Matěj Stropnický udělal pro práva stejno-pohlavních párů více než všechny Prague Pride

Sněmovna, po vyostřené přestřelce, pustila do druhého čtení zákon umožňující sňatky stejno-pohlavních párů, ale vyhráno zdaleka není.

V titulku jsem si dovolil použít část příspěvku, z fb diskuse na toto téma, ve kterém autorka správně poukázala na to, že změnu konzervativního přístupu společnosti k tradičnímu manželství a rodině nejde provádět prostřednictvím nátlakovým akcí a zbytečných provokací, ale že je daleko lépe ukázat lidem, že i soužití osob stejného pohlaví může být společensky přínosné a že i homosexuální páry mohou vychovávat děti s láskou, bez toho, aby tyto museli skákat z okna, jak by to prý učinil, v případě adopce takovým párem, jeden z představitelů naší ultrapravice.

 Nevím, jestli si Matěj stropnický a jeho partner Dan Krejčík uvědomovali význam svého kroku, už když se přihlásili do reality show – Výměna manželek, nebo to byl jen nezamýšlený efekt, ale emoce, které pořad vyvolal, bezesporu přinesly stejno-pohlavním párům sympatie o kterých se jim doposud ani nezdálo a to i od lidí, kteří na homosexuály předtím hleděli poněkud mezi prsty. Existují samozřejmě průzkumy veřejného mínění, které dlouhodobě sledují vzrůstající podporu pro sňatky i možnosti adopce dětí homosexuálními páry, ale společnost je v této otázce stále rozdělena, což samozřejmě vědí i politici, kteří se na této otázce snaží vytřískat politický kapitál a brání tedy pokroku v této věci, co jim jen síly stačí. Věci ani neprospívají tlaky tzv. progresivistů, kteří se snaží hledat stále další a další pohlaví a požadují gendrovou neutralitu ve všem možném včetně např. úprav slabikářů atd.

Vraťme se však do naší sněmovny.  Proti sňatkům homosexuálů se jednoznačně staví KDU – ČSL, SPD, nezařazení a také velká část ODS, jednoznačně pro byli Piráti a STAN, u ANO, ČSSD a KSČM to nebyla podpora úplně jednoznačná, což zejména u levicových stran, v minulosti bojujícím proti církevním dogmatům, tedy i svátosti manželství, je poněkud neočekávané, ale vysvětlitelné tím, že tyto strany dnes cílí zejména na konzervativní voliče, které „kulturní revoluce“, probíhající zejména na západ od nás, děsí a znechucuje. Nestydím se přiznat, že i mně, některé nápady různých „progresivistů“, hlava nebere, ale kvůli tomu přece s vaničkou nevylijeme i dítě. Umožnit sňatky homosexuálům není nic proti ničemu, jde jen o to, že přežívající symbol tradičního manželství odchází do historie, což křesťany a konzervativce jistě popuzuje, ale změna je holt život. S adopcí dětí je to složitější, ale i zde by se jistě daly najít cesty, aby i stejno-pohlavní páry mohly plnit rodičovskou roli a to ve prospěch dětí, které si „pořídí“ ať již umělým oplodněním, či těm co hledají náhradní rodinu. Zákon sice prošel do druhého čtení, ale cesta k jeho schválení asi bude dlouhá a trnitá, což je slovní obrat takřka biblický. Je potřeba pochopení, tolerance, vystříhaní se radikálních soudů, kterými kalí vodu politici, jež si na zákonu honí triko. Pak to snad vyjde.

P. S. Levice zatím marně hledá vhodného kandidáta do prezidentské volby, což takhle Matěj Stropnický vážení.   

Zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-manzelstvi-homosexualu-gayove-lesby.A210310_162829_domaci_kop 

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/manzelstvi-homosexualu-podporuji-dve-tretiny-lidi-40310977

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Merta | sobota 1.5.2021 7:42 | karma článku: 13,74 | přečteno: 823x