky, kerá z dobrej vůle chová doma kravku, aby mjeli aj příbuzní dobré domácí mléko, tvaroh, kyšku a třeba aj máslo - to já zrovna domácí nemosím, je to opravdu síla, to už si znova nezvyknu.

No vraťme sa k tej plechovej krávě. Prý to byla lóni móda a už to nejak upadá nebo co???

Mysím zme zdechlí. Omlůvám sa za to jadrnější slovo, ale ináč sa to nedá povědět. V novinách furt píšů, jak téj kampani za prodej čerstvého mléka uškodilo prohlášení hygienika, a jak ty hospodáře drtíja jakési hyper a super obchody, ale já mysím, že sa to zas enom bójíme řéct na plnů hubu - to prodávání mléka z plechových krav sa spomalilo, protože zme líní si ho tam chodit kupovat! Vymývat flašky, převařovat to a schovávat v ledničce, a myslet na to, že už bysme to mjeli buť vypit nebo z toho uvařit krupicu, aby sa to nezkazilo.

Je pjekné, že zme to skusili, šak lóni to vypadalo při tých anketách a všeckých dotazníkoch, že to bude dobré, že sa chytnem a včil... Šak víte co chcu řéct... Skusili zme.

Je čas, abych vám promluvila do duše. Já to mám také z ruky, tu plechovů dojnicu. Dyž to mléko chcu, mosím jet aspoň 12 kilometrů. Mosím si to naplánovat - přemýšlat dopředku, gdy nám mléko asi donde, nesmím zapomnět flašky vzít do auta (tož negdy je tam vozím aj tři dni), mjet drobné koruny nejaké u sebe. Doma to vyleju do hrnca a až druhý deň to svařuju, aby odstúpila smetana. Šak tá dycky stačí na nejaků bílů polévku nebo trochu máčky, byla by to škoda nezebrat. Kolikráť sa mi to nevejde do plišťáka, tož to svařuju ve dvůch hrncoch, ve vodní lázni, potom to umývat... Šak bych sa na to vyprdla.

Ale děckám to šmakuje! Aj mojému! A při vařéní a pečéní je to také rozdíl! No a dyž ináč nedáte - ba, aj sa to vyplatí - dyť litr stójí 15 korun, eletrika na zpracování pár haléřů a můj čas při tom ztracený nepočítám, protože to kupuju při cestě za inýma povinosťama, a svařuju při další práci v kuchyni. A néni navíc třeba u toho stát, šak to zapíská. To já mosím lamentovat enom naoko.

Tak. A včil je vám jasné, že gdo sa všelijak vymlůvá, proč si rači kupuje krabicové za 10korun v hyper super, že sa opravdu enom vymlůvá. Takových, co opravdu mosíja šetřit každý drobný, a kerým také ani nic nevyčítám, je tu v republice naštěstí furt málo. Úplně nejrači mám ty zelenáče. Ne jako ty Grínhorny z Vinetůa, ale takové ty cérky a ogary co furt vykládajů ty řeči o zdravých potravinách a tom lepším žití - zpátky do přírody. Jakože aby sa jim náhodů nezačala vráskama krabatit huba UŽ v padesáti, chců byt dýl mladí a zdraví. Šak im to přeju. Ale nekeří z nich sů tak líní, že ani petrželku si nepěstujů za oknem, nechajů si ju v lednu dovézt třebas z Taliánska, no a pro mléko do plechovej krávy tým pádem nezajdů jak je rok dlůhý. No nekerým nechutná. Ale takové to bílé "jakožemaso", mysím Tofu sa to menuje, im šmakuje. Tož dobré. Zkusím domluvit krávě od tety, esli by nemohla dójit mléko s příchuťů TetraPak.

Nic proti TetraPaku, je to výborný vynález, ale dyž si možeme konečně kupovat čerstvé mléko, aj iné výtvory přírody, tož proč to neděláme?

No - zme zdechlí...

Já su mlsná. Na domácím mléce sem vyrostla, aj můj. A su ráda, že moje děcka to možů mjet skoro stéjné, tož jim to dopřeju. Nechcu nic skovávat, nalévat sa vínem a kázat o vodě - aj já mám ve špajzce furt dvě krabice plnotuku, nezatracuju to. Dyž potřebuju neco nakúpit, mosím jet autem nebo pjekný kus na kole, to je jasné, že nebudu jezdit enom kvulivá dvům litrom mléka, to bych byla hlúpá. Ale dyž možu, a hlavně, protože chcu, tož máme 300 dní v roce mléko z téj automatky. Aj že dobře chutná, aj že je mi z toho lepší na duši. To samé platí o všeckém ostatním jídle, o tom ale negdy jindy.

Mysím aj kvůli tomu zme chtěli "do světa" - tož buďme spánembohem světoví!

A nebuďme hlůpí a zdechlí...

Autor: Barbora Tomšů | čtvrtek 31.3.2011 13:55 | karma článku: 15,22 | přečteno: 2895x
  • Další články autora

Barbora Tomšů

Práce ženy

18.3.2013 v 12:01 | Karma: 12,00

Barbora Tomšů

Enom tak

22.2.2013 v 11:00 | Karma: 8,79

Barbora Tomšů

Dejte dětem palačinky!

21.2.2013 v 10:20 | Karma: 15,74

Barbora Tomšů

Je to jak na houpačce

20.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,10