Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

8 500 km od každodenní reality II.

Tofino. Malé městečko na pobřeží Tichého oceánu, které leží na západní straně Vancouver Islandu. Už samotná cesta k němu vede po silnici, na jejímž začátku Vás dopravní cedule informuje, že toto je poslední benzínová pumpa a další je 80 km daleko. Jedete mezi vysokými zalesněnými kopci a míjíte řeku a nádherná jezera. Přesně takto jste si představoval kanadskou přírodu. Čas od času vás mine auto. Váš mobilní telefon nemá žádný signál. Pokud by se cokoliv stalo, máte dvě možnosti. Čekat na další auto, jehož posádka by vám mohla pomoci nebo se vyšplhat navysoké kopce a doufat, že tam budete mít signál a přivoláte pomoc. Tato myšlenka vám jen na chvíli bleskne hlavou a pak si znovu užíváte tu nádheru, kterou zde vytvořila příroda. Když přijedete k prvnímu motorestu na západním pobřeží, přece jen si ulevíte, že jste cestu bez problémů zvládli a čekáte, kdy konečně uvidíte tichomořské pobřeží. Stále je ale pouze tušíte, protože po celou cestu do Tofina je silnice lemována lesním porostem. Není možné říci lesem, protože se jedná pouze o úzký pruh stromů, ale přece jen za nimi Tichý oceán nevidíte. Jednou dvakrát zahlédnete u cesty informační tabuly o nejbližší pláži, či odbočku k nějakému resortu. Abyste nevyšli ze střehu, pravidelně se kolem cesty objevují značky informující o tom, že na pobřeží hrozí nebezpečí tsunami.  

 

 

Najednou jste v městečku. Po levé straně uvidíte typickou zástavbu, nízké dřevěné domy. Po právé straně se objeví první motel a za ním směrem na východ, již uvidíte vysněný oceán. Až později zjistíte, že se jedná o záliv, který je od Tichého oceánu oddělen poloostrovem, na kterém bylo Tofino vystavěno. Z místní architektury na vás dýchne vliv původního indiánského obyvatelstva. Pravděpodobně proto, že je již po sezoně, připadá vám od samotného přijezdu městečko tiché a klidné. Za zálivem znovu spatříte hluboké lesy a typická pohoří.

 

Kromě koupání na mísních plážích jsou zde nejoblíbenější zábavou wahle watching a baer watching. Máte tak možnost vyjet na oceán a vidět velryby, které se sem vrací z teplejších vod např. od pobřeží Kalifornie, aby se po dlouhé cestě "nakrmily" plaktnonem zdejších vod studených, nebo se vydat na druhou stranu do hlubokých lesů a spatřit medvěda grizlyho, ale i další představitele typické kanadské fauny.

Při výběru kterékoliv z těchto možností zjistíte, že se jedná nejen o nádherný vizuální, ale především o hluboký emocionální zážitek. A to vám místní průvodce, často indián, stejně jako nám při výletu za velrybami, ještě připraví nějaké překvapení. V našem případě přišlo, když průvodce najednou zastavil loď (vzhledem k velikosti plavidla  je tento název poněkud nadnesený)  a ukázal na skupinu asi dvaceti mořských vyder, kterých jste si sami doposud mezi chaluhami nevšimli, se slovy: "Tak to jsem nečekal, že budeme mít takové štěstí". Nemůžete jej podezřívat z promyšleného marketingového tahu, protože celou dobu posloucháte, jak si s kolegy vyměňuje rádiem informace o tom, kde je možné právě vidět velryby, a o vydrách doposud nepadlo ani slovo.

Večer celodenní program ještě umocníte kulinářským zážitkem. Doporučuji  cokoliv z moře. Ať už výborné ryby, kraby nebo třeba mořské plody. Za cenu ca 12 až 14 kanadských dolarů za porci tak získáte nejen výtečnou kvalitu, ale i kvantitu, se kterou už na konci musíte trochu zápasit.

Tak hodně zážitků zítra a klidnou dobrou noc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Bandík | sobota 16.11.2013 15:41 | karma článku: 9,90 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Pavel Bandík

Spartan race Baest Liberec 2016

Závody Spartan. Mají řadu příznivců, ale i řadu, těch, kteří jim zatím nepříšly na chuť. I příslušníci této skupiny často neskrývají, že možná jednou by si chtěli některý se závodů vyzkoušet.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 11,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Bandík

Pacifik a jeho otisky v písku

Ne každý má to štěstí, aby se opakovaně mohl podívat na pobřeží Tichého oceánu. Já to štěstí měl. Rád bych se s Vámi podělil o svoje obrazové zážitky.

29.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 189x | Diskuse| Videoblogy

Pavel Bandík

Moje "Černé plíce"

Pokud jste zatvrzelý nekuřák či naopak vášnivý kuřák a říkáte si, dál číst nemusím, protože dost bylo vzrušených, nikam nevedoucích diskusí o zákazu kouření u nás, prosím vydržte a pokračujte ve čtení. Nebude to o kouření.

17.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,39 | Přečteno: 442x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Spartan! Spartan! Spartan!

Spartan race. Jednu chvíli mi to začalo připadat jako modla moderní doby. Kdo se nezúčastnil spartana, jako by nebyl. Do té doby, než jsem se rozhodl to také vyzkoušet.

13.5.2015 v 22:10 | Karma: 7,91 | Přečteno: 526x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Jsou pravidla důležitá 2 ?

Nevím jak vy, ale já jsem došel k závěru, že pravidla jsou nesmírně důležitá. Ne proto, aby nás svazovala, ale aby nám pomohla a naučila nás se rozhodnout v náročných životních situacích. Není nad to, když se člověk může připravovat na to co přijde a má k tomu pravidla, která v té chvíli ještě nechápe, ale která mu v mnohém pomohou. Myslím samozřejmě pravidla, která vás naučí dívat se kolem sebe, získávat vědomosti a informace a umět je zpracovávat a použivat. Myslím tím samozřejmě pravidla z knih Marka Frosta: Paladinovo proroctví. Myslím tím, ty báječné příběhy, které vás okamžitě vtáhnou do děje a od kterých neodejdete dříve, než je dočtete. A najednou zjistíte. Vždyť tady něco chybí. Ta kniha musí mít logicky pokračování. A právě o tom pokračování bych Vám dnes chtěl vyprávět.

5.10.2014 v 17:35 | Karma: 4,50 | Přečteno: 263x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Muž v letech, který vždy, když si myslí, že má sdostatek životních zkušeností zjistí, že skutečnost je úplně jiná.