Hudební ceny Anděl ovládly hvězdičky jak z vesnických zábav

Po udělování formálnějších cen Zlatý Slavík si televize Nova přivlastnila i mladší hudební ceny Anděl. Ceny, které neuděluje veřejnost, ale skupinka osob vznešeně se nazývající "Akademie," měly obdržet méně známé a neokoukané tváře české hudební scény. Nakonec je ale získali interpreti, které by na západě nepustili ani do zkušebny.

Prima TV - VyVolení

"Slavnostnímu" večeru předcházela velká marketingová a reklamní akce slibující prvotřídní moderátorku Terezu Pergnerovou a skvělou show plnou živé hudby. Je chvályhodné, že se čeští pořadatelé rozhodli podpořit živá vystoupení, že jdou proti stále se rozmáhající americké módě playbacku, nicméně playback měl a vždy bude mít své výhody - i nezpěváci se mohou díky počítačovým úpravám a aranžmá tvářit jako zpěváci a posluchači si nemusí hrůzou zakrývat uši. Zpěvačky (jako Céline Dion, Mariah Carey, Beyonce) si troufnou na LIVE vystoupení a divákovo sluchové ústrojí se raduje z krásných hlasů. Nezpěvačky - celebrity (typickými příklady jsou Britney Spears, Hillary Duff, Jennifer Lopez ...) zase neoslní hlasovou výbavou, ale nabídnou strhující taneční a zábavnou show, kdy playback bereme jako samozřejmost a vůbec nás neuráží. Takto to může fungovat ve všech modernějších zemích - samozřejmě s výjimkou České republiky a cen Anděl.
Farná, Klus...
Ceny Anděl předvedly neskutečný obraz českého hudebního rybníčku. Zpěvačkou roku se stala Ewa Farná, která i přes svůj nezpochybnitelný talent navždy zůstane pouhým produktem - opět to dokázala, když přebírala ceny a spíše než přípravě na děkovnou řeč věnovala svůj čas líčení. Je to ale škoda - jiné produkty hudebního průmyslu (již výše zmíněné) Britney Spears, Hillary Duff ... to všechno jsou nádherné a sexy ženy. Ewa Farná je dívka - tuctová dívka, které k sexy vzhledu nepomůže ani její tým vizážistek.
Větší radost mi udělala kategorie Zpěvák roku. Toto ocenění získal Tomáš Klus - mladík, který si na nic nehraje, který má svůj hudební směr, své představy. Možná není nejlepším zpěvákem co se týče hlasu, ale vkládá do své hudby srdce. A poslouchat se dá...
Děsiví Charlie Straight
To samé nemohu říct o letošním objevu roku, "cool" nazvané skupině Charlie Straight. Tato skupinka mladých mužů ve mne evokuje tu nejhorší možnou variantu hudebního umění. Kluci, kteří se rozhodnou stát se kapelou a tou se stanou, i kdyby měli hrát sami pro sebe ve sklepě. Ve chvíli, kdy ale ze sklepa vyjdou, máme problém. Zpívat neumí, anglickou výslovnost taky moc neovládají - pravděpodobně nejvhodnější variantou je tedy zpívat a ještě k tomu anglicky. Ve chvíli, kdy jeden z mladíků při přebírání cen začal mluvit - jako smyslu zbavený a posilněný některou z ilegálních látek - o japonském filmu a českých titulcích, modlil jsem se, aby jej, jak je na západě zvykem, po nějakém časovém limitu odpojili. Modlitba zůstala nevyslyšena - pořadatelé pravděpodobně usoudili, že než děkovnou řeč limitovat, raději oceněným určitou míru demence odpustí. Nevěřícné úsměvy přítomných však prozradily, že diváci nic odpouštět nehodlají - v tomto se snad pořadatelé do dalšího ročníku poučí.

Světlé místo? Pergnerová
Jediné, co lze na celém nepovedeném večeru zhodnotit pozitivně, byl moderátorský výkon Terezy Pergnerové. Pokud však někdo čekal dobře vypadající mladou ženu z VyVolených, musel se dost divit. Tereza působila pohuble a  dost strhaně. Nic to však nemění na tom, že moderovat prostě umí, je svá, nezaměnitelná. Snad ona jediná odvracela fiaska, kdy televizní divák už nemohl snášet příšerné účinkující a hledal televizní ovladač k přepnutí stanice.
Mimochodem - pomalu každému se musel do rtů vloudit úsměv, když kamery občas ukázaly v publiku sedícího a zuřícího Leoše Mareše - to, že večer nemoderuje on, ho jistě ranilo.

 

Hudební ceny Anděl ovládly hvězdičky jak z vesnických zábav. Česko pravděpodobně nemá talenty světové úrovně, nemá snad ani talenty evropské úrovně. Mezinárodních úspěchů jako nominace na Grammy či Oscara, jako v případě Markéty Irglové, se v hudebních kategoriích pravděpodobně ještě dlouho nedočkáme.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Barák | neděle 18.4.2010 9:20 | karma článku: 17,46 | přečteno: 2892x