Militantní jedinci nás stojí peníze a vnáší do společnosti násilí

Po přečtení článku „Rusko chce ovládnout střední Evropu, radar by to ztížil" jsem si měl znovu možnost si uvědomit, v jak nebezpečných myšlenkách se pohybují lidé, kterým se říká vojáci nebo také militantní politici či vojenš

Jsem přesvědčen, že Rusko skutečně chce mít vliv ve střední Evropě, ale určitě pro něj bude lepší používat jiné páky. Suroviny a výrobky, politický lobbing či vízová pravidla. Vojenskou sílu si už zkusilo a ví, že to nefunguje, tím spíše v dnešním světě. Takové blbce zase z nich dělat nemůžeme.

Člověk s myšlením vojáka vidí svět jako seskupení těch, kteří se na boj připravují a těch kteří se chystají k obraně. Jsou to lidé s pokřiveným viděním světa.
V podstatě v politice stačí mít několik generálů a oni dřív nebo později něco nekalého natropí, přinejmenším zbytečně vyčerpají ze státní kasy peníze.

Jednou jsem mluvil s vysokým politikem, když ještě působil v Moskvě. Povídá.
"Člověče, já už musím odejít, je to psychicky neúnosné. Všude je to samý generál nebo tajnej a ti pořád přemýšlí v intencích útoku nebo obrany. Oni si vůbec nedokážou představit život, kde nikdo nikoho nenapadá a nikdo se proti nikomu neválčí."
Chápal jsem jej. Příliš mnoho lidí v ruské vládě ulehá a vstává s myšlenkou jak to komu nandat.

Ovšem Rusko je jen zářný příklad nemoci nazvané stihomam války (také si v historii užili své). Není však vojensko - politická scéna nemocí mnohých jiných států včetně ČR? Myslím že ČR nepotřebuje vojáky, kteří jsou tak podobni militantním extrémistům velmocí.
Nepotřebujeme nebezpečné myšlenky o válkách ani živit lidi, kteří si vymýšlí poloválečné až válečné stavy......ČR je příliš malá slabá. Historie ukázala že se prakticky nikomu neubránila. Naivní je představa že se budeme vojensky bránit stejně jako představa že nás ubrání nějaká velmoc. Zatím byla ČR jen prostředkem politických kšeftů velmocí. Proto je lépe být chytřejší než silnější. A peníze ušetřené na armádě vkládat do obratných mezinárodních obchodních vztahů. Tady má ČR velkou slabinu.

Přitom by stačilo jen změnit myšlení...třeba se na čas zavřít do buddhistického kláštera a vyčistit si mozek.

Asi mi něco uniká, ale pořád nenacházím souvislost, která se v článku presentuje slovy:
„Kdyby tady byl (radar), zvýšil by se vliv USA ve střední Evropě, Rusové by museli překonávat odpor USA,"
To je přece trochu nesmysl. Jak by přítomnost amerického radaru mohla zmenšit vliv Rusů na ekonomiku naší země?
Samozřejmě že Američané si neupevňují pozice ve střední Evropě s pomocí radaru. Jak by to také bylo možné za situace, kdy na českých fabrikách lezou houfy ruských špionů a kanceláře politiků navštěvují s kufříky peněz.
Američané pouze hrají dobře naplánovanou hru, o jejíchž cílech a důsledcích je zbytečné hovořit s jakýmkoliv vojákem. Možná bych se ptal Jana Kohouta ale ani ten to nemusí vědět.

Ve skutečnosti kdyby Rusové chtěli tak naši klíčovou ekonomiku spolknou jako malinu. A možná to i později udělají. Pak opět nevím, k čemu potřebujeme militantně smýšlející lidi ve vládě, když máme totální nedostatek manažerů schopných samostatně se pohybovat v byznysu tzv. východních teritorií. Asi by chtělo namísto vojenských specialistů vychovávat specialisty na trvale udržitelný rozvoj státu. Například v Rusku je specielní soukromá škola pro manažery - viděl jsem o nich dokument. Opravdu působivé. Výsledný člověk je kombinací špičkového atleta, psychologa, ajťáka, ekonoma, politika a manažera.

Třeba v roce 1988 bylo pro tehdejší vládu a i mnoho Čechů nemyslitelé se zbavit poloviny armády. Kdokoliv mohl kontrovat že to oslabí naší obranyschopnost proti západním vetřelcům. Pak se ukázalo, že žádní nejsou. Ruskou armádu jsme poslali domů, svojí znatelně zmenšili a nestalo se nic jiného, než že jsme ušetřili peníze, našim synům dva roky života a přírodu.

Ani dnes se nic nezmění, pokud se zbavíme myšlenek o nepřátelích se zbraněmi. Náš nepřítel je uvnitř státu a rozežírá ho zevnitř. Proti němu nejsou účinní vojáci, radary a zbraně. Nepřítel se nazývá hloupost, nenažranost, zaprdnutost, omezenost, závist a tak dál... to už národe znáte sami.

 

Autor: Jiří Anderle | pátek 18.9.2009 11:37 | karma článku: 17,52 | přečteno: 1378x