Fotbalový debut sudího se v Uherském Hradišti moc nepovedl.

Fotbalový rozhodčí Tomáš Batík svůj první zápas v naší nejvyšší soutěži nezvládl a přitom nový šéf rozhodčích Radek Příhoda jeho výkon komentoval, jako by s ním byl spokojen.Ovšem výkon tohoto sudího určitě nebyl bez chyb.

Nejde ani tak o dvě červené karty, které byly uděleny oprávněně domácímu hráči Danielovi Marečkovi a trenérovi Martinovi Svědíkovi, ale o celkové řízení v průběhu celého zápasu.  Ne nadarmo se říká, že dobrý rozhodčí je ten, který na fotbalovém hřišti není vůbec vidět a přitom má zápas pod kontrolou.

To je ale o tom, že na začátku utkání si takový fotbalový sudí musí získat respekt už na samotném začátku zápasu. Musí ukázat všem fotbalistům, kteří jsou v ten moment na fotbalovém hřišti, že on je ten, který povede zápas rozhodným způsobem a nenechá se nikým a ničím ovlivnit.  Jenomže v utkání Slovácka s Hradcem Králové se předvedl ve svém prvním zápase jako hlavní rozhodčí Tomáš Batík jako bojácný rozhodčí, který jednotlivé zákroky hodnotil nestejným metrem a že by si od začátku utkání udělal na hřišti pořádek a zjednal respekt, to ani náhodou. Ještě navíc dal najevo svou bojácnost a už bylo jasné, že tento svůj první zápas moc nezvládne. Kvůli jeho některým nepřesným výrokům byl zápas velmi nervózní a v žádném případě neměl klidný průběh. 

Otázkou zůstává, jestli nový předseda komise rozhodčích viděl celý zápas, nebo se soustředil jen na ty stěžejní momenty utkání Slovácko – Hradec Králové. U sudího, který rozhoduje svůj první zápas by bylo záhodno, aby se jeho nadřízený podíval na celé toto fotbalové utkání, protože ne jenom stěžejní momenty jej musí zajímat. Velmi důležitý je přece jen také způsob rozhodování, neboť tak, jak se předvede fotbalový rozhodčí na začátku své kariéry jako hlavní arbitr, tak moc těžko bude něco na svém způsobu rozhodování měnit.

Jistě, že změna je postupně možná, ale pokud nemá hlavní rozhodčí na hřišti respekt, tak si ho těžko hned tak získá. No a respekt, ten tento začínající sudí v Uherském Hradišti rozhodně neměl a předseda komise Radek Příhoda by si to měl uvědomit, protože jestli chce našemu fotbalu pomoci, tak sice musí dát šanci mladým rozhodčím, ale také musí poukázat na jejich pochybení už na samém začátku jejich vrcholné kariéry rozhodčího. Od toho tam přece je!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Antonín Šmejkal | úterý 17.8.2021 17:47 | karma článku: 5,90 | přečteno: 203x