Proč by stát měl zřizovat pracovní místa?

I tak „hloupí“ tvorové jako jsou včely či mravenci vědí, že pokud má jejich společenstvo prosperovat musí být do společné činnosti zapojeni všichni jedince. Jen řada příslušníků rodu homo sapiens sapiens si myslí, že to není nutné.

z internetu

Jak jinak vysvětlit slova politiků, či řady přispěvatelů do zdejších diskuzí kteří hlásají názor: „ Stát nemůže lidem zřizovat pracovní místa“. Jistě je výhodnější pro stát kdy dotyčného uchazeče o zaměstnání zaměstná soukromá firma. Pokud, ale takovýchto míst je méně než počet uchazečů, pak by mělo být přirozenou povinnosti státu takováto místa lidem zajistit podobně jako je přirozenou povinnosti státu zajistit bezpečnost, vzdělání, dostupnou zdravotní péči. Pokud stát na každou z těchto položek rezignuje, pak dříve či později to má pro celou společnost fatální důsledky. 

 

Důsledky nezaměstnanosti 

Nezaměstnanost znamená především radikální pokles finančního příjmu nezaměstnaného. Člověk který nemá rodinné zázemí, které mu poskytne pomocnou ruku se  propadá do chudoby. Díky stále rostoucím životním nákladům, které rostou rychleji než sociální dávky může se i když nechlastá a nehraje na automatech ocitnout mezi bezdomovci. Nezaměstnanost má i závažné psychologické důsledky pro řadu nezaměstnaných. Trpí pocity zbytečnosti, vyřazení ze společnosti, mají větší sklon k depresi a i více podléhají nemocem než zaměstnaní lidé. Mají méně sociálních kontaktů. Pokud jsou to svobodní muži, tak podle jisté studie čtyři pětiny žen by s nimi odmítlo jít  na rande.

Nezaměstnanost, ale nedopadá jen na samotné nezaměstnané. Část zaměstnanců je vystavena ze strany zaměstnavatelů různým způsobům ponižování, šikanováni, porušování zákoníku práce atd. Pokud se dotyční rozhodnou těmto aktům čelit, je jím naznačeno, že existují desítky jiných ochotných dělat danou práci za ně.

V lidech se hromadí frustrace. Dlouho doutná pod povrchem. Nakonec se nahromaděná  energie společenského hněvu projeví sociálním výbuchem. Ten způsobí, že vládnoucí garnitura je nejen svržena, ale její představitelé často přijdou i o svůj krk. Stávající společenská struktura je rozmetána a k moci se dostávají nové elity.

Nejviditelněji v přímém přenosu tento proces probíhá v Arabském světě. U zrodu Arabského jara či současných demonstrací proti kontroverznímu filmu o proroku Mohamedovi nestojí důvody náboženské, ale především neřešená sociální situace v Arabských zemích.

Pro Evropu budiž hrůzy fašismu a komunismu varováním před ignorancí sociálních problému. Primárně to byla neschopnost či neochota tehdejších tzv. demokratických politiků řešit problém nezaměstnanosti v době hospodářské krize, která se nakonec  stala hlavní příčinou hrůz druhé světové války a po ní nástupu komunistických režimů ve střední Evropě.

 

Jak řešit nezaměstnanost 

Je omylem se domnívat, že práce není. Práce je dost. Jde jen o to danou práci zorganizovat a zaplatit.

Oblasti ve kterých může stát zřídit práci je hodně. Je to péče o staré a hendikepované lidi. Hlídání nehlídaných parkovišť. Údržba dětských hřišť a dozor nad hrajícími se dětmi v těchto prostorách. Různé úklidové a ekologické činnosti…

Peníze by se jistě našly radikálním snížením korupce, případně zavedením speciální daně pro výše příjmové skupiny z které by se financovalo zřízení těchto pracovních míst.

Domnívám se, že by v Ústavě měla být zakotveno právo na práci. Stát by měl dát práci každému uchazeči a vyplácet za ná alespoň minimální mzdu.Zároveň by měla být zrušena veškerá sociální podpora od státu pro ty, co takovouto nabídku státu odmítnou.

Že jsou mé návrhy utopické? Ano já to vím, že v dnešní době takový návrh nemůže uspět.

 

Důvody nemožnosti vyřešit problém nezaměstnanosti v současnosti 

První důvod spočívá v tom, že stát zkrátka na takové řešení nemá peníze. Nemá je proto, že velká část peněz, které se vyprodukují  mizí často neznámo kam. Může za to již privatizace v 90 letech, která připravila stát o velkou část potenciálních přijmu. A může za to i fungování současného korupcí provázaného systému. Jak říkal nedávno jeden rozhlasový komentátor: „Politici se dělí na kmotry a jejich bílé koně“.

Druhý důvod spočívá v neochotě velké části „pracující“ společnosti se solidarizovat s nezaměstnanými, pokud by to mělo přinést i nepatrný zásah do jejich kapsy. Vypsání nové daně s které by bylo financováno zřízení pracovních míst pro nezaměstnané by narazilo na odpor většiny společnosti.

Třetí důvod představují i samotní nezaměstnaní, respektive jejich část. Nebyli by ochotni přijmout podle jejich slov „Méněcennou prací, která neodpovídá jejich kvalifikaci“. Je zřejmé, že i když budou mít všichni univerzitní vzdělání stále bude potřeba kuchařů, uklízečů či prodavaček. Tato práce by však měla být lépe finančně ohodnocena než nyní.

 

Sociální otázka a budoucnost 

Neřešené ekonomické a sociální problémy současné Evropy, jako vždy v minulosti opět povedou k ekonomickému kolapsu spojenému se sociálním výbuchem. Společnost se propadne do chaosu. Ti co se nebyli ochotni trošku uskromnit, aby mohli mít práci všichni přijdou o mnohem víc, možná o vše. Vládnoucí garnitury přijdou o svojí moc.

I když tento kolaps dopadne těžce na celou společnost, je naděje že nepřinese nástup dalších systému typu fašismu nebo komunismu jako tomu bývalo při podobných příležitostech vždy v minulosti. Tou nadějí je nástup nového věku Vodnáře, jak o něm hovoří i Mayská proroctví. Nový vliv doby výrazně ovlivní myšlení lidí. Lidé začnou myslet více altruisticky a méně egocentricky. Na vedoucí místa se budou dostávat stále více ti, kteří budou upřímně usilovat o blaho celku a ne o své vlastní egoistické zájmy.

Tito pak budou vytvářet základy společnosti, která bude sloužit všem, nejen páru vyvoleným. Pochopí, že do fungující společnosti musí mít možnost svým dílem zapojit všichni ti co chtějí. Každému tak bude umožněno na základě jeho možností a schopností se zapojit do prosperity celku. Lidé přestanou dělit práci na prestižní a tzv. méně cennou. Uvědomí si, že stejné poslání náleží práci lékaře i popeláře. Nová společnost bude brzy vzkvétat a zajistí mír, prosperitu a blahobyt pro všechny. Naplní se tak vize proroků všech kultur předpovídající pro blízkou budoucnost pád temného věku kali-jugy a nástup zlatého věku satya-jugy.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | středa 19.9.2012 14:23 | karma článku: 17,78 | přečteno: 1564x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49