Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odpoledne mezi velrybami

Určitě každý znáte ty nádherné dokumentární filmy o velrybách. Temně modrá voda a v ní největší současný savec, kterého příroda vytvořila. Nikdy, když jsem tyto dokumentární filmy sledoval, mě ani nenapadlo, že bych něco podobného mohl prožít na vlastní kůži. Proto mě nabídka, strávit 2 dny na Vancouver Islandu, nadchla. Zvláště, když jednou z plánovaných činností byl výlet za velrybami. Již samotná cesta z Vancouvru trajektem na Vancouver Island a dále do Tofina byla jedním ohromným zážitkem. Přesto, že nabídky na Wahle Watching se objevují v každém informačním materiálu Britské Kolumbie, neměli jsme v té chvíli konkrétní představu. Jak ale bylo v informačních letácích uvedeno, vybrat si můžete až na místě.  

Pavel Bandik

Po příjezdu do Tofina a ubytování v hotelu jsme zamířili do nejbližší kanceláře s nabídkou "sledování velryb". Shodou okolností se nacházela v obchůdku s upomínkovými předměty. Po registraci a úhradě jsem byli informováni, že náše loď odjíždí v 15:00 a že je potřeba být nejpozději půl hodiny před odjezdem zpět u registrační přepážky.

Před odjezdem, jsme byli nejdříve poučeni o bezpečnosti a následně jsme byli dotázáni na velikost našeho oblečení. Po dobu celé doby, strávené na moři, jste totiž povinni být oblečeni ve speciálním overalu. Po jeho oblečeni si pak připadáte něco mezi záchranářem a kosmonautem, jen vám chybí patřičná "pokrývka" hlavy.

Když jsem přišli k molu, uviděli jsme nejdříve našeho indiánského kapitána a průvodce. Očekávali jsem, že nás odvede k té největší lodi, která u mola stála. Ale ouha, výlet jsme měli absolvovat na té "lodičce", která se kolébala na moři kousek od místa, kde kapitán stál. V "bárce" bylo v první třetině místo na stání pro kapitána s kormidlem a vysílačkou, za ním dvě dřevěné lavice po dvou místech k sezení a před ním na přídi ještě jedna lavice pro dvě osoby. Přes zářivý úsměv na tváři kapitána jsem přesto nastupovali poněkud z rozpaky. Ale nakonec, vždyť nám říkali, že overal nás chrání nejen proti nepřízni počasí a vodě, ale i proti utonutí.

Samotná plavba předčila všechna očekávání. Věděli jsem, že vijíždíme ze zálivu krytého poloostrovem, na kterém stojí městečko Tofino a pak budeme pokračovat na šiřý oceán. Voda v zálivu byla klidná a připravena na rozříznutí přídí naši lodi. S napětím jsme tak už jen očekávali, až vyplujeme na oceán. V hlavě jsme si promítali obrázky rozbouřeného oceánu a cestujících nahnutých přes zábradlí lodí a krmících rybičky. Jaké však bylo naše překvapení, když jsem zjistili, že i na širém oceánu hladina je sice zčeřená, ale není to způsobeno bouřlivostí vodního živlu, nýbrž přídí našeho dočasného dopravního prostředku. Nejvíce tak na vás působila hloubka prostoru, který se před vámi otevřel. Někde v koutku duše jste si uvědomili, že odtud až někde k Havaji  v podstatě není nic než voda.

Následovala tříhodinová plavba ve vzdálenosti ca 1 - 2 km podél pobřeží a nádhernými zážitky ze sledování velryb, mořských vyder a tuleňů.

Na vlastní kůži jsem poznali, že osobní zážitek se značně liší od toho televizního. Prožitek byl nejen v oblasti neočkávaných vizuálních, ale především hlubokých emocionálních prožitků.

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Bandík | neděle 17.11.2013 8:00 | karma článku: 8,83 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Pavel Bandík

Spartan race Baest Liberec 2016

Závody Spartan. Mají řadu příznivců, ale i řadu, těch, kteří jim zatím nepříšly na chuť. I příslušníci této skupiny často neskrývají, že možná jednou by si chtěli některý se závodů vyzkoušet.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 11,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Bandík

Pacifik a jeho otisky v písku

Ne každý má to štěstí, aby se opakovaně mohl podívat na pobřeží Tichého oceánu. Já to štěstí měl. Rád bych se s Vámi podělil o svoje obrazové zážitky.

29.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 189x | Diskuse| Videoblogy

Pavel Bandík

Moje "Černé plíce"

Pokud jste zatvrzelý nekuřák či naopak vášnivý kuřák a říkáte si, dál číst nemusím, protože dost bylo vzrušených, nikam nevedoucích diskusí o zákazu kouření u nás, prosím vydržte a pokračujte ve čtení. Nebude to o kouření.

17.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,39 | Přečteno: 442x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Spartan! Spartan! Spartan!

Spartan race. Jednu chvíli mi to začalo připadat jako modla moderní doby. Kdo se nezúčastnil spartana, jako by nebyl. Do té doby, než jsem se rozhodl to také vyzkoušet.

13.5.2015 v 22:10 | Karma: 7,91 | Přečteno: 526x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Jsou pravidla důležitá 2 ?

Nevím jak vy, ale já jsem došel k závěru, že pravidla jsou nesmírně důležitá. Ne proto, aby nás svazovala, ale aby nám pomohla a naučila nás se rozhodnout v náročných životních situacích. Není nad to, když se člověk může připravovat na to co přijde a má k tomu pravidla, která v té chvíli ještě nechápe, ale která mu v mnohém pomohou. Myslím samozřejmě pravidla, která vás naučí dívat se kolem sebe, získávat vědomosti a informace a umět je zpracovávat a použivat. Myslím tím samozřejmě pravidla z knih Marka Frosta: Paladinovo proroctví. Myslím tím, ty báječné příběhy, které vás okamžitě vtáhnou do děje a od kterých neodejdete dříve, než je dočtete. A najednou zjistíte. Vždyť tady něco chybí. Ta kniha musí mít logicky pokračování. A právě o tom pokračování bych Vám dnes chtěl vyprávět.

5.10.2014 v 17:35 | Karma: 4,50 | Přečteno: 263x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:41

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Muž v letech, který vždy, když si myslí, že má sdostatek životních zkušeností zjistí, že skutečnost je úplně jiná.