Koupě z Amazonu

V měsíci listopadu jsem se poprvé v životě rozhodl pro nákup zboží ze zahraničí. Využil jsem přitom služby e-shopu světoznámého Amazonu.

Šlo o dvě  knihy anglického autora věnované oblasti, která mně dlouhodobě zajímá- spirituální psychologii. Již na jejich souhrnnou cenou 53 dolarů zahrnující náklady na dopravu jsem váhal, nicméně nakonec jsem přece jen se knihy rozhodl koupit. Vyplnil jsem svou adresu, číslo karty a za několik minut jsem dostal na e-mail potvrzení, že knihy mi budou do cca konce prosince dopraveny domů. Myslel jsem, že již vše je zařízeno.

Z tohoto dojmu mně vysvobodil až objemný doporučený dopis z Prahy, který jsem obdržel minulý týden. Byl plný papírů s návodem, jak postupovat při proclení zboží ze zahraničí. Musel jsem vyplnit papírový formulář s názvem „Žádost o elektronické zasílání“ a také podepsat „Plnou moc“ pro jednání České pošty s celním úřadem. V neposlední řadě jsem se uklidnil, že jsem si vzpomněl na heslo, díky kterému jsem se mohl přihlásit na e-shop Amazonu a odtud pak vytisknout doklad o koupi s detailním rozepsáním ceny zboží, neb bez tohoto dokladu by prý celní správa mohla váhat tyto dvě knihy dál pustit na území ČR.

Požadované vyplněné dokumenty jsem naskenoval a zaslal na příslušný e-mail uvedený v dopise.

Knihy v pořádku dorazily tento týden. Česká pošta si naúčtovala za své služby 350 Kč.

Z věci si vezmu ponaučení. Ze zahraničí si asi nikdy už nic podobného kupovat nebudu. Raději požádám někoho známého, který tam bude mít cestu, nebo si tam zajedu sám. Peníze, které za to zaplatím nebudou až o tolik vyšší a k tomu ještě něco na cestě uvidím.

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 20.12.2015 9:25 | karma článku: 27,47 | přečteno: 1273x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49