Bude příští vládu sestavovat ANO, ODS a SPD?

Po zveřejnění předvolebního programu STAN a Pirátů to vypadá na ostrý předvolební střet liberálů s nacionálními konzervativci, přičemž půjde hlavně o vztah k evropské integraci.

Nedávné zveřejnění Koaliční smlouvy mezi Českou pirátskou stranou a STAN přineslo i návrh programových priorit, která chce tato liberální koalice prosazovat. Nejvíce rozruchu asi vzbudí snaha zmíněných stran prohloubit evropskou integraci, která je trnem v oku našich národních konzervativců, tedy zejména ODS, SPD, Trikolóry a částečně i KSČM a ANO. Pokud se opravdu hlavní předvolební souboj odehraje mezi liberály a konzervativci, tak se nám tady formují dva mocenské bloky, jejichž povolební spolupráce by byla velmi složitá, neřkuli nemožná. Koalice Pirátů a STAN zvolila taktiku, která prakticky vyřazuje z předvolebního kláni levici a přitom také rozkládá koalici ODS, TOP 09 a KDU – ČSL, protože pro poslední dvě jmenované strany je spolupráce v EU jednou z jejich priorit. Co tedy můžeme očekávat, pokud se situace vyvine tak, jak jsem naznačil?

Prvním logickým povolebním spojenectvím by se měla stát národní koalice konzervativců z ODS a populistů z ANO, podpořena hlasy SPD, která by v ideovém střetu o evropskou integraci, uprchlíky atd. získala asi parlamentní většinu. Toto by ovšem platilo jen v případě, že by uspěla trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců, tedy že by tato koalice překročila kvorum 15 % nutných pro vstup do sněmovny. A tady je zakopaný pes, se kterým asi počítají liberálové. Je totiž docela možné, že liberální voliči TOP 09 opustí svou stranu, která uvízla v konzervativním chomoutu, a dají své hlasy autentickým liberálům, a proevropští voliči KDU – ČSL, pak budou kroužkovat kandidáty STAN.  Tím by se trojkoalice do sněmovny vůbec nemusela dostat a STAN a Piráti by sněmovnu z velké části ovládli, přičemž slabou opozici by zastupovala SPD, oslabené ANO a možná pár jedinců od komunistů, či soc. dem., Trikolóry, nebo vznikající Levice. Ano, tato prognóza zatím stojí pouze na úvahách o záměrech STAN a Pirátů, tedy především na otázce, proč se rozhodli představit program tak ostře vzbuzující protikladné emoce. Ale o tom to přece dnes je. Strana, která nemá v čele charismatického vůdce, strana, která neumí emoce probouzet, nikdy nemůže být stranou úspěšnou.

Zdroj: https://echo24.cz/a/S5xnJ/pirati-a-stan-maji-smlouvu-eet-se-cele-nezrusi-ochrana-klimatu-prijeti-eura

Autor: Aleš Merta | úterý 29.12.2020 16:27 | karma článku: 16,47 | přečteno: 654x