Ukrajina v plamenech, Putin na koni

Za co ukrajinský lid vlastně bojuje? Oblíbená historická fráze: "Za svobodu". Dá se tedy i východní krize považovat za onen boj?

Vypadalo to slibně. Ukrajinská opozice vyklidila obsazené budovy, prezident měl propustit vězněné demonstranty a všichni doufali v lepší zítřky.

Ovšem po relativním klidu není na Ukrajině ani památky. Strach o budoucnost. To je to, co zužuje ukrajinský lid. Přitom vše začalo nevinně. Prezident odmítl podepsat dohodu s Evropskou unií a dal přednost svému východnímu sousedovi. Přesvědčil se, že lid má svého velkého bratra dost a hlásá cestu na západ.

Zajímavé bylo, že po celou dobu ukrajinské revolty se Rusko drželo zpátky. Po měsíci vyplula na povrh zpráva, že strejda Putin ochotně půjčí Ukrajině peníze a dokonce jim i zlevní plyn. To vše proto, aby Ukrajina byla definitivně v šachu.

Připomíná to trochu onu šachovou partii. Rozehrála ji EU, první tah pěšcem téměř vyšel. Najednou ale do hry vstoupila dáma, která netáhne pouze vpřed, ale i do stran a do kříže. Změnila tempo hry a začala jej udávat.

Byly časy, kdy se zdálo, že hra skončila. Mylné časy. Putinova olympiáda. To je ten důvod, proč se hra zastavila. Nejsou to totiž jen hry v Rusku, jsou to putinovy hry. Dělá vše proto, aby se jimi navždy zapsal do historie. Jedno nej už má, nejdražší hry historie. Stačí se jen podívat na ruské sportovce. Příkladem je běh na lyžích, kde Alexander Legkov nemohl nastoupit na klasickou patnáctku. Proč? Aby se šetřil na štafetu, kterou díkybohu vyhráli Švédi. Sám předvedl úctyhodný výkon, ale medaili z pátnáctky už mu nikdo zpětně nedá. Příkladů je více. Téměř neznámí ruští sportovci najednou předvádějí výkony, ze kterých jde hlava kolem. Zvláštní. Putin je na tahu.

Události nedávné a včerejší ruské prohlášení. "Za vše může západ." Předznamenává vývoj událostí. Neděle se kvapem blíží. Olympijské hry se stanou minulostí. Lidé budou s hrůzou sledovat budoucnost.

Možnost rozdělení Ukrajiny je totiž na místě. Vždyť už i někteří protestující by rozkol uvítali. Vždyť ani oni sami neví, za co vlastně bojují. Každá opoziční část touží po něčem jiném a nejsou schopni se shodnout. Rusko se rozpíná. Pomalu ale jistě. Putin postupně bere Evropě figurky. Abychom se nedočkali slova: "Šach mat."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Machová | středa 19.2.2014 10:55 | karma článku: 17,82 | přečteno: 939x