Neměl by být pan prezident pod vlivem neustále?

Ožralý, sprostý, egoistický, sobecký, namyšlený, toť přídavná jména, která většina z nás považuje za odpudivá. O to více je pro mě nepochopitelné, že máme v čele státu osobu, která se "pyšní" všemi vlastnostmi najednou.

Vezměme si vše, co za své prozatimní působení v čele státu dokázal.

Asi první věc, která mi utkvěla v paměti, byla ostuda při vystavování korunovačních klenotů, kdy ho jeho údajná "chřipka" skolila natolik, že nemohl stát na vlastních nohách. Jen tak mimochodem, nevěřím, že se mezi námi najdou tací, kteří by vydrželi takové množství vodky jako soudruzi kolegové z Ruska a vypadali lépe než náš pan prezident.

Všichni se k této události postavili skepticky. Já v ní naopak viděla pozitiva. Bylo to asi poprvé, co naše hlava státu držela pusu a k ničemu se nevyjadřovala. Taktéž si nevšímala malicherností. Jako je například podle něj "zvláštní" chování jiných lidí (zejména pravicových politiků), množství nechtěných novinářů s fotoaparáty. Nestěžovala si na kvalitu vzduchu, množsví kamenných schodů nebo na nedostatek popelníků v katedrále a tak dále. Pan prezident měl co dělat, aby on sám vypadal jako "člověk".

Kdyby se tento model aplikoval i jinde nemuselo by například dojít k faux pas, který vyvolal v arabském světě tvrzením, že by stál o přesunutí českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Kdyby tehdy nevyhledával společnost téměř abstinujícího pana Fischera, ale zaměřil se východní kolegy, pochybuji, že by si onu myšlenku ve své hlavě vytvořil. Spíše by dva dny vyspával a přemýšlel o nové formulaci zákona o regulaci lihovin, jestli je vůbec dobré ho zavést.

Nejčerstvější ze všech případů, je povolební schůzka v Lánech, která se jednoznačně uskutečnila za účelem sesazení pana Sobotky. Nejsem si jistá, zdali byl pan Zeman v osudný večer střízlivý, bohužel žádné "historické" prameny se o tom nezmiňují. Uvažme ale situaci, kdyby prezidentský intrikář v osudný večer pil s ruskými kolegy. Namísto toho, aby s moraváky, místo ochutnávání lahodné slivovice, přemýšlel nad odstraněním nepohodlných a upevnění si moci. Pil by průzračný mok ve velkém a uvažoval nad stavbou nového plynovodu. Zcela jistě by tedy vymyslel nějaký plán a možná by to ani nebyla taková blbost. Lidé by v závěru nemuseli lhát a on by nemusel schválně padat, aby se špatným zdravotním stavem mohl ohánět, při horlivosti novinářů po informacích o utajovaném meetingu.

Pan Zeman má vlastnosti burana, o tom není pochyb. Zbytečně si ovšem občas hraje na liberálního, spravedlivého, skromného a mírumilovného. Po jeho chvilkovém působení na hradě si většina uvědomuje, koho vlastně jsme si zvolili. Není tedy lepší se na to podívat z jiného úhlu pohledu? Kapalina do odstřikovačů potřebuje líh, aby čistila okna. Pan prezident potřebuje líh, aby alespoň trochu vyčistil svou už tak zasviněnou cestu. Nechme ho pít a přestane chodit a mluvit. Nechceme to snad?

 

Autor: Aneta Machová | pondělí 4.11.2013 21:26 | karma článku: 30,07 | přečteno: 1285x