Předávkování dětí fenobarbitalem

V hradecké nemocnici šlo třem novorozencům o život kvůli příliš silnému léku. Došlo k omylu v dávkování a děti dostaly silnější dávku než je zdrávo a vhodno.

Já chápu, že to je strašné. Ale chyby se prostě stávají. Doufejme, že jich bude méně a méně.  V tomto případě to naštěstí neskončilo tragicky. A to je dobře.

Co mi však vrtá hlavou a co jsem nikde v článcích nenašel ja daleko horší otázka!!

Fenobarbital patří mezi antikonvulziva (antiepileptika) a u dospělých se občas používá se proti epileptickým křečím. Zejména v rozvojových zemích, kde není k dispozici kvalitnější ale dražší varianta. V tomto případě se však jednalo o čerstvé novorozence.   

Fenobarbital je totiž především barbiturát. Má hypnotické a sedativní účinky. Látka uklidňující a veskrze oblbující. Prostě prášek na spaní. Lehativum. Rozumnějte-není to "lék", který léčí. Puuze tlumí některé (no-vlastně všechny) projevy. Příčinu neodstraní.

Děti, které příliš křičí jsou po fenobarbitalu hodné a klidně spí. Mluvčí nemocnice říká: "...lék se používá pro relaxaci a uklidnění.." (citace ze zpráv TV Prima). Holt děcka asi řvala příliš...

Fenobarbital má řadu nežádoucích účinků a kontraindikací. Některé z kontraindikativních chorob a alergií mohu být u novorozence jen těžko diagnostikovány. Má silný potenciál pro vznik závislosti. Riziko vážného vzniku závislosti nastává již po několika týdnech běžné dávky.

Maminky současné i budoucí bych odkázal na příbalový leták SÚKLu s uvedením detailních vedlejších účinků.

Neboť, jak říkal bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt ve své přednáčce: "Českému zdravotnictví prospěje především infomovaný-gramotný- pacient!". Mimochodem tuto přednášku na půdě spolku Sysifos velmi doporučuji všem, kteří se zajímají o to, jak často lékaři chybují nebo vyznavačům alternativ.

 

Ta otázka co mi vrtá hlavou je: Jak to, že nemocnice podává takové látky novorozencům?? Opravdu je to nutné?? Ví to maminky??

A odpovědi se poněkud děsím...

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Novotný | středa 28.1.2015 20:45 | karma článku: 14,43 | přečteno: 714x