Máme papeže

Těmito slovy nejstarší člen kardinálského kolegia včera oznámil zvolení a jméno nového papeže. Trochu překvapivě se jím stal člověk, kterého pravděpodobně nezná nejen většina Čechů, ale neznala ho jistě ani většina z těch, kteří za velmi deštivého počasí na náměstí svatého Petra čekali na zvolení nového papeže.

Poutník na Svatopetrském náměstí čeká na výsledek volby papežez internetu

Ve svém minulém článku Poslední papež jsem se zamýšlel nad Malachiášovým proroctvím, podle kterého je nově zvolený papež František posledním z řad papežů. V proroctví je charakterizován jménem Petr Římský.  Po volbě jsem se zamýšlel nad tím, jak může souviset osoba nového papeže s přezdívkou Petr. Souvislost mně napadla ve chvíli, když se o papeži z Argentiny začalo na ČT24 hovořit jako o papeži mnoha prvenství. První jihoameričan na papežském stolce, první jezuita, první nositel jména František atd. Lze očekávat, že  i za jeho vlády se dočkáme několika dalších prvenství. Možná tyto charakteristiky vedly proroka Malachiáše, který dokázal nejen přesně předpovědět čas své smrti, ale formou krátkého vyjádření velice trefně charakterizoval každého budoucího papeže, dát poslednímu papeži přezdívku člověka, který je s „prvenstvím“ spojen nejvíce, prvního papeže apoštola Petra.

Nový papež si zvolil jméno František, podle některých Vatikánských kruhů proto, aby navázal na osobu svatého Františka z Assisi. Svatý František byl prototypem úspěšného a váženého mladého muže, který se toto vše rozhodl opustit a stát se chudým mnichem. Byl také člověkem, který se na rozdíl od většiny křesťanů minulé i současné doby obracel s láskou nejen k lidem, ale všemu živému. Zvířata miloval jako své bratry a sestry. Chodil k ním a oni instinktivně vyhledávali jeho přítomnost. Jak by asi František komentoval vyjádření  Jana Pavla II  k zvířatům "Není pochyb o tom, že zvířata byla stvořena k užitku člověka; to znamená, že mohou být také použita pro experimenty." , nebo oficiální článek katolického katechismu "Zvířatům nemůže být poskytnuta láska, neboť ta patří jedině člověku" můžeme jen tušit. Díky vizím italského kněze Pia víme, jak možná by toto komentoval sám Ježíš. V jedné vizi spatřil pater Pio  Ježíše, jak hovoří o zástupu za ním shromážděných kněží Řezníci, nic než řezníci to jsou“.

Je otázkou do jaké míry půjde nový papež ve šlépějích svatého Františka. To ukážou následující týdny a měsíce. Je jisté, že to bude mít velice těžké. Morálka i ideje svatého Františka jsou většině dnešní společnosti pro smích. O řadě věcí se hovořit mimo internet nesmí. Jak jinak vysvětlit to, že při řadě diskuzí v televizi týkajících se volby papeže v televizi či rádiu jsem nikdy nezaznamenal ani slovo o Malachiášově proroctví. Jo já vím. Takovými tlachy se přece člověk moderní doby nebude zabývat, že?

 

 

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 14.3.2013 9:58 | karma článku: 9,47 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49