Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miluju tě jak svý boty

Pokud se v něčem liší mužský a ženský pohled na svět není to emancipace, ani genderová nevyváženost, natož povinné kvóty, které  nikdo nedodržuje. Mužský a ženský princip se historicky střetává ve zcela zásadní položce: BOTY.

Muž – což mám empiricky ověřeno u všech svých manželů -  hájí názor, že člověk potřebuje pouze tolik bot, kolik má nohou, maximálně s přihlédnutím k ročnímu období. Proto mu stačí jedny boty na léto, jedny na zimu a jedny na sport. A pokud člověk  jezdí vozem – například můj muž se pohybuje takřka výhradně vozem a kam nejde dojet vozem, tam jednoduše nejezdí - boty se neochodí a jejich trvanlivost se tím značně prodlouží. Díky tomu lze kupovat boty méně často, neboť nakupování bot je pro člověka, který nakupování nesnáší v principu, vrcholem nepříjemností. Existuje jen jeden spolehlivější způsob, jak si zadělat na rozvod, a tím je tapetování! Pro tento případ - kdyby nás to snad napadlo - pardon, mě kdyby to napadlo, protože mého muže by taková zhůvěřilost nenapadla ani náhodou  - existuje internet, na němž lze najít hodné lidi, kteří za úplatu  tuto nepříjemnost odbydou za vás. Tedy to tapetování.  Zbývá nákup bot.

Nákup jeho bot u nás vždy končí hádkou. Začne to typicky mužským argumentem, že většina bot je nesmyslně předražená (jako ostatně veškeré zboží na trhu) a to on nemíní podporovat! Boty se mu bohužel nemohou zčistajasna - rozuměj: po té, co je já koupím  - zjevit ve skříni, tak jako se to děje ponožkám, slipům či košilím. Nákup bot vyžaduje osobní přítomnost. Pozor - nezaměňovat s osobní aktivitou.  Nákup bot - pokud k němu po několikerém zrušení termínu vůbec dojde - je pro mého muže zcela ve znamení pasivní rezistence. Prvním pokusem při nákupu bot bývá snaha vyhnout se jejich vyzkoušení. Je proto třeba včas konstatovat, že téměř všechny boty, které příslušný obchod nabízí, jsou hnusné. Podaří-li se vzácně najít boty, které možná nejsou hnusné,  jsou strašně drahé. Finanční limity pak splňují snad jen papírové boty do rakve! Podaří-li se nám v další nikam nevedoucí diskusi se nakonec dostat k fázi zkoušení, obvykle se nenajde odpovídající číslo. A pokud je k nevoli mého muže správné číslo na skladě, je téměř jisté, že navzdory tomu budou boty tlačit, zařezávat se na nevhodných místech nebo opět budou jen hnusné. V kruhu tak dobloudíme na začátek celého procesu, neboť základní premisou je to, že můj - ale vlastně jakýkoliv libovolný -  muž si žádné boty koupit nechce!  Argument, že je dobré obuv čas od času vystřídat, nepovažuje za relevantní. On totiž potřebuje pouze jedny boty na léto, jedny na zimu... dál už to znáte.

Na rozdíl od mého - a vlastně téměř jakéhokoliv libovolného -  muže já nakupování bot miluji. Po krátkodobém průzkumu v řadách mých kamarádek, mohu myslím tuto tezi zobecnit: Ve většině případů, my ženy nakupování bot milujeme. Můžete zanevřít na chlapy, na city, na lásku obecně. To se ovšem netýká bot! Boty kupuji zcela spontánně, utrácím za ně zbytečně moc peněz a jejich počet v mém botníku několikanásobně převyšuje počet nohou. Pro nákup bot se vždy najde dobrý důvod. Pokud ne, kupují se pro radost.

Není nic krásnějšího, než vyndat nové boty z krabice a lehce do nich vsunout nohu a jen se na ně dívat. Jak padnou, jak sluší. Je to vrcholný pocit ženskosti.

Jako snad každá žena, i já jsem po vzoru Carrie Bradshawové měla  opakující se sen. Jdu do butiku a prostě si koupím boty od některého z těch superševců. Pravé a originální, žádný fejk! Takové, jaké šije Jimmy Choo. Ten úžasný Jimmy Choo, který tvrdí, že každá žena má mít nejméně pětadvacet párů bot.

Můj sen se mi vracel a vždycky končil stejně. Stála jsem před butikem a nakonec konstatovala, že ještě není ten správný čas investovat do bot částku rovnající se ceně malého ojetého vozu.  Značně ojetého – uvádím na svou omluvu.  A pak jsem se jednoho deštivého dne dostala Mekky všech nákupů – na londýnskou Oxford Street. Stála jsem před butikem a zírala na lodičky od Manola Blahnika. Ve slevě. Na neslušně vysokém, štíhlém podpatku, takové, do nichž se nosí výhradně punčochy s krajkovým lemem. Lodičky, v nichž je zakázáno chodit po dlažbě či po chodníku. Mé srdce jako by proklál šíp toho nesmírně vysokého kramflíčku. Navzdory slevě stály pořád dost nehoráznou sumu.

Ale  vedle mě stál muž, který rozuměl mým pošahaným snům. Rozuměl radosti  z toho, že si je splníte nebo vám je někdo splní. Spousta dalších a mnohem banálnějších věcí mu unikala, ale dokázal dělat blbosti s nesmírnou vášní. Kupovat věci, které nepotřebujeme, prostě jenom proto, že po nich toužíme. A já jsem dostala nejdražší boty svého života. Muž časem z mého života odešel, ale boty zůstaly. Občas si je obuju a jen tak se v nich projdu. Doma, ne po chodníku. Abych nezapomněla, že život nakonec nemusí být jen rozumný. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna Tůmová | neděle 14.8.2016 14:00 | karma článku: 12,48 | přečteno: 433x
  • Další články autora

Anna Tůmová

Lachtan Béda, lachtan Áda – olympiáda

„Ty krávo, kam to dáváš? No bych snad vybral i já. Bože to jsou... Jeď, jeď... Do h...“ Pokud tipujete, že cituji z nějaké drsnější detektivky nebo akčního thrilleru, tipujete špatně. Pravda je prostá: MUŽ se dívá na olympiádu.

22.8.2016 v 11:00 | Karma: 17,22 | Přečteno: 2794x | Diskuse| Ona

Anna Tůmová

Výměna manželů

Ahoj holky, Přestal vás bavit váš kluk, milenec nebo manžel? Tak takhle nějak to začalo. Nebojte se, tohle není náborový článek do televizní soutěže! To je jen takový nápad, co by se stalo kdyby...

11.1.2016 v 9:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ona

Anna Tůmová

Přínos myčky k manželské harmonii

Jsou dvě věci, které významně přispěly k emancipaci žen. Volební právo a vynález myčky nádobí. Cesta k prosazení obojího nebyla jistě jednoduchá.

15.12.2015 v 9:00 | Karma: 17,36 | Přečteno: 897x | Diskuse| Ostatní

Anna Tůmová

Každý národ má Stardance, jakou si zaslouží

Michael Kocáb kdysi, v době zahnívající totality, porýpl veřejně větou, že každý národ má vládu, jakou si zaslouží.

7.12.2015 v 11:00 | Karma: 28,43 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Anna Tůmová

Blíží s Vánoce – zvyšuju dávky antidepresiv

„Tak vida, máme advent, taky už chystáte Vánoce?“ řekla mi nadšená paní v pekárně, u níž si pravidelně kupuju celozrnnou bagetu k snídani. „Ale jo, zrovna jsem si zvýšila dávky antidepresiv,“ odpověděla jsem s přehnanou veselostí.

1.12.2015 v 9:00 | Karma: 19,63 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1324x
Anna Tůmová, autorka první knihy A co s tím má společnýho láska? - takže do označení spisovatelka mám daleko. Spíše zlodějka příběhů lidí kolem mně, které se snažím převyprávět...V září 2016 vychází moje nová kniha Miluju tě jak svý boty. Chtěla jsem, aby byla veselá a prý opravdu je.

Seznam rubrik