Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velký reset na obzoru

Žijeme v přelomové době, která se v dějinách planety opakuje jednou za mnoho tisíciletí. Starý řád světa se hroutí a z mlhy se zatím nenápadně a pozvolna začínají vynořovat první možné kontury nového světa. 

Někteří vědci, ekonomové, politici začínají vidět, že starý zažitý způsob myšlení, řízení společnosti a ekonomiky v konfrontaci s přicházejícími krizemi je nevyhovující. A přicházejí s myšlenkami a koncepty jak se ke krizi postavit a jak řízení světa změnit.

Idea "velkého resetu" je dnes vnímaná většinou jako jedna z konspiračních teorií, tvrdící, že za covidovou pandemii stojí skupina mocných globalistů, která se takto snaží urychlit zavedení "nového světového řádu". 

Faktem je, že "Covid 19: Velký reset" je název knihy, která vyšla v roce 2020, krátce po vypuknutí covidové pandemie. Jejím autorem je Klaus Schwab, německý ekonom narozený 30.3.1938 v Ravensburgu. Zakladatel a prezident Světového ekonomického fóra a nesmírně vlivná osobnost současného světa. 

Myšlenky obsažené v knize jsou konspiračními teoretiky považovány za zlé a ďábelské. Knihu jsem nečetl, řada z myšlenek na které jsem narazil na internetu na mně dělá sympatický dojem. Představy řady "konspirátorů", že je třeba zachránit starý svět je iluzí. Možné to není, ani to není žádoucí. Klaus Schwab v knize, která je mimo jiné i na čelním místě v knihovničce českého ministra průmyslu Havlíčka mimo jiné píše:

Mnoho z nás přemýšlí, kdy se věci vrátí do normálu. Krátká odpověď je: Nikdy! Nic se nikdy nevrátí k „zlomenému“ pocitu normality, který vládl před krizí, protože pandemie koronaviru představuje zásadní inflexní bod v naší globální trajektorii...Budeme i nadále překvapováni jak rychlostí, tak i neočekávanou povahou těchto změn – protože se vzájemně spojují, budou vyvolávat důsledky druhého, třetího, čtvrtého a dalšího řádu, kaskádové efekty a nepředvídané výsledky."

Jedním z pozitivů knihy, je uvědomění si autora, že klíčovým problémem světa je lidské přelidnění. Bez dobrovolného snížení lidské populace, nemohou být úspěšná jakákoliv seberadikálnější opatření. Člověk není středem světa, je součástí přírody a na to by neměl nikdy zapomínat. 

Jako mnohaletému vegetariánovi je mi sympatická autorova výzva k radikálnímu omezení spotřeby masa. Jen bych byl rád, kdyby motivací nebyla jen ekologie a šetrnost k planetě, ale také pochopení sounáležitosti se zvířaty.

Z ekonomických návrhů autora se mi líbí důraz na sdílenou ekonomiku, důležitost vzájemné spolupráce různých složek ekonomického prostředí a podpora myšlenky základního nepodmíněného příjmu. Myslím si, že v civilizované společnosti by každý člověk měl mít nárok alespoň na základní hmotné zaopatření. Dnešní systémy "hmotné nouze", kdy ti nejchudší ne vždy svojí vinou, musí strpět návštěvy sociálních pracovníků jestli nemají někde ukryt nějaký majetek, který by mohli zpeněžit, aby dostali almužnu v podobě 3000 Kč měsíčně mi připadá ponižující. 

Jistě se najde i řada věcí, kdy na věc budu mít názor odlišný. Například důraz na rozšíření 5G sítí jako základu digitálního světa nepovažuji za šťastný. Především proto, že mikrovlnné záření oslabuje lidskou imunitu a podporuje šíření epidemií.

Na světě nic není černobílé. Mnozí se domnívají, že velký restart bude jen dalším nastartování jedné ze sociálních utopií, jaké tu byly již v minulém století. Obavy jsou to jistě logické a z historických zkušeností oprávněné.

Nicméně dnes žijeme v jiném čase. Síly, které řídí tento proces jsou mnohem silnější než vůle i těch nejmocnějších lidí. A tak myšlenky Utopie pocházející již od náboženského filozofa Tomase Mora z 16.století již relativně brzy nemusí být pouhou utopií. Jistě na přechodnou dobu se ještě mohou  ve společnosti prosadit zastánci omezení svobody a různých totalitních ideologií. Ale i oni nakonec ve víru dění svou moc a vliv ve společnosti ztratí.

A tak nakonec proběhne skutečný Velký reset bez ohledu na mínění a vůli lidí jako důsledek zákonitosti přírodního dění. To, že jsme z našeho vědeckého poznání nezahrnuli starodávné poznání o rytmu platonského roku, o vlivu kosmických cyklů na světové dění ještě neznamená, že tyto cykly neexistují. Právě naopak, jsou to ony které určují způsob myšlení a charakter civilizace po dlouhá tisíciletá období. 

Zdroje: internet

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | sobota 30.1.2021 12:16 | karma článku: 17,84 | přečteno: 2402x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.