Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ochrání nás NATO?

Dnes je to přesně patnáct let, kdy Česká republika spolu s Polskem a Maďarskem vstoupila do vojenského paktu západních zemí- severoatlantické aliance známé pod zkratkou NATO.

NATO vzniklo v roce 1949, jako reakce na šíření komunismu do zemí střední Evropy po konci druhé světové války. Získalo svůj protipól v roce 1955 ve vojenském sdružení socialistických zemí Varšavské smlouvě.

Do roku 1989 stály oba pakty proti sobě a udržovaly mocenskou rovnováhu v Evropě. Na přelomu 80tých a 90tých let 20.stol. se geopolitická  situace v Evropě výrazně změnila. Komunismus se zhroutil a brzy poté byla rozpuštěna i Varšavská smlouva. Organizace NATO ztratila svůj smysl.

To pochopil i prezident Václav Havel, když ve svém prvním projevu v americkém kongresu na jaře roku 1990 navrhl rozpustit i NATO. Po čase však svůj názor radikálně změnil. Stal se z něj jeden z největších propagátorů  vstupu ČR do této organizace. Dne 12.3.1999 se mu sen splnil. Následující den zdobil MF Dnes velký titulek „Jsme v NATO“.

Patřím mezi lidi, kteří si všímají  „znameními osudu“, nebo-li synchronicit pokud máme použit jazyka moderní vědy.  Vstup  ČR byl provázen několika takovými znameními. Rozhodnutí o vstupu ČR do NATO padlo v červenci 1997 v Madridu, ve dnech kdy střední Evropu postihly mohutné záplavy. V okamžiku, kdy se v USA podepisovaly příslušné listiny o připojení ČR se nad místem podpisu strhla prudká sněhová bouře. Když měla být v centrále NATO slavnostně vytažena česká vlajka, došlo právě u české vlajky k poruše zvedacího zařízení .

K vstupu ČR do NATO došlo v době, kdy se přiostřovala krize kolem Kosova. Tehdejší místopředseda vlády Rychetský na tuto dobu po letech vzpomínal v jednom publicistickém pořadu. Když hovořil z představiteli západních zemí, byl ujištěn, že bez mandátu RB OSN se Jugoslávie bombardovat nebude. Stačila, ale návštěva tehdejší americké ministryně zahraničí Albrightové a vše bylo jinak. Najednou vlády všech zemí NATO útok podpořily, třebaže např. u řecké veřejnosti byla podpora útoku mezi obyvatelstvem pouhých 2% a bombardování bylo provázeno mohutnými protesty v ulicích řeckých měst. Česká vláda svůj souhlas dala také, nicméně většina české politické reprezentace se k útoku NATO postavila chladně. Také český národ na rozdíl od sousedních Poláků  i přes obvyklé vymývání mozku médii se většinově postavili  proti agresi NATO vůči suverénní Jugoslávii.

Organizaci NATO vnímá část populace, jako záruku české národní bezpečnosti. Já si myslím, že je to spíše naopak. V politice zemí reprezentujících NATO, hlavně USA vedené snahou rozšiřovat sféru svého vlivu na úkor jiných zemí vidím v současnosti největší riziko ohrožení míru a tím i naší vlastní bezpečnosti.

Ukázkou je Ukrajina. Je zřejmé, že v organizování převratu na Ukrajině hrály velkou roli zájmy západu ( hlavně USA) vedené geopolitikou a snahou oslabit Rusko. Západ naivně věřil, že Putin si to vše nechá jen tak líbit. Nyní po odtržení Krymu se diví, jak si to ten Putin a Rusové mohou dovolit. Jakoby zapomněli na Kosovo, jehož samostatnost uznali i přesto, že vyhlášení jeho nezávislosti také odporovalo mezinárodnímu právu. Jakoby zapomněli na novou doktrínu, kterou sami razili před 15lety, kdy v souvislosti s krizi v Jugoslávii povýšili etnický a národnostní princip nad státní suverenitu.

Již před desetiletími a staletími několik proroků předpovědělo vypuknutí třetí světovou války okolo přelomu 20. a 21.stol. vedoucí k použití jaderných zbraní a globálnímu kataklyzmatu spojenému s miliardami lidských obětí a zatopením rozsáhlých oblastí pevnin. V jisté fázi tohoto konfliktu někteří proroci hovoří o vpádu ruských či čínských vojsk do střední Evropy a dočasném obsazení Prahy a Čech těmito jednotkami. Jiná proroctví hovoří o tom, že sami evropští vládci pozvou ruské a čínské jednotky do Evropy, aby zde udělaly pořádek poté, co po zhroucení  finančních trhů v Evropě a USA zavládne v ulicích evropských měst nezvladatelný chaos.

I když tato proroctví představují jen jedny z variant budoucího osudu, neměli by jsme je brát zcela na lehkou váhu. Zejména politici než něco provedou by mněli dlouze přemýšlet nad důsledky svých rozhodnutí. Jak často jsme viděli v Afganistánu a Iráku po vojenském dobytí těchto zemí naprostou bezradnost při řešení náhle se objevivších problémů.

Ač často slyšíme, jací jsme my čecháčci, jsme národem, který se v některých stěžejních okamžicích historie zachoval nejlépe z okolních národů. Vzpomeňme na dobu před vypuknutím druhé světové války. Všechny okolní národy usnadnily Hitlerovi uskutečnění jeho dobyvačné války ať již šlo o Poláky a Maďary kteří po Mnichovu urvali část našeho území pro sebe, Francouze a Brity vítající po návratu z Mnichova své premiéry jako zachránce míru, či Sovětský svaz který si paktem Molotov-Ribentrop rozdělil s Německem sféry vlivu. Jen my opuštěni všemi spojenci jsme si v této době uchovali svojí čest a ustoupili obrovské přesile.

Při bombardování Jugoslávie jeden z činitelů NATO na otázku „Proč bombardujete Jugoslávii?“ stručně odpověděl „Protože na to máme žaludek“. Domnívám se, že velká většina českého národa na to žaludek nemá. Někde zde vidím příčinu toho, proč na počátku našeho vstupu do NATO se vyskytlo několik výše popsaných negativních znamení tohoto kroku.

Měli by jsme si nalít čistého vína a uvědomit si, že před skutečnými riziky současné doby nás NATO ani jiný blok států neochrání, stejně jako nás neochránily spojenecké smlouvy v minulosti. Duchovní kvality, jako dobrota, lidskost či moudrost se dnes pro mnohé stávají hodnotami bezcennými. Přesto se domnívám, že národ, který se řídí těmito idejemi se stává neporazitelným, i kdyby na jeho hranici stály miliónové armády.

Vzpomeňme jen na židovský národ vedený Mojžíšem, jak byl zachráněn před jistou likvidací egyptským vojskem, když se otevřelo Rudé moře a lid mohl projít na druhý břeh suchou nohou. Dodnes archeologické nálezy zbytků válečných vozů, koster egyptských vojáků a koní na dně Rudého moře jsou připomínkou této události, kterou mnozí berou jako pohádku. Vzpomeňme také jak stejný národ byl později postižen těžkými ranami osudu, když sešel z cesty poslání, které mu bylo dáno do vínku, jako ve své době „vyvolenému národu“.

 

 

Autor: Petr Bajnar | středa 12.3.2014 7:08 | karma článku: 11,66 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Polabí zažije tropický den, na východě Moravy a Slezska udeří silné bouřky

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  11:34

Česko se chystá na další tropický den. Alespoň částečně. V Polabí může být až 31 stupňů, na západě...

Pavel jedná s Pellegrinim. Začalo smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  11:25

Přímý přenos Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila

26. června 2024  11:17

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v...

Nejen drahý byt. Bek Senátu účtuje za kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

26. června 2024  10:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.