Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český mnichovský komplex a Ukrajinci

Když čtu názory většiny českých blogerů či diskutérů na téma Ukrajiny (přičemž počítám s tím, že část z nich je rovnou PR Kremlu – a ty neberu v potaz), chtě nechtě v nich vidím jeden z hlavních symptomů problému, před nímž jsem z České republiky před osmi lety odešel.

Ano, na Majdanu byli i ultranacionalisté, stejně jako například budoucí Republikáni Miroslava Sládka beztak postávali na Václavském náměstí či na Letné v oněch památných dnech roku 1989. To ovšem nepopírá fakt, že většina lidí tam shromážděných byli naprosto běžnými, jinak neangažovanými občany, kteří vyšli do ulic v touze po lepším životě. Už při prvních zmínkách o demonstracích, čili v době, kdy se o Pravém sektoru nebo podobných organizacích nic nevědělo, byl dominantní tón veřejné debaty v ČR extrémně skeptický, škarohlídský a celkově vzato nepřející. Přítomnost oněch extremistických hnutí na Majdanu je tedy pouze záminkou většinového českého veřejného postoje, nikoliv jeho příčinou.

 

Od té doby ovšem události nabraly spád. To, co se stalo, čtenáři jistě vědí z tisku, proto není potřebné opakovat sled událostí. Sleduji dění na Ukrajině dosti detailně, mimo jiné také proto, že část rodiny mé ženy jsou volyňští Poláci, kterým mimochodem Banderovci za války a po ní vyvraždili velkou část příbuzenstva pouze kvůli polské etnicitě. Přesto i oni podporovali dění na Majdanu a podporují režim, který je na Ukrajině dnes. Představa, že oni vědí hůř, než běžný český diskutující, co je v jejich zájmu, coby neukrajinské národnostní menšiny, je víc než jen naivní, je dokonce skrznaskrz hloupá.

 

Dnešní Ukrajinci přitom mohou za Banderovce asi tolik, jako mohou dnešní Češi za rabovací gardy, totiž nijak. I dnes gardisty mnoho Čechů omlouvá, ba co dím, dělá z nich hrdiny; přesto se nedá říci, že co Čech, to sympatizant RG. Přitom RG se dopouštěly dost podobného typu zločinů, jako ukrajinští Banderovci. Chápu, že toto přirovnání asi jen tak u „protimajdanských“ Čechů neprojde, protože to bývají často titíž lidé, kteří považují příslušníky RG za hrdiny a vyhnání civilního obyvatelstva a jejich případné vraždění za správnou věc, ale tak to zkrátka je. O to ironičtější je, že kdyby byli Banderovci frakcí Rudé armády a udělali by totéž, co by udělali, pouze pod rudým a proruským praporem, byli by nejspíše týmiž lidmi omlouváni, ba oslavováni, za to, jak „zatočili s těmi ohavnými Poláky“, čímž se dostáváme k dalšímu zajímavému momentu: většinová česká společnost nemá ráda už historicky Poláky, Ukrajince nebo Chorvaty, o vztahu k Židům/Izraelcům nemluvě – pokud by tito poslední jmenovaní nebyli ve sporu s Palestinci, které většinový Čech má rád ještě méně, vsadil bych se, že by vztah k nim byl od české veřejnosti o dost chladnější, než je.

 

Čím to je, že ve sporu Rusko vs. kdokoliv, či Srbsko vs. kdokoliv se Češi tak často stavějí na stranu Rusů nebo Srbů? Nelze to vysvětlit poukázáním na pravoslavné dědictví, protože Češi pravoslavné dědictví nemají. Mám na to jistou teorii. Rusové i Srbové jsou totiž zpravidla dost protizápadně orientovaní, a není to myšleno jen geopoliticky. Západ totiž v sobě nese civilizační poslání, které spočívá v tom, že jednotlivci je umožněno vyrůst a dosáhnout úspěchu vlastní silou, nejen nutně lísáním se k vrchnosti či bezohlednou agresivitou. Obojí je totiž zpravidla jediným klíčem k úspěchu v Rusku (a v zemích, kde si Rusko drží svůj vliv), protože člověk se tam může snažit, jak chce, ale bez „pozitivního vztahu k vrchnosti“ či bez podvodu na ní nezmůže zpravidla nic. Češi mají západní kulturní dědictví, jejich minulost jednoznačně ukazuje na to, že by se měli stoprocentně identifikovat se Západem a zapomenout na pochybné představy o neutralitě (spíš tedy křečovité snaze si nezadat) či mostech mezi Východem a Západem. Proč to tedy nedělají – to by bylo na delší debatu, ovšem fakt, že se k západnímu dědictví většina nehlásí, je nabíledni.

 

Celou dobu, co jsem žil v ČR, a týkalo se to vždy odhadem tak dvou třetin až tří čtvrtin všech lidí, které jsem kdy poznal osobně i jinak, se mezi nimi ukazovala jedna nepěkná vlastnost, která byla hlavní motivací mého odchodu. Tou vlastností je právě ono zmiňované škarohlídství, nechuť k iniciativě, nebo rovnou peskování a ponižování těch, kteří iniciativní byli, ať už šlo o cokoliv. Co hůř – vztah této většiny k aktivní menšině byl takový, že aktivní menšina se v daném kolektivu se svou aktivností spíše schovávala, hlavně aby nikdo nedal najevo svůj zápal pro něco, či nějaké nadšení, nebo, dejme tomu, projevit názor na věc, která aktuálně probíhala a u níž nikdo nevěděl, jak dopadne. Obávám se, že pohled na Ukrajince, kteří mají svůj sen, za který jsou ochotni riskovat, že je někdo zastřelí (a to už vůbec nemluvím o tom, že to dělají pro vyhlídku možného budoucího členství v EU a s vlajkou EU v ruce), je pro mnohé takové škarohlídy kvintesencí vší trapnosti a hlavně naprosto bláznivého počínání, protože ti lidé nejen že dávají najevo nahlas svůj názor (jakoby už to nestačilo), ale dokonce si dovolují mít větší sny, než co si aktuálně mohou v rámci existujícího systému dovolit. To se, obávám se, v Česku, a – Moravanům a Slezanům to budiž přičteno k dobru – zejména v Čechách, moc neodpouští.

 

Na ukrajinské revoluci i aktuálním postoji Ukrajinců se mi líbí několik věcí. Jednak – ti lidé chtějí mít zodpovědnost za své věci veřejné, to se cení. Vědí, že nedostanou nic zadarmo, protože to už zkusili před deseti lety a nevyšlo to. Jsou ochotni přečkat bolestivé reformy. Za druhé – našli v sobě důstojnost. Přestali se stydět za svůj původ a uvědomili si svůj potenciál. A konečně za třetí – podobně amatérsky, ale srdnatě jako na Majdanu, hodlají dnes proti Rusům bránit celou zemi. Když jsem viděl záběry z výcviku nové ukrajinské Národní gardy, byl to svým způsobem technologicky jen nepatrný upgrade proti bojovníkům z Majdanu, kteří připomínali spíše středověké ozbrojence, než moderní vojsko, ale nadšení bylo o to větší. Při pohledu na ukrajinské – a to i ruskojazyčné – dobrovolníky, kteří jdou na výcvik proto, že přeci nedají zemi Rusům, mi to připomnělo dnes již legendární odhodlání čs. armády během předmnichovské mobilizace.

 

A v tom je podle mě ten největší kámen úrazu. Mnoho Čechů dodnes nestrávilo potupu, jakou znamenalo přenechání své země nacistům bez jediného výstřelu, a podle mého názoru podvědomě nechtějí, aby jiní uspěli tam, kde oni selhali – třebaže to bylo v českém případě asi jediné rozumné řešení, protože otevřený boj by nejspíše moc nepomohl a ztráty by byly obrovské. Kdyby jen to – navzdory faktu, že objektivně se má naprostá většina Čechů lépe, než před rokem 1989, mnozí litují své podpory sametové revoluce, protože nedokážou žít s odpovědností za vlastní život. Když pak vidí jiné, kteří jsou na podobné startovní čáře, jako bývali oni sami, a s podobným nadšením, kazí jim to nadšení podobně, jako školní třeťáci kazí nadšení čerstvým prvňákům. Už jen proto, že sami se – zhusta z vlastní viny – radovat nedokážou.

 

Jak jsem psal v jednom ze svých minulých článků – nemyslím si, že by byla životní úroveň v Česku nějak špatná, rozhodně ne natolik špatná, aby z něj kvůli ní musel člověk emigrovat. Ale minimálně já jsem tento tlak na maximální konformitu a škarohlídství vydávané za „skepticismus“, neustál a radši jsem šel někam, kde když se pro něco nadchnu, okolí mi to přeje a nesnaží se mi zkazit radost.

 

Proto říkám všem „majdanoskeptikům“: nekažte Ukrajincům radost. Je to jejich šance, nechte je s ní naložit tak, jak umějí. Když jim to vyjde, přejte jim to. Když jim to nevyjde, neposmívejte se jim s tvrzením „my vám to říkali“. Oni udělali něco, co vy neumíte – šli do rizika, šli s kůží na trh, riskují svou mizernou, ale zase jakž takž stabilní přítomnost za nejistou budoucnost svých snů. To si totiž zaslouží obdiv a ne pošklebování.

Autor: Andrej Ruščák | pátek 21.3.2014 9:30 | karma článku: 24,45 | přečteno: 1728x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1839x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4901x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');