Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O české politice roku 2013

Rok 2013 začal prezidentskými volbami. I když proběhly již v lednu, tak svým způsobem poznamenaly celý tento rok. Vzhledem k tomu, že jsem již delší dobu na svém blogu nic nového nepublikoval, chtěl bych tímto obsáhlejším článkem shrnout své názory na uplynulý rok v české politice a vyjádřit se k výsledkům parlamentních voleb.

neoficiální vítěz parlamentních volebz internetu

Prezidentská volba

Prezidentská volba se ukázala jako střet dvou světů, které se v různých podobách v Českém politickém světě opakují od vrcholného středověku.

Miloš Zeman představoval nacionální a lidový proud politiky. Jeho kampaň nepoužívala příliš manipulaci, ale sázela na zdravý selský rozum  vycházejíce spíše z reálných faktů . Hlásila se k EU a západu, ale zároveň sázela na těsné vztahy s Ruskem.

Kampaň Karla Schwarzenberga byla zcela jiná. Jeho štáb sázel na skvěle provedenou mediální poněkud manipulativní kampaň, která měla nahradit reálný obraz pravicového politika umělým obrazem revoltujícího pankáče jako idola méně přemýšlivé mladé generace. Zároveň podporovala pro vzdělanější část populace obraz K.S. jako morálního aristokrata a nástupce Václava Havla.

 Ani dovedná kampaň, ale realitu úplně překryt nedokázala. Karel S. byl kandidátem těch sil které si přejí zničit českou národní identitu, která již od Husových dob vadí mnohým. Zároveň jako předseda TOP 09 osobně zaštiťoval nejasociálnější  politiku, která tu byla po roce 1989.

Volby dopadly v poměru 55 ku 45 pro Zemana. Příznivci K.S. přijali výsledek se skřípěním zubů. Objevovaly se komentáře typu „ Tak si to užijte soudruzi“, jakoby jsme se měli vracet do komunistických časů.

 

Pád Nečase a vláda Rusnoka

V červnu zasáhly Čechy mohutné záplavy. Brzy po jejich skončení přišly jiné, politické. Policejní komando zatklo p. Nagyovou, tři bývalé poslance ODS a několik dalších státních úředníku. Brzy se žalobce Ištván dostal pod obrovskou palbu médií a mnohých pravicových politiků. Co si to dovolil, skoro jednohlasně křičeli? Vždyť vyměnit poslanecké křeslo za místo v dozorčích radách státních firem je normální. Slib poslance, že bude  jednat jen podle svého svědomí a nejlepšího přesvědčení není třeba brát vážně, když tu jde o politický kšeft. Ištván nakonec moc úspěšný nebyl. Zatím. Zkrátka ti největší šíbři dokáží využívat zákonů tak, aby byli právně nepostižitelní.

V souvislosti s policejní akcí se objevili i další konspirační teorie, např. že šlo o dostavbu Temelína. Každopádně nebylo možné, aby Petr Nečas kauzu ustát. Musel odejít a s ním podle ústavy i celá vláda. Pravicová koalice doufala, že na jeho místo usedne p. Němcová a vládnout bude slovy Zemana Nečasova vláda bez Nečase.

Prezident zvolil jiné řešení. Jmenoval premiérem Rusnoka a pak jeho vládu. Začal křik o údajném ohrožení parlamentní demokracie ze strany prezidenta. Ten však neudělal nic jiného než využil svých ústavních pravomocí svobodně vybrat premiéra. K tomu se ještě brzy ukázalo, že jeho rozhodnutí bylo prozíravé, když se ukázalo, že 101 hlasů pro pravicovou koalici je pouhou fikcí. Říkalo se, že „zrada“ dvou poslanců za ODS stál Zeman a jeho kancléř. Ve skutečnosti, ale již dávno stála vládní většina nestála na ničem jiném než politické korupci, strachu poslanců z předčasných voleb a nikým nevolené straně Lidem, jejíž poslanci zradili původní program VV.

Rusnokova vláda má za sebou téměř půl roku vládnutí. Je okopávaná zprava či zleva. Nedokáží hodnotit její práci komplexně, ale rozhodně si nemyslím, že by byla horší než ta minulá. 

 

Volby a  jejich výsledky

Ihned po volbách se do sebe pustili představitelé ČSSD  Sobotka a Hašek. Spor mezi nimi odstartoval nové kolo lednové „prezidentské volby“. Hašek si to zbabral pořádně a hloupě, když lhal o schůzce se Zemanem. Nedělal, ale nic co by nedělali jiní politici. Lež je  běžnou součásti politiky a není snad nikdo z řad politiků, který by jí občas nepoužil, včetně bývalého prezidenta Havla. Spor uvnitř ČSSD zakryl podstatu neúspěch strany ve volbách. ČSSD nedokáže nabídnou alternativu k současnému společenskému marasmu. Ani nemůže, protože i ona je propojena s klientelistickými zájmy ( i ty Rathovy miliony přece šly s velkou pravděpodobností na volby pro jeho stranu jak  sám naznačil). Zároveň ČSSD prosazuje politiku bezvýhradného přijímání všeho co přichází z Bruselu, politiky která je velkým dílem odpovědná za krize v Řecku, Kypru…

Druhé místo ve volbách získalo ANO Andreje Babiše. Vždy si říkám před každými volbami co je zatím, když jedna z mimoparlamentních stran najednou z 2% předvolebních preferencí jich má 10%. Nejdříve Zelení, pak VV a nyní ANO. Že jsou předvolební v tomto směru  cinknuté, tak na to důkazy nemám. Vždy je ale  podezřelé, že před volbami získává jedna z tzv. protestních stran pro nespokojené voliče takové preference, že je velká jistota, že hlas pro ni nepropadne.  Pan Babiš má jistě pravdu, že omezením korupce se docílí takové úspory, že nebude třeba zvýšit daně. Na druhé straně je otázkou, zda se to podaří. Je zřejmé, že jeho strana více než zájmy prostých lidí bude hájit zájmy oligarchů.

Třetí stranou koalice by měli být Lidovci. Strana, která především hájí v mnoha ohledech velice problematické církevní restituce. Chtěl bych věřit, že jejich působení nebude naplňovat to, co o této straně kdysi řekl Karel Čapek „ Trochu pomoc, více škodit to se může vždycky hodit. Platilo, platí a vždycky bude, pokud budou Lidovci v politice“.

Nejsilnější opoziční stranou jsou v parlamentu komunisté. Posílili, ale k ničemu jím to nebude. Budou nadále stranou, která si bude moci užívat opozice bez zodpovědnosti.

TOP 09 skončila se solidními 12% na čtvrtém místě. Za zisk vděčí mediálnímu obrazu předsedy K.S., jednotě strany a hlasům, které získala kdysi ODS. Pro mě, ale tato strana vždy představovala to nejhorší na české politické scéně. Spojení té nejdrsnější antisociální politiky spojené s poštváváním střední třídy proti chudobným, jak to předváděl pravidelně Kalousek v televizních debatách s bezvýhradným přijímáním toho co přichází z EU a Západu.

Na ODS mi byl vždy sympatický kritický postoj k EU. V tom mně byl sympatický i premiér Nečas, který se nebál odmítnout mnohé to co přicházelo z Bruselu, i přesto, že jsme byli jako ČR ve výrazné menšině. ODS se, ale naprosto zdiskreditovala mediálně a tak možná jen tvář bývalého ministra školství Fialy a zcela nových lidí ji může zachránit před neodvratným pádem do zapomnění.

Hnutí Úsvit Tomia Okamury je sedmou stranou, která se dostala do parlamentu. Program přímé demokracie není tou cestou, která by nás vyvedla z krize ven. Nedělám si o politice p. Okamury iluze, ale jednu věc mu musím přiznat. Občas má odvahu stát si za názory, které se nenosí a za které nastává mediální lynč. Ten už zažil Okamura několikrát, když bývá pravidelně označován za sládkovce a fašistu.

Další strany se do parlamentu nedostaly. U některých z nich k tomu přispěla velice výrazně záporná mediální kampaň jako pokračovatelka v protizemanovské mediální kampani před prezidentskou volbou. ( strana Zemanovců a zčásti i strana Vzhůru Jany Bobošíkové ). Řada jiných stran ze sympatickým programem doplatila na to, že neměla dost peněz na kampaň. Stále platí, že pro vstup do parlamentu nejsou nejdůležitější stranické programy, ale především peníze které můžete investovat do kampaně a své propagace.

 

Autor: Petr Bajnar | středa 18.12.2013 8:24 | karma článku: 8,74 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.