Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevšední Sofie

Vrzající klecový výtah stoupá vzhůru. Po celou dobu mám strach, že se utrhne a můj život skončí v šachtě, kde po mně neštěkne ani pes. 

No, možná ten pouliční pes se slituje. Je jich tu dost a přežívají, jak se dá. Výtah se s velkým lomozem a houpáním zastaví. Rychle otevírám dřevěné dvoukřídlé dveře, pak drátěné a udělám poslední krok nad vzduchoprázdnem.  

Můj pronajatý byt je hodně malý a zvláštní. Jsem ubytovaná v podkroví vedle vrásčitého starce holubáře. Chudoba v jeho bytě v Sofii je veliká jako láska k jeho holubům. Na pár dní jsem chtěla zažít a cítit pulzování města i život obyčejných lidí.

A vydávám se na první nasátí atmosféry. Po pár metrech na ulici ucítím na svém zadku ruku šmátralku. Malý chlapec mi chtěl ukrást mobil. Vrhnu na něj zlý pohled. Dělá jako že nic a kouká jinam.  Oči nyní musím mít na stopkách. Nemůžu se jen bezstarostně kochat okolím, jak jsem si zprvu myslela.

Místní ihned poznali, že jsem cizinka a snaží se ze mě vytřískat co nejvíce. Taxikářů je na každém kroku více než dost. Míjím je se strnulým pohledem a tvářím se, že tam nejsou. Já chci chodit pěšky a stihnout co nejvíce památek.

Jako první jdu do směnárny. Byla jsem ráda, že jsem nějakou našla bez velké fronty lidí. Přitom na ulici pouličních vexláků bylo dost. A kurz nabízeli slušný. Jeden mluvil i rusko-česky a opěvoval naše české pivo a Vodičkovu ulici v Praze. No, řekla jsem si, ještě má padělky. Směnárna bude jistější a neokradou mě tam.

I když jsem si řekla o slevu na kurzu, přišla jsem svou neznalostí a blbostí o peníze. V postranní uličce s frontou jak had byl kurz daleko lepší. No nic, stalo se. První ponaučení pro mne, že musím chodit do směnárny tam, kde je hodně lidí.

Slyším hudbu a připadám si jak v nějakém filmu z dávných let. Na dlažbě sedí harmonikář a saxofonista. Oba jsou černoši a pravděpodobně i slepci. Mají černé brýle a slepeckou hůl na dosah. Každý má na noze řetěz, který vede ke stoličce. Na ní je klobouk, do kterého lidé vhazují drobné mince. Pousměji se na ně, i když to nevidí a jdu dál.

Chtěla jsem navštívit nejznámější archeologické vykopávky, kterých je v Sofii víc než dost. U první jsem vůbec nepochodila. Fotka na Googlu slibovala něco úžasného. Skutečnost byla jiná. Ohromná oplocená díra bez skvostných a honosných sloupů, také bez přístupu. No nic, říkám si a vydávám se na další místo. Mapa ukazuje, že jsem už u cíle. Motám se dokola jak káča a stále nic nevidím. Tentokrát jsou vykopávky uprostřed velkého hotelu. Nejsem host, ani nejsem oražená, tak mám zase smůlu. Další vykopávky jsem konečně již viděla.

U stánku na ulici si dávám Nescafé v přepočtu za šest korun. Usrkávám z kelímku horkou kávu. Míjím lidi, kteří místo kávy usrkávají z lahve kefír. Přicházím do parku, kde je plno pouličních prodejců. Není to jak u nás, tady se nabízí jiné zboží. Taková zvláštní veteš všeho druhu. Některá dost pěkná, jiná nebyla zrovna moje gusto.

Z parku se mi mezi stromy pomalu otevírá pohled na kolosální katedrálu Alexandra Něvského. Taková nádherná stavba je opravdu jedinečná. Vstupuji dovnitř se zvláštní pokorou a cítím ojedinělou atmosféru. Pomalým krokem si vše prohlédnu a usedám na dřevěnou lavici. Pozoruji lidi, kteří postupně chodí od obrazu k obrazu. Vše má určitý řád. Každý se pomodlí a políbí, či pohladí svatý obraz, ale vždy na jiné místo.

Pomalu mi začíná kručet v břiše. Hledám něco k jídlu. Dnes chci stihnout ještě plno věcí a tak si kupuji u stánku nějaké místní pečivo. Za chůze jím a stihnu do večera navštívit ty nejznámější památky Sofie. Další den mám v plánu město Plovdiv, které bude v roce 2019 hlavním městem kultury.

Autor: Jana Aulehlová | čtvrtek 21.9.2017 19:43 | karma článku: 10,52 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Zotročení majitelé jen kvůli „ žrádlu"

Nevěříte, že to tak nějaký majitel má? Takových zotročených lidí od psů je celkem dost. No, když to nechali dojít tak daleko, nemůžou se ničemu divit. A pak, že u nás otrokářství není.

13.9.2018 v 13:19 | Karma: 15,74 | Přečteno: 654x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Ovoce a zelenina – ano či ne? (přehled)

Pes není vegetarián, jak je dnes moderní u stále většího množství lidské populace. Nenuťte psa, aby byl také veganem, to by pomalu už bylo bráno za týrání zvířete.

15.8.2018 v 9:39 | Karma: 14,19 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Mafián z Palerma

Líbali se před prioritním odbavením jako by měl být konec světa. Ani na poslední výzvu k nástupu do letadla mafián se svou milenkou vůbec nereagovali.

11.8.2018 v 19:12 | Karma: 16,50 | Přečteno: 347x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Co je hot spot a jak mu předcházet

Hot spot u zvířat není to stejné jako wifi u počítače, jak by si dnešní mladí mohli myslet. Prázdniny pomalu budou v plném proudu a hot spot se u některých majitelů začíná stávat nočním strašákem.

27.6.2018 v 8:40 | Karma: 9,95 | Přečteno: 526x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Vesnický poklidný život v Posázaví

Zůstala jsem stát s pusou dokořán, neboť veterinář opíchal vesnické psy jako komár. Rychle a bez velkého bzučení a hmyzí i ptačí orchestr trval až do pronikavého mobilního crrrr.

14.6.2018 v 10:58 | Karma: 12,21 | Přečteno: 453x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 147
  • Celková karma 19,61
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky