Velký reset na obzoru

Žijeme v přelomové době, která se v dějinách planety opakuje jednou za mnoho tisíciletí. Starý řád světa se hroutí a z mlhy se zatím nenápadně a pozvolna začínají vynořovat první možné kontury nového světa. 

Někteří vědci, ekonomové, politici začínají vidět, že starý zažitý způsob myšlení, řízení společnosti a ekonomiky v konfrontaci s přicházejícími krizemi je nevyhovující. A přicházejí s myšlenkami a koncepty jak se ke krizi postavit a jak řízení světa změnit.

Idea "velkého resetu" je dnes vnímaná většinou jako jedna z konspiračních teorií, tvrdící, že za covidovou pandemii stojí skupina mocných globalistů, která se takto snaží urychlit zavedení "nového světového řádu". 

Faktem je, že "Covid 19: Velký reset" je název knihy, která vyšla v roce 2020, krátce po vypuknutí covidové pandemie. Jejím autorem je Klaus Schwab, německý ekonom narozený 30.3.1938 v Ravensburgu. Zakladatel a prezident Světového ekonomického fóra a nesmírně vlivná osobnost současného světa. 

Myšlenky obsažené v knize jsou konspiračními teoretiky považovány za zlé a ďábelské. Knihu jsem nečetl, řada z myšlenek na které jsem narazil na internetu na mně dělá sympatický dojem. Představy řady "konspirátorů", že je třeba zachránit starý svět je iluzí. Možné to není, ani to není žádoucí. Klaus Schwab v knize, která je mimo jiné i na čelním místě v knihovničce českého ministra průmyslu Havlíčka mimo jiné píše:

Mnoho z nás přemýšlí, kdy se věci vrátí do normálu. Krátká odpověď je: Nikdy! Nic se nikdy nevrátí k „zlomenému“ pocitu normality, který vládl před krizí, protože pandemie koronaviru představuje zásadní inflexní bod v naší globální trajektorii...Budeme i nadále překvapováni jak rychlostí, tak i neočekávanou povahou těchto změn – protože se vzájemně spojují, budou vyvolávat důsledky druhého, třetího, čtvrtého a dalšího řádu, kaskádové efekty a nepředvídané výsledky."

Jedním z pozitivů knihy, je uvědomění si autora, že klíčovým problémem světa je lidské přelidnění. Bez dobrovolného snížení lidské populace, nemohou být úspěšná jakákoliv seberadikálnější opatření. Člověk není středem světa, je součástí přírody a na to by neměl nikdy zapomínat. 

Jako mnohaletému vegetariánovi je mi sympatická autorova výzva k radikálnímu omezení spotřeby masa. Jen bych byl rád, kdyby motivací nebyla jen ekologie a šetrnost k planetě, ale také pochopení sounáležitosti se zvířaty.

Z ekonomických návrhů autora se mi líbí důraz na sdílenou ekonomiku, důležitost vzájemné spolupráce různých složek ekonomického prostředí a podpora myšlenky základního nepodmíněného příjmu. Myslím si, že v civilizované společnosti by každý člověk měl mít nárok alespoň na základní hmotné zaopatření. Dnešní systémy "hmotné nouze", kdy ti nejchudší ne vždy svojí vinou, musí strpět návštěvy sociálních pracovníků jestli nemají někde ukryt nějaký majetek, který by mohli zpeněžit, aby dostali almužnu v podobě 3000 Kč měsíčně mi připadá ponižující. 

Jistě se najde i řada věcí, kdy na věc budu mít názor odlišný. Například důraz na rozšíření 5G sítí jako základu digitálního světa nepovažuji za šťastný. Především proto, že mikrovlnné záření oslabuje lidskou imunitu a podporuje šíření epidemií.

Na světě nic není černobílé. Mnozí se domnívají, že velký restart bude jen dalším nastartování jedné ze sociálních utopií, jaké tu byly již v minulém století. Obavy jsou to jistě logické a z historických zkušeností oprávněné.

Nicméně dnes žijeme v jiném čase. Síly, které řídí tento proces jsou mnohem silnější než vůle i těch nejmocnějších lidí. A tak myšlenky Utopie pocházející již od náboženského filozofa Tomase Mora z 16.století již relativně brzy nemusí být pouhou utopií. Jistě na přechodnou dobu se ještě mohou  ve společnosti prosadit zastánci omezení svobody a různých totalitních ideologií. Ale i oni nakonec ve víru dění svou moc a vliv ve společnosti ztratí.

A tak nakonec proběhne skutečný Velký reset bez ohledu na mínění a vůli lidí jako důsledek zákonitosti přírodního dění. To, že jsme z našeho vědeckého poznání nezahrnuli starodávné poznání o rytmu platonského roku, o vlivu kosmických cyklů na světové dění ještě neznamená, že tyto cykly neexistují. Právě naopak, jsou to ony které určují způsob myšlení a charakter civilizace po dlouhá tisíciletá období. 

Zdroje: internet

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Bajnar | sobota 30.1.2021 12:16 | karma článku: 17,84 | přečteno: 2402x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,47

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 6,40