Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Requiem za maminku

Každý lidský život v sobě zahrnuje směs radostných a smutných událostí. Jedny bez druhého nemohou být. A tak není smutek bez radosti a radost bez smutku. 

K těm radostným jsme si zvykli řadit lidské narození. A to přesto, že zvláště v tomto věku končící kalijugy, je často život v těle plný těžkostí a smutku.

Ke smutným událostem se řadí lidská úmrtí a to přesto, že většina těch, kteří se vrátili z „druhé strany“ vypovídají, že život tam bez těla je daleko volnější, příjemnější a radostnější než s tělem.

Jednou v životě to potká většinu z nás. Opustí nás naše maminka. Mně se tak stalo před několika dny. Maminka mně provázela po celý můj dosavadní již takřka 50 let trvající život. Žil jsem s ní trvale v jedné domácnosti po celou tuto dobu a vždy byla pro mne velkou oporou.

Její blízkost byla zdůrazněna společným duchovním zaměřením. Společně jsme v roce 1992 začali cvičit jógu a stali se vegetariány. Společně jsme v roce 1995 složili duchovní slib na Řípu a stali se posluchači Duchovní univerzity Bytí, založené Tomášem Pfeifferem, žákem Josefa Zezulky.

Život šel dál, roky plynuly. Díky obětavosti maminky jsem přečkal i těžší období, kdy jsem byl dlouhodobě nezaměstnaný, aniž bych se dostal do existenční tíže.

Až do začátku ledna byla maminka plná síly a vitality, dokud do jejího života nevstoupila vážná nemoc. Nebylo pro mě snadné se vypořádat se s tím, jak její tělo sláblo a postupně vypovídalo službu. Nebylo snadné se smířit se stále zřejmějším faktem, že se blíží čas, kdy jí již neuvidím.  

Ale i v tomto čase jsem nebyl sám bez matčiny pomoci. V jednu březnovou noc se mi zdál zvláštní sen. Maminka seděla v raketě, která letěla stále rychleji, až překonala rychlost světla. V tom okamžiku překonala náš horizont poznání. V ten den maminka prodělala v nemocnici jistý chirurgický zákrok. Krátce poté prošla významnou spirituální zkušeností, duchovním zážitkem, který nazvala „rychlokursem filozofie“, něčím co lidskými slovy nelze plně popsat. Vnitřním zrakem spatřila světlo a spolu s ním jí do mysli začal proudit nezastavitelný tok myšlenek, které jí z různých stran ozřejmovaly různé problémy a otázky, které si my lidé na světě klademe.

Jedním z témat byl lidský strach. Jak člověka paralyzuje a jak strašlivě ničí naše životy a existence. V našich posledních setkáních mi maminka stále připomínala, že mé existenční obavy z budoucnosti jsou zbytečné, že vše, co se v životě děje je moudře zařízeno a vždy po celý zbytek života o mně bude náležitě postaráno.

Hovořila i o stavu naší planety. Zemi v její vizi prostupuje umírající hydra, symbolická postava z řecké mytologie. Části jejího těla přitom strašlivě zapáchají a šíří se po Zemi. Naše planeta musí projít očistou, „myčkou“, aby se očistila a mohl přijít nový zlatý věk.

Poslední týdny života maminka prožila v hospicu. Tělo již nesloužilo, ale její mysl takřka až do konce jejich dní byla naprosto bystrá a čistá. Troufl bych si říci, že inteligence a zejména životní moudrost  oproti minulosti u ní ještě v čase její nemoci vzrostla. Sociální pracovnice hospicu, která má v popisu práce přípravu pacientů na smrt o ní řekla, že za celou svou kariéru nepotkala nikoho, kdo by byl tak smířen se svojí smrtí.

O jejím odchodu jsem se dozvěděl na procházce ve chvíli, kdy po mnoha dnech příšerného počasí se roztrhaly mraky, a vysvitlo Slunce. Zprávu jsem přijal s klidem a dokonce úlevou. Byl jsem rád, že její fyzické trápení končí. Vím, že nyní je již v dobrých rukou a cítím, že je tu stále s námi a dále pomáhá, ač svým fyzickým zrakem jí již spatřit nemohu. Těším se přitom na chvíli, kdy se naplní i můj čas a s maminkou se v duchovním světě opět setkám.

maminka na Řípu

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 22.4.2021 7:37 | karma článku: 18,83 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.