Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dožije se církev konce církevních restitucí?

Jednou z otázek rozdělujících politickou scénu, společnost a dokonce i členy církve je otázka církevních restitucí. Dát majetky církvím či ne?  V návrhu zákona se píše, že během 30 let by především katolické církvi měly být vráceny majetky zabavené komunistickým režimem.  

svatý Malachiášz internetu

Nechtěl bych se v tomto článku zabývat otázkou zda majetek vydat či nevydat. Podíval bych se na věc z jiného hlediska, než jak se v médiích o problému diskutuje. Položím si kacířskou otázku. Bude za nějakých 30 let katolická církev vůbec ještě existovat?

Jsem docela nedůvěřivý k různým proroctvím o budoucnosti z per různých věštců a kartářek. V drtivé většině případů se podobně jako u jiných druhů expertů „ekonomických analytiků “ ukáže, že vše se nakonec stane úplně jinak. Je zvláštní, že i tyto velké neúspěchy nebrání mnohým věštcům, aby na základě pohybu virgule opět tvrdili, že právě v tom konkrétním měsíci už konečně padne vláda a na druhé média stále opakují tvrzení ekonomických prognostiků, že v příštím roce se již zaručeně dočkáme růstu HDP alespoň o 1,2%. Přesto ale v historii najdeme „věštce“ kteří dokázali předpovídat budoucnost velice úspěšně- viz. Nostradamus, či ekonomy kteří na rozdíl od většiny svých kolegů v roce 2008 předpověděli příchod ekonomické krize- viz. Roubini. V tomto článku bych zmínil jednoho z těch, kteří dokázali úspěšně vidět do dějů příštích. Byl jím irský mnich svatý Malachiáš z 12. stol.

Svatý Malachiáš [1] se do dějin zapsal tím, že ve 12 stol. zveřejnil seznam papežů, kteří budou vládnout v budoucnosti. V seznamu je každý z papežů označen přezdívkou, která ho nějakým způsobem charakterizuje. Papež Jan Pavel II měl v proroctví přezdívku „ Z námahy Slunce“. Zajímavé je, že v okamžiku jeho narození probíhalo zatmění Slunce. Současný papež Benedikt XVI má přezdívku „Sláva olivy“, které může souviset s jeho jménem, které si jako papež zvolil. Olivová ratolest je symbolem Benediktínů.

Současný papež je předposledním z  řady papežů, popsaných svatým Malachiášem. Poslednímu papeži věnoval přezdívku Petr Římský. Proroctví jeho vládu charakterizuje několika slovy.

"Během extrémního pronásledování svaté římské církve bude sedět na stolci "Petrus Romanus" (Petr Římský), který bude pást své stádo uprostřed mnoha soužení; po jejich skončení bude město na sedmi pahorcích zničeno a obávaný Soudce bude soudit svůj lid. "

Pokusil bych se nad slovy proroctví zamyslet a možná i trochu zafantazírovat z pohledu člověka, který sleduje současné dění ve společnosti a přemýšlí nad jeho možným pokračováním. Proroctví mluví o době soužení, která logicky přijde, pokud vlády budou společenské a ekonomické problémy řešit jak dosud. Popisuje se zde doba která nastane po politicko-ekonomickém krachu EU a USA, který je nevyhnutelný. Množství zbídačených lidí ( ve Španělsku je již nyní přes polovinu mladých lidí bez práce) se vzbouří. Budou táhnout ulicemi, rabovat vše co jím přijde pod ruku. Obchody, domy bohaté buržoazie i církevní svatostánky. Své útoky zaměří také proti symbolům moci, ke kterým zařadí i Vatikán jako spojence nenáviděného mocenského systému, který budou vinit z vlastní bídy a životní beznaděje. To bude ona doba „posledního pronásledování církve“, jak o tom mluví proroctví. Tyto děje nakonec povedou k zániku celého starého systému, jehož mocenským a duchovním symbolem je město Řím. Poslední věta proroctví „Soudce bude soudit svůj lid“, vyjadřuje jinými slovy totéž o čem se píše v módních Mayských proroctvích. Nastane doba velké obnovy,očisty, transformace. Vliv všeho toho co je založeno na nepravých a shnilých základech zanikne. Ať již se bude jednat o politické struktury založené na kořistnictví a chamtivosti jejich představitelů, či náboženské spolky založené na slepých dogmatech. Naopak vlády se ujmou ti, jejichž jednání bude vycházet ze skutečných duchovních hodnot.

Nemyslím si, že církev musí nutně zaniknout. Její přežití však závisí na vlastní sebereflexi. Víra a náboženství bude mít v budoucím světě podle mého názoru klíčovou roli. Bude to, ale víra bez dogmat, víra která se spojí s věděním. Další závažnou otázkou je např. postoj k antikoncepci a regulaci porodnosti. Tento postoj v řadě zemí třetího světa nevědomě bohužel podporuje nárůst chudoby, hladovění i větší devastaci životního prostředí v důsledku nekontrolovaného přelidnění.  O budoucnosti církve jistě rozhodne i postoj k otázkám majetkovým. Několik osobnosti hlavně z řad nekatolických církví upozorňovali na těžké důsledky jaké budou mít schválené církevní restituce pro prestiž církve ve společnosti [2]. V budoucích letech kdy bude většina obyvatelstva chudnout a propadat se stále hlouběji k sociálnímu dnu na církevní účty budou putovat každoročně miliardy nevyhnutelně stoupne zášť většinové společnosti vůči instituci-církvi. I v naší zemi by se tak za vlády budoucího papeže mohla naplnit prorocká slova irského mnicha o posledním pronásledování církve.

 Zdroje:

[1] Proroctví svatého Malachiáše a poslední papež http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005050014

[2] Křesťané proti zákonu o církevním majetkuhttp://www.granosalis.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=12732&mode=nested&order=0&thold=0

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 1.9.2012 17:06 | karma článku: 17,74 | přečteno: 1341x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.