Bezzubý stát a nelegální podnikání se stářím

Ministerstvo práce si posvítí na nelegální podnikatele se stářím. Alebržto se neřídí zákonnými standardy. A mnohdy drží klienty v nedůstojných podmínkách.

Dočetl jsem se právě v Novinkách a shlédl včerejší reportáž v jedné z našich TV.

Jsem z toho poněkd jelen. A to jelen dosti napružený!

Rozumějte: pokud někdo drží stařečky v podmínkách nedůstojných a proti jejich vůli, trýzní je  a trápí ať už hlady, psychicky či jinak, tak se jej patří odsoudit, potrestat a zavřít až zčerná!!  A ne je honit za to, že nemají nějaký formulář. Že  se někde včas nepřihlásili. Nýbrž za to, že někomu ubližují. Proč tedy stát, ministerská kontrola a policie nezakročí?

Pokud podnikatel poskytuje jiné, možná horší standardy, je na místě aby stát, rodina, sociální služby státu klientům nalezli, poskytli a nabídli službu lepší. Levnější, slušnější, dostupnější... Proč to tedy stát nedělá? Jakto, že už nebydlí jinde? Možná, že neexistuje nyní jiná varianta? Možná jich je nedostatek? Co se stane se staříky až jim zavřou jejich domov? Půjdou na ulici?

A dále: jsou podnikatelé, co drží své klienty v mnohdy nedůstojných podmínkách. A co ti ostatní, co je drží (sice možná zřídka ale za to) v podmínkách důstojných? Ale jen nemají patřičné povolení? Ale klienti jsou u nich spokojení? Taky je stát zruší?  Jakou nabídne alternativu? Kde se lze ubytovat za jiných, standardních podmínek? A jsou ty standardy lepší? Budou mi více vyhovovat? Nebude to jen nějaké pro nepodstatná ptákovina? Není to třeba příliš daleko od příbuzných? Nebo příliš drahé? Neosobní? Chtěl bych vůbec jinam?

Rozumějte-téma stáří je velmi citlivé. A vůbec se nezastávám podnikatelů, kteří toho dokáží zneužívat. Právě naopak. Takové je potřeba potrestat. A to velmi jasně a citelně. Ale potrestat právě za toto zneužívání situace. A nikoliv za něco jiného-jako například za to že nemají patřičný papír. To je to co mi vadí-že stát hledá nějaký zástupný problém.

Je to stejný problém jako se Šmejdy. Jak je možné, že se u nás tak dlouho dařilo (a stále daří) "Šmejdům", kteří odvážejí lidi mimo domov, vydírají je, zneužívají jejich situace, činí na ně nátlak, nutí je ke koupi proti jejich vůli, evidentně lžou, poskytují nepravdivé informace a těží z toho? Vždyť na vše z toho jsou poaragrafy jak v občanském tak zejména v trestním zákoně. Jak to, že stát neumí zakročit za omezení osobní svobody či za podvod? Ale raději kvůli tomu upravuje podmínky a zákony o prodeji, reklamaci atd? Nepřipomíbá vám to státní šikanu?

Až mě nějaký lump večer bodne na ulici kudlu do zad, stát jej bude popotahovat za to, že neměl na nůž povolení? A laskavě mi umožní jej žalovat za poškození kabátu u civilního soudu? Místo toho aby jej potrestla za ublížení na zdraví? Asi ano. Takto totiž náš stát funguje...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Novotný | pondělí 16.3.2015 10:05 | karma článku: 13,45 | přečteno: 348x