Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelená káva je na hubnutí i na odpor ke sladkému

„Kde mám tu sestru černého kafe? Přišla mi snad jen plná bedna odpadků?“ Začínám hrabat ve velké krabici. 

Když mi dopravce doručil velkou bednu přede dveře, koukala jsem na něj celá vyjevená. Ujistila jsem se ještě jednou, že zásilka je opravdu moje. Přitom já jsem si objednala pouze perníkový monin a zelenou kávu. Tak proč tak velká bedna?

Krabice byla tak velká, že nést ji jednou rukou bylo nemyslitelné. Velký nápis neklopit, dokonce dvakrát na přední straně, vypovídal, že by tam mohla být i má láhev. Opatrně postavím bednu na stůl, vezmu nůž a začnu rozřezávat lepicí pásku. Otevřu zásilku i pusu zároveň.

Bedna byla navršená různým papírovým odpadem. Rozložené nebo natrhané krabice, kartony, obaly. Zkrátka odpad. Pomalu vyndávám jednu krabici za druhou a vrším na stůl. Připadám si, že si snad někdo ze mě musel vystřelit. Už začínám být rozzlobená a na stole roste plnohodnotná pyramida. Ještě nějaké zbývají a budu na dně. Krabice na stole se nahnuly a vzápětí se svezly na zem. Jsou po celé kuchyni. Ani to nesbírám a dál hrabu v bedně. Konečně radostně nacházím sáček se zrnkovou kávou. Ale kde je monin?

Ještě zbývá vyndat posledních pár kartonů a přeložených krabiček. Třeba tam bude. A opravdu.  Až na dně je polystyrenová podlouhlá bedýnka. „Sláva,“ řeknu si. „Hlavně že to tu je. Jen doufám, že nebude láhev rozbitá.“ Nebyla. Sesbírala jsem všechny krabice spadané na zemi a stěží je do té veliké zase vecpala. Zakroutím hlavou, když vidím tolik odpadků. „To se jim asi nechtělo jít do kontejneru, tak odpad poslali mně,“ řekla jsem si. „Nebo neměli menší krabici.“

Jdu si udělat konečně kávu, ale doručenou zelenou až později. Nyní pravou černou Arabiku, pěknou crema. Budou Velikonoce a perníkový monin jsem si pro tento účel objednala. První smočení rtů a očekávání příjemné perníkové chuti se nekonalo. Rychle položím hrnek na stůl a beru do ruky láhev. Barva by odpovídala, ale název a chuť ani náhodou. „Karamel light, no já jsem tak blbá až bučím,“ říkám rozzlobeně nahlas po přečtení etikety na láhvi.

„Tak a už toho mám dost,“ říkám si. „Jdu jim zavolat. Blbce ze mě nikdo dělat nebude.“ Na můj dotaz, proč mi poslali bednu odpadků, odpověděli, aby se láhev nerozbila. A proč jsem dostala karamel místo perníku, zkrátka a jednoduše protože perník byl vyprodán.

Ten den jsem si zelenou kávu pouze přesypala do skleněné dózy. Ráno plna očekávání si odvážím 8 gramů zelené kávy a dám do mlýnku. No to byl rachot, až jsem se lekla. Zvuk připomínal kamínky bubnující na sklo. Mlýnek si na poprvé vůbec s kávou nedokázal poradit. Až na třetí mletí byla káva připravena. Po zalití zvláštně nabobtnala. Uvažovala jsem, zda by takzvaný logr nešel ještě nějak použít. Hnojivo do kytek by jistě šlo, ale napadl mě i peeling třeba na ztvrdlé paty.

Dnes už vím, že zelená káva se musí před mletím namočit na dvě až tři hodiny do vlažné vody. Káva je potom měkčí a jde lépe umlít. Lepší si je kupovat zrna, než mletou kávu. A víte proč? Protože do mleté kávy se může přimlít i něco jiného, aniž o tom víte. A když už jste si tvrdě zaplatili, tak ať víte, co za ty peníze pijete.

Dalším způsobem, jak kávu připravit, je že zelená zrna povaříte ve vodě. Až je voda zelená, zhruba po deseti minutách, scedíte a vypijete.

Po zalití mi káva připomínala trochu kafočaj. Podle manžela káva připomíná spíše vodu z vypraných fusek – ponožek. Vůně kávy tam sice stále byla, avšak už ne tak intenzivní jako u kávy pražené. U této kávy zapomeňte na vzhled cappuccina i krásnou cremu. Nic takového tady nebude. Pomalu vidíte až na samé dno hrnku. Zato se dočkáte většího obsahu kofeinu a kyseliny chlorenové. Ta omezuje vstřebávání cukrů z potravy a jeho přeměně na tuk. Dobře působí na srdce i cévy. Napomáhá k rychlejšímu spalování, působí antioxidačně, antibakteriálně a tlumí chuť na sladké. A omezení chuti na sladké byl hlavní můj důvod, proč jsem si sestru černé kávy koupila.

Já mám moc ráda sladké, ale nechci jednoho dne skončit s cukrovkou. Ani nechci být tak tlustá, že se neunesu a neprojdu dveřmi. Zkrátka chuť na sladké musím porazit, nebo alespoň zmírnit. Mohu potvrdit, že po vypití kávy jsem si připadala, že to nebylo ani kafe. Zato účinek mě opravdu překvapil. Za celý den jsem neměla chuť na cokoli sladkého. Já, která ke kávě musela mít oplatku, či cokoli sladkého. Až mi bylo líto, že můj denní rituál je pryč. Večer jsem si řekla, že nezanevřu úplně na praženou kávu. Zítra ráno si dám cappuccino s moninem a odpoledne o páté zelenou kávu.

 

Autor: Jana Aulehlová | pondělí 26.3.2018 20:08 | karma článku: 13,76 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Závan podzimu

Dnešní děti ani netuší, že takový býval dříve podzim. Krásný, nezkažený moderním světem, provoněný dýmem bramborové natě. Někdy to byla i dřina, ale naplno si člověk tak nějak užíval každý den.

18.10.2019 v 18:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 411x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

S bandaskou okolo krku

„Zastrč kliku dovnitř a rychle toč, ať naskočí motor!“ Blaf, blaf. Klika vylétne a praští mě. „Holka, to musíš pořádně, tak ještě jednou!“

21.9.2019 v 9:10 | Karma: 14,71 | Přečteno: 431x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Smrkal do díry, ale až po mravencích

Cesta se klikatila lesem a za jednou zatáčkou stálo obří mraveniště. Děda k němu přistoupil, vytáhl z kapsy vyžehlený zelený, károvaný kapesník.

9.8.2019 v 10:50 | Karma: 16,59 | Přečteno: 581x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Posázavský vesnický holič

„Dojdi objednat brouska, ať přijde na dědu. Už to má zase dlouhé. Vypadá jak Ezau,“ řekla babička. Ach jo, pomyslím si a pomalu se vydám ze dvířek.

1.8.2019 v 12:25 | Karma: 24,38 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Kůžičkář

„Už jede! Honem jdi do stodoly, ven napínáky a utíkej k autu!“ Tak tuto větu jsem před čtyřiceti lety slýchávala hodně často, avšak nerada. Kdybych tak mohla vrátit čas, nyní bych šla s pokorou.

26.7.2019 v 13:49 | Karma: 28,21 | Přečteno: 989x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 19,61
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky