Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoce a naděje

Dnes je již všeobecně známo, že Ježíš Kristus se v prosinci nenarodil.  Přesto mají Vánoce svůj hluboký smysl. Byly slaveny již dávno v předkřesťanských časech jako svátky zimního slunovratu.

Lidé od pradávna vnímali přírodní rytmus. Pozorovali jak v podzimních časech příroda vadne a upadá do zimního spánku. Jak den ode dne ubývá dne a přibývá noci. Lidskému tvoru s omezenou pamětí by se mohlo zdát, že vše spěje k nezadržitelnému zmaru  a temnotě, která vše pohltí. A přesto je to jinak. V období vánoc nastává obrat. Světla začíná znova den ode dne nenápadně, ale přeci přibývat, až nakonec v závěru března a dubnu opět probuzená jarní příroda zazáří v rozpuku mládí v celé své kráse.

Na rozdíl od našich dávných předků jsme my moderní lidé od sebe vnímání přírody a lidské společnosti striktně oddělili. Jakoby svět přírody a společnosti se řídily zcela odlišnými zákony. Kdo z vás pochybuje, že po sebekrutější zimě nakonec přece jen přijde jaro? Asi nikdo. A kolik z vás si myslí, že již za relativně krátký čas se v lidské společnosti stanou minulostí jevy jako je všudypřítomný egoismus, honba za ziskem, slepý materialismus, vláda peněz jako symbolu moci, alkoholismus, mediální lži a manipulace,  lidská stejně jako zvířecí jatka a další lidské nectnosti, které z naší současnosti udělaly věk temna?  Pravděpodobně vás mnoho nebude. Vždyť kam paměť lidstva sahá světu dominovaly války, útlak  a nespravedlnost.

Přesto byly v dějinách i doby jiné. Jen díky naší krátké paměti do nich již nedohlédneme. V učebnicích historie vzpomínáme jen dobu duchovní zimy, poslední 6000letou éru 25000 let trvajícího Platónského roku, který měl také svojí éru jara a léta, kdy vládla moudrost a lidé žili staletí v míru a vzájemnosti.

Dnešním dnem začínají vánoční svátky. Jejich křesťanské kořeny sahají někde do 4.století. 25.prosince se v starověkém Římě slavil den zrození boha Slunce. Aby církev vymýtila pohanské tradice, dala pohanskému svátku nový křesťanský obsah. Pojala ho jako oslavu pozemského zrození boha-spasitele Ježíše Krista. 

Možná je to dětská nostalgie, díky které se pravidelně na vánoce těšívám. I když si na rozdíl od dětství uvědomuji jejich temnější tvář. Je možné jí zahlédnout při pohledu na kádě přeplněné po vzduchu lapajícími kapry čekajícími na svou smrt z rukou člověka. Z ryby, původního duchovního symbolu Ježíšova učení se stal štědrovečerní pokrm, jakási obdoba starých pohanských zvířecích rituálních obětí.

Přesto mají vánoce stále i svou hezkou tvář. Asi nikdy v průběhu roku neutichne všechno to lopocení, shon a většina lidí nakrátko obrátí svou mysl přece jen k tomu ušlechtilému v nás, jako je milosrdenství a lidská vzájemnost.

Vánoce letos prožiji tradičně. Na štědrý večer si poslechnu vánoční skladby od skupiny Gregorian a spolu s maminkou si dám na večeři hrachovou polévku a smažené tofu s bramborovým salátem. Poslechnu si pohádku a den zakončím v klidu vánoční noci ve svém křesle přemýšlením a rozjímáním o životě a naději. O naději, která nevychází z pouhého přání a touhy, ale z poznání přírodních zákonů. Zákonů života, díky kterým po výdechu nastává nádech, po noci nastává den, po zimě jaro, po době temna doba světla, po stáří a smrti život v beztělesnosti a pak opět v novém mladém těle, po zániku vesmíru zrození vesmíru nového. Vzpomenu přitom i velké učitele lidstva, kteří se zrodili, aby nás těmto zákonům vyučovali a mezi které vedle Abraháma, Mojžíše, Ježíše a dalších již zapomenutých, řadím i biotronika a filozofa Josefa Zezulku, který svůj nelehký život prožil v nejkrásnějším městě světa, v Praze. Nezapomenu ani na muže, který k vánoční tradici bezesporu patří také. Je jím tvůrce jesliček- živého betléma, svatý František. Člověk, který jako jeden z mála v dějinách křesťanství pochopil, že boží láska není omezena jen na lidi, ale stejnou mírou se vztahuje i na rostliny a zvířata. Sám viděl svého bratra nejen v člověku, ale i každém zvířeti, zemi, vzduchu, ohni, Slunci, Měsíci i vodě.  

Článek se blíží ke konci a já bych rád všem popřál hezké vánoce a vše nejlepší. Všichni tvoříme jediný celek. A tak když se bude v životě dařit všem, zákonitě se pak povede dobře i mně.

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 24.12.2016 8:00 | karma článku: 12,73 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.