Ostudný rozhovor s členkou představenstva ČEZ Michaelou Chaloupkovou

Čechům už peníze jako motivace k práci nestačí, říká jedna z nejmocnějších žen byznysu a nasedne do Land Roveru. Tam tvrdí, že vlastně Češi UŽ peníze nepotřebují. Viděno prizmatem manažera, jehož plat dosahuje platu prezidenta.

Ano, vám ostatním o ty peníze také UŽ nejde.

Abyste v této zemi něco dokázali, nemusíte mít široké penzum znalostí. Hlavně musíte umět mluvit, a tvářit se suverénně. Člověk může být i úplné jelito, - pokud je kryt titulem a známostmi, pak je automaticky elitou. Lidé ani nepoznají, že je blázen, protože i když mluví bludy, tak se netrápí studem.

Paní Michaela Chaloupková své tvrzení, že vlastně Češi nepotřebují peníze, dokládá zkušenostmi HR manažerky. Chtěl bych jí vzkázat, že dobrý HR manažer dokáže pochopit uchazeče, který má slíben plat ke stotisícům. Od tohoto uchazeče se očekává ta slušnost o penězích už tedy nemluvit, a poptat se na to ostatní. Obecně by si Michaela Chaloupková měla uvědomit, že kamkoliv přijde její zaměstnanec, tak všude po něm chtějí peníze. Bez nich je nula. A nulou nikdo nechce být. Máme rodiny, byty, domy, auta, půjčky, sny, plány do budoucna a to všechno si žádá jediné – PRACHY.

Jestliže paní Michaela Chaloupková z ČEZ je vzorkem oné bohatší elity národa, jestli tak, jako ona, uvažují i ostatní manažeři a majitelé firem, pak se nemůžeme divit rozevírání nůžek v příjmech. Čím výše oni stoupají, tím pevnější žebřík jim musí poskytnout bedra jejich podřízených.

Nedávno byla v tisku dvě pojednání, ve kterých se psychologové shodli, že většina generálních ředitelů má psychopatické rysy. Přál bych si, aby na manažerských postech byli lidé chápající realitu, aby o svých podřízených přemýšleli jako o lidech, kteří musí zaplatit účty.

Finanční odměna je zásadní páka na zaměstnance. Ano, jsou lidé, kteří budou tvrdit, jak jim o peníze nejde, když se mají ve firmě jinak dobře, ale zkuste jim na ty peníze sáhnout. Dalším faktorem je mobilita českého zaměstnance. Bude nadávat na nízký plat a přitom sedět na jednom fleku, i když v sousedním městě by mu dali více. Ale pořád platí,…. pokud se už uchází o nové zaměstnání, tak o ty prachy jde. Můžeme sledovat jak v poslední době různí HR manažeři šíří polopravdy o uchazečích kteří zrovna nelpí na výši platu, ale orientují se na bonusy a podobné ptákoviny z dob socialismu. Největší lží je pravda vytržená z kontextu. Prostě se firmám nechce platit důstojné platy a odvádět z nich odvody. 

Moderátor trefil do černého otázkou proč ČEZ staví např. lávky pro chodce. Na stavby dopravní infrastruktury máme kompetentní orgány. Od ČEZ bych očekával úplně jiné kroky, např. vůči životnímu prostředí, tedy v oboru, kde ty prostředky fakticky dlouhodobě nejsou.

Závěrem… ČEZ nezklamal.

Autor: Jiří Anderle | úterý 16.1.2018 10:25 | karma článku: 27,06 | přečteno: 2464x