„Pražská kavárna" versus „venkovští balíci“ druhé kolo, ring volný

Reprezentant „intelektuální elity“ pán profesor Drahoš vyrazil do druhého kola prezidentské volby s novou taktikou, která mu však pravděpodobně vítězství nepřinese.

Jeho snaha oslovit umírněné odpůrce imigrace má sice svou logiku a je snahou pochopitelnou, protože téma postoje kandidátů k imigraci se stává ústředním tématem druhého kola prezidentské volby, ale je však zřejmé, že ať se pán profesor snaží jak se snaží, tak jeho snaha oslovit tyto voliče bude nejspíše snahou marnou. Důvodů je několik. V prvé řadě je nutno připomenou jeho neslaná, nemastná vyjádření, nejen k tomuto tématu, před prvním kolem prezidentské volby, za což si vysloužil přezdívky želé, želatina, sulc atd. Toto jeho konání však bylo tehdy celkem pochopitelné, protože potřeboval oslovit „sluníčka“, která ho poté odměnila svými hlasy, které ho posunuly do druhého kola prezidentské volby. Další věcí, která ho diskvalifikuje v očích odpůrců imigrace, je podpora, kterou mu poskytuje „sluničkář“ Hilšer, "havloid" Fišer a „ex revolucionář" Horáček, kteří také nikdy tvrdě neodmítli přijímání imigrantů a tvrdě neodsoudili neschopnost EU tento problém řešit, což lidé, mající skeptický postoj vůči imigraci, jistě zaregistrovali. A nakonec, každý volič, který není úplný blbec, ví, že pán profesor pluje na bárce poháněné větry z Bruselu, což znamená, že po jeho případném vítězství by jeho postoje k zahraniční politice kopírovaly politiku přicházející z tohoto směru. Mnozí namítnou, že tvorba zahraniční politiky není v kompetenci prezidenta, ale jak vidíme z období, kdy prezidentskou funkci vykonával pán prezident Havel, nebo současný prezident Zeman, tak možnosti prezidenta, jak ovlivňovat zahraniční politiku naší země, jsou poměrně rozsáhlé.

Mám-li tedy učinit závěr, tak musím konstatovat, že pokud voliči pro něž je migrace jedním ze stěžejních bodů, který ovlivní jejich rozhodnutí na kterou stranu se ve druhém kole prezidentské volby přikloní zcela neztratili paměť a jsou schopni rozlišit, co jsou jen plané sliby a co vážně míněné postoje, tak pana profesora Drahoše prostě nemohou volit. Musí jim být totiž jasné, že pokud by se pán profesor měl, po svém případném vítězství, rozhodnout, zda dodrží své sliby vůči nim, či vůči svým patronům od nás i ze západu, tak volba padne zajisté na ty druhé. Jak se voliči rozhodnou uvidíme již příští víkend, ale do této doby se můžeme těšit na lítý boj, který zřejmě rozhodne právě to, kdo lépe uchopí imigrační téma.

Autor: Aleš Merta | neděle 21.1.2018 15:47 | karma článku: 42,39 | přečteno: 3243x