Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýtus o Řecku

„Řecko za posledních pět let neudělalo na rozdíl od Španělska, Itálie, Portugalska, Irska…nic, aby zlepšilo stav své ekonomiky“. Tato slova často slyšíme z úst mnoha našich ekonomů a politických komentátorů.

Poněkud jiný názor má ekonomka Ilona Švihlíková, která ve čtvrtečním rozhlasovém pořadu Jak to vidí publikovala několik statistických dat hovořících o stavu a vývoji řecké ekonomiky za posledních 6 let. Píše se v nich mimo jiné:

- mzdy poklesly o 37 %
- důchody se snížily téměř na polovinu
- propustila se třetina státních zaměstnanců
- spotřeba klesla o třetinu
- největší a nejdelší ekonomický pokles od roku 1950 ve srovnání s vyspělými zeměmi

Co k těmto číslům ještě dodat? Celková nezaměstnanost v Řecku stoupla za posledních pět let na rekordních 25%. Třetina tamních obyvatel žije pod hranicí chudoby.To, že sociální systém současného Řecka není nijak štědrý svědčí i u nás publikované případy lidí, kteří se dobrovolně nechali infikovat virem HIV, aby tak získali alespoň nějaký státní příspěvek, stejně jako inzerát, který vyšel na konci roku 2013 v řeckém tisku.

Prodám svou ledvinu. Toto rozhodnutí jsem učinil, protože jsem nezaměstnaný a bezdomovec. Je mi jedno, zda jsem živý nebo mrtvý. Všechno, co chci, je nechat něco mé 8leté dceři…“

V těchto hodinách a dnech se Řecko opět dostává na přední místo zpravodajských agentur. Řecký premiér odmítl podmínky nového „záchranného programu“ a na programu je tak opět silněji než kdykoliv v minulosti odchod země z eurozóny. Obavy nemají jen řečtí občané vybírající vklady z bankomatů, ale také evropští politici. Včera večer po jednání eurozóny se vyjadřovali takto:

„Řecko nadále zůstává v eurozóně, uvedl na Twitteru místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis...  "To není odchod Řecka z eurozóny," řekl Sapin novinářům po sobotním jednání euroskupiny. Všech 18 dalších členů eurozóny podle něj jasně řeklo, že Řecko bylo a mělo by zůstat v eurozóně bez ohledu na současné potíže.“

Proč jsme svědky  tak urputné snahy evropských politiků stůj co stůj uchovat Řecko v eurozóně navzdory názoru řady ekonomů doporučujících odchod Řecka z eurozóny.  Důvodů vidím několik.

Za prvé řeči o pomoci Řecku jsou jen divadlem. Peníze ze záchranných balíčků byly Řeckem jen převedeny do věřitelských bank. Pro evropské politiky by mohlo být docela nepříjemné, kdyby si většina daňových poplatníků uvědomila, že jejich peníze odcházejí na konta bank, které Řecku štědře půjčovaly, i když velmi dobře věděly, že Řecko jejich dluhy splácet není schopno. V této souvislosti bych zde rád publikoval obsah výstižného diskusního příspěvku Jaroslava Chudáčka týkajícího se chování bank pod jedním z mých minulých článků o Řecku:

„Banky Řecku půjčovaly na poměrně vysoký úrok. Přestože bylo jasné, že Řekové to nikdy zcela nebudou moci splatit, tak banky tyto pohledávky ve svých účetnictví zavedli jako vysoce výdělečné. Manažeři bank za to dostali vysoké roční odměny. Manažeři bank tyto odměny nemusí vracet, když později se ukáže, že na tom banky prodělaly. Manažeři na tom už jednou provždy vydělali! V nejhorším je pak vyhodí, mají však už víc než dost vyděláno na doživotí, navíc takové rafinované podvodníky rádi jinde vezmou do práce.

Navíc, pokud důležitým bankám bude hrozit krach, tak je stát podrží. Prodělek tedy zaplatí daňoví poplatníci.“

Proč toto politici dovolili, když to předem mohli vědět. Protože to jsou politici a politika je z 90% založena na klamání lidu a na podvodech. Proč lid volí takové politiky, protože je ve své většině dost hloupý a chce být klamán.“

Za druhé je svou polohou Řecko z hlediska geopolitiky významnou zemí. Odchodem z eurozóny by získala jistý stupeň nezávislosti na globálních institucích. Mohlo by dojít k ještě většímu sblížení s Ruskem a Čínou, což by mohlo mít významné geopolitické důsledky.

Za třetí mají evropští politici podvědomý strach z dominového efektu. Uvědomují si, že současný politicko-ekonomický systém je velice křehký. Zhroucení jednoho článku může mít nepředstavitelné důsledky. Fungování západní ekonomiky a finančních trzích je založené v podstatě pouze na důvěře v danou konkrétní měnu jakou je dolar či euro od dob, kdy byl zrušen zlatý standart a kdy se zadluženost zemí zvýšila natolik, že dnes ani tak vyspělý stát jakým je Německo, není schopen svůj dluh splatit a platí pouze úroky. Tím spíš ne Řecko u kterého se i přes veškerá úsporná opatření v době diktátu MMF celkový dluh ještě zvýšil.

Řecký premiér hovoří o tom, že otázka připravovaného referenda nebude o vystoupení s eurozóny. Myslím, že je to základní chyba Syrizy. Bylo by čestné lidem říci: „Jsou dvě možnosti. Buď akceptujeme požadavky věřitelů a budeme pokračovat ve stávající politice minulé vlády. Nebo opustíme eurozónu a staneme se nezávislými. Bude to sice bolet, ale je tu šance, že krok za krokem se nám podaří naší situaci zlepšit, pokud se nám podaří vytvořit atmosféru jistého celospolečenského konsensu“.

 

Související články:

Řecké dilema

Obrat řecké Syrizy

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 28.6.2015 11:23 | karma článku: 30,31 | přečteno: 1226x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.