Vysoké školství v troskách. Těšme se na právníky z Plzně

Chvíli to vypadalo, že rozum zvítězí. Po několika letech problémů se konečně Akreditační komise (AK) rozhodla ukončit trápení Právnické fakulty v Plzni a neprodloužit ji akreditaci nutnou k další existenci. Důvodů se našlo dost - mimo skandálu s rychlostudenty se škola potýkala s nedostatkem učitelů či neexistující vědeckou činností. Nakonec ale zasáhl ministr školství Dobeš a tzv. "rychlopráva" zachránil.

Ministr školství Jiří Dobeš (VV)Petr Topič, iDNES.cz

Ministr Dobeš znásilnil vysokoškolský zákon a Akreditační komisi (složenou z akademiků, profesorů a docentů, jejichž renomé dosahuje mezinárodního formátu) zaškatulkoval do pozice pouhého poradního orgánu, o jehož rady pak vlastně vůbec nestojí.
Nezávislá Akreditační komise je v nemilosti ministra dlouhodobě. Na rozdíl od hlavy českého školství totiž pracuje usilovně, tvrdě a transparentně. Z hlediska novináře lze AK označit dokonce za vzor, jak se má správně komunikovat s veřejnosti - předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková trpělivě a takřka kdykoli na požádání vysvětlí vše, co s činností "její" komise souvisí a i v zahraničních srovnáních je česká obdoba akreditační a kontrolní instituce vysokých škol hodnocena více než kladně. Narozdíl od výsledků resortu školství coby celku, který je (nejen) pro neschopnost získat evropské dotace a propad úrovně žáků základních a středních škol pouze pro smích.
Ano, je jednoduché celý spor personifikovat a popsat jako boj ministra Dobeše s paní Dvořákovou. Jednoduchá je i představa boje bývalého topmanažera bezpečnostní agentury ABL se zástupem erudovaných, již prošedivělých moudrých hlav. Avšak zatímco ministr může brát své působení na školství pouze jako krátkou epizodu (jeho Věci veřejné by se podle průzkumů již do Parlamentu nedostaly), členové AK zasvětili zkvalitňování českého vysokého školství celý svůj život. Z mého pohledu jde o výsměch celé akademické obci.
Ministrovi Josefu Dobešovi nelze upřít odvaha. Neváhá překopat celý fungující systém vysokého školství a bořit zažitá pravidla. S ničím se nepáře - a ministerstvo se po jeho odchodu bude muset zotavovat ještě hodně dlouho.

Autor: Vladimír Barák | pátek 9.3.2012 10:47 | karma článku: 43,63 | přečteno: 5905x