"Zrádce" Snowden- budoucí trhák

Nejdiskutovanější kauza součastnosti nabírá nový spád. Jsou to skoro tři týdny, kdy mladý američan Edward Snowden vynesl informace o tajném vládním programu PRISM, který sleduje miliony lidí každý den. Příběh obyčejného technika, který se vzepřel státu si zaslouží nejedno filmové spracování.

Byl to geniální počin, shodují se odborníci. Dle toho, jak celé vyzrazení vládního programu probíhalo, nezbývá než souhlasit.

Američan, který si je vědom toho, že jakmile vyzradí podrobnosti o utajeném americkém projektu, stane se psancem. Po uveřejnění informací odlétá do Honkongu, o kterém si je jist, že je prozatím jeho nejbezpečnější možné útočiště (americké vztahy s Čínou jsou dlouhodobě nevyrovnané). Tam poskytne rozhovor britskému deníku The Guardian s odvoláním, že vše dopředu patřičně naplánoval. V USA se mezitím špičkám vládních organizací zastavuje hromadně srdce. A oči zbylých světových velmocí se začínají ubírat směrem k Honkongu.

Dny ubíhají a v USA vymýšlejí dnem i nocí plán, jak Snowdena dostat zpět na americké území. Tento problém se stává složitějším, než se jindy neomylní američané domnívají. Po týdnu je jasno. Je vypsána žádost o vydání Snowdena, podepsaná samotným prezidentem Obamou. Čína si dává na čas. I když Honkong je prakticky autonomním uzemím, stále v některých věcech s Čínou spolupracuje. A ta rozhodně není státem, který by USA ihned vyhověl. Zmoženým a unaveným američanům tedy nezbývá nic, než čekat. Dočkají se. Čeká je ale šok.

Snowden odletěl do Ruska. Tento titulek se objevuje téměř na všech úvodních stranách světových médií. Vyčerpaní američané nešetří výčitkami a kritikou na pomalé čínské rozhodování a na to, že i s neplatným pasem mohl americký psanec odcestovat.

Dnes se prý Snowden nachází na ruském letišti Seremetěvo. Podle jeho plánů měl prý odcestovat do Havany a následně do Ekvádoru, kde zažádal o azil. Na jeho rezervované místo v letadle ale nedorazil. Můžeme se jen domnívat, kde je a nebo, co má v plánu.

Co jsem ale z případu vypozorovala já: Je zcela bezpochybné, že Snowden se stal nejhledanějším člověkem na světě. Nejen, že na sebe poutá pozornost, ale taktéž jeho čin rozdmýchal již tak napjaté vztahy mezi USA, Čínou a Ruskem. Můžeme se jen sami sebe ptát, co ještě ví? Kdo všechno by tyto informace chtěl? Je zjevné, že Rusko by neopovrhlo zjistit další pikantnosti o svém "nepříteli". Zajme (nebo už zajala) ho ruská vláda?

Novináři a světové agentury jsou v pohotovosti. Stejně jako vládní americké špičky. Dočkáme se titulků: "Snowden spatřil světlo světa"? Nebo spíše titulků: "Snowdena od 23.6 už nikdo neviděl"?

Já osobně preferuji pokračování, protože tato kauza je opravdu slušným námětem.

Autor: Aneta Machová | úterý 25.6.2013 17:15 | karma článku: 6,86 | přečteno: 244x