Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dění na Ukrajině a česká mediální manipulace

Včerejším dnem skončila jedna etapa ukrajinských dějin. Opozice proti prezidentu Janukovičovi zcela ovládla Kyjev a sám Janukovič uprchl na východ země. Představitelé  USA, EU včetně politiků České republiky tento vývoj hodnotí jako vítězství svobody a demokracie.

Hlavní česká média od počátku ukrajinské krize stála na straně protivládních demonstrantů. Dění v Ukrajině vykreslovala jako spravedlivý boj Ukrajinců za svobodu vedenou demokratickými politiky. Janukoviče líčili, jako totalitního vládce, který brutálně bije hodné demonstranty a jen slouží zájmům zlého Putina.

V úterý 18.2. se situace v Ukrajině přiostřila. Původně pokojná demonstrace se změnila v násilný střet mezi demonstranty a policii. Brzy došlo na střelbu ostrými. Objevili se první mrtví, jak mezi demonstranty, tak mezi policisty.

Události v Ukrajině se dostali na první místo českých médií. Mohli jsme mnohokrát denně vidět záběry mrtvých demonstrantů a slyšet svědectví o střelbě z řad policejních odstřelovačů. Ve zpravodajství jsme, ale neviděli žádné těla mrtvých policistů, téměř chyběly záběry střílejících demonstrantů proti policistům a ani jsme neslyšeli o tom, jak se demonstranti  ke zbraním dostali. Že by záběry střelby z řad demonstrantů nexistovaly? Ale to víte, že ano. Jejich publikování se však nehodilo pro záměr zpravodajství. Záměr jehož cílem nebylo vytvořit pravdivý obraz dění na Ukrajině, ale obraz jednostranný který by vyhovoval jen jedné straně konfliktu. Jak také probíhala manipulace v médiích si můžete přečíst z výpisu následující internetové diskuze.

Posuďte sami [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česká média a mnozí politici se snaží stále vytvářet kontrast mezi demokratickým západem a totalitárním putinovským Ruskem. Mezi západními zeměmi, kde vládne svoboda tisku a Ruskem, kde je svoboda tisku regulována. To, jak se projevila česká média v uplynulých dnech jsou důkazem, že je to jen lež a pokrytectví. Manipulace s fakty, vymývání mozků, tvrdá cenzura, to je základní charakteristika českých médií dnešní doby. A také nevyváženost informací. Každý den se hlásil zpravodaj ze západu Ukrajiny a Lvova. Téměř nic jsme však nevěděli co se děje v druhé části  Ukrajiny, protože tam nebyl žádný zpravodaj. Proč tam nebyl, co myslíte?

Čeští politici se jako jeden muž postavili na stranu opozičníků. Jen bývalý prezident Klaus a zástupce ombudsmana Křeček projevil odlišný názor. U Klause to bylo vyřízeno snadno. Že je agentem Putina přece každý ví, že? Křeček, ale narazil u své šéfky Šabatové vrchní ochránkyně lidských práv. Co si to dovoluji vyjádřit svůj názor, vynadalo mu a premiér pohrozil Křečkovi odvoláním z funkce!!! Myslíte si, že by nastalo stejné rozhořčení, kdyby na svém facebooku vyjádřil s vládou souhlasný názor?

Mezitím události na Ukrajině nabraly rychlý spád. Janukovič se dostal do neřešitelné situace. Buď demonstranty rozstřílet, anebo kapitulovat. Zvolil druhou možnost. Podepsal pro sebe velice nevýhodnou dohodu s opozicí a včera z Kyjeva utekl na východ.

Ukrajinský parlament včera Janukoviče zbavil prezidentské funkce. Ministr Zaorálek v ČT včera řekl, že šlo o akt v souladu s ukrajinskou ústavou. Není to pravda. Z hlediska ukrajinského práva šlo o protiústavní státní převrat.  Svědčí o tom včerejší vyjádření ukrajinského poslance Oleha Carjova.[2]

 Prezident nepodepsal opravy Ústavy. Proto dosud platí stará Ústava. To znamená, že Nejvyšší rada nemá právo jmenovat ministry. A když ministři jmenují sebe samy, nemají jejich podřízení plnit jejich výnosy. Procedura impeachmentu nebyla na Ukrajině schválena zákonodárně. Aby nabylo rozhodnutí Nejvyšší rady platnosti, je třeba, aby ho podepsal Janukovyč.

Zaorálek a řada jiných představitelů západů svým vyjádřením znova ukázala, že respekt k zákonům, právu a ústavě je dobrý jen tehdy, když se nám to hodí. Nebylo to poprvé v moderní historii. Vzpomeňme na bombardování Jugoslávie v roce 1999. Tehdy také bylo mezinárodní právo pro USA a západoevropské země jen kusem papírů, který odmítli respektovat.

Je otázka, jak se bude dále vyvíjet dění na Ukrajině. Co udělají východní oblasti a Krym? Jak se zachová Rusko? Jaká bude politika nové ukrajinské vlády? Rozdělí se země?

Každopádně si myslím, že prostí Ukrajinci, kteří nyní slaví pád Janukoviče budou brzy zklamání i když nedojde k nejhoršímu scénáři nekontrolovatelného rozdělení země. V zemi budou stále vládnout oligarchové a na prosté Ukrajince si brzy nikdo z vládní garnitury nevzpomene. Postavení a život lidí se nezlepší. Pokud se pak Ukrajina vydá čistě západním směrem a přetrhá vazby na Rusko, situace prostých obyvatel země se i výrazně zhorší. Ukrajina fakticky přijde o nerostné bohatství kterého se zmocní nadnárodní společnosti, řada podniků v důsledku otevření ukrajinského trhu západu zbankrotuje. Vzroste nezaměstnanost. Možná až poté prostí Ukrajinci, kteří týdny stojí na Mejdanu a žádají vstup do Evropy pochopí, jak naivními a hloupými vlastně byli.

Poznámka: Janukovič byl bezesporu špatným politikem, který sloužil především zájmům oligarchů a díky tomu hodně zbohatl. Ne jinak tomu, ale bylo i u p. Tymošenkové, jejíž propuštění z vězení je tak oslavováno. Na Ukrajině neprohrál jen Janukovič, obávám se, že včera prohráli i prostí lidé, kteří v nevědomosti slaví vítězství. Přál bych Ukrajincům, abych se mýlil.

Odkazy:

[1] http://www.osud.cz/ukrajina-ceska-masmedia-zacinaji-besnit-zavadeji-tvrdou-cenzuru-jinych-nazoru

[2] http://czech.ruvr.ru/2014_02_22/Ukrajina-mezi-dvema-mlynskymi-kameny/

  

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 23.2.2014 11:16 | karma článku: 37,42 | přečteno: 2246x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Je to možnost nově definovat vztahy, řekl Pavel po jednání s Pellegrinim

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  11:54

Přímý přenos Nový slovenský prezident Peter Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Polabí zažije tropický den, na východě Moravy a Slezska udeří silné bouřky

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  11:34

Česko se chystá na další tropický den. Alespoň částečně. V Polabí může být až 31 stupňů, na západě...

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila

26. června 2024  11:17

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v...

Nejen drahý byt. Bek Senátu účtuje za kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

26. června 2024  10:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.