Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišova hra na „levici“ dostává povážlivé trhliny

Tlačíme na zvyšování důchodů, jsme pro poskytování plošné podpory, prostě jsme tu pro vás. Pro těch deset miliónů, pro ty, kteří nepatří mezi ty movitější, tvrdí dlouhodobě představitelé hnutí ANO.

Pravda, důchody ANO razantně zvyšovalo, i nějaké jednorázové dárečky rozdalo, ale to ještě neznamená, že hnutí ANO provádí sociální politiku, a když tedy již připustíme, že nějaké sociální aspekty tato politika má, tak že ji neprovádí v podstatě jen na dluh, bez toho, že hnutí je schopné najít zdroje, ze kterých by tuto politiku financovalo. Potvrdily to i včerejší reakce ANO a SPD na prohlášení ministra financí Stanjury, který řekl, že vláda chystá zavedení „sektorové“ daně pro energetické firmy, vydělávající na dnešní ekonomické krizi, a nevyloučil, že daň by se mohla týkat i bank. Představitelé výše jmenovaných stran „sektorovou“ daň odmítli a zdůraznili, že dávají přednost dobrovolné dohodě. No nic proti dohodám, ale stát má, zejména v dobách krize, postupovat důrazně a ne se měsíce snažit dohodnout na něčem, co pro něj nemusí být nakonec zrovna výhodné, když změna nastavení daně může platit v podstatě hned. Nechuť ANO a SPD měnit nastavení daňové soustavy tak, aby stát získal dodatečné příjmy od těch, co mají větší příjmy je ovšem dlouhodobě známá, jen ji uvedené strany nedávají příliš na obdiv. Týká se to třeba i progresivního zdanění příjmů, které tyto strany také odmítají. Místo toho umějí velice dobře pomoci i těm, co to vůbec nepotřebují a to není jen řeč o plošných „dárečcích“, ale vidět to je i z toho, že tyto strany spolu s ODS prosadily zrušení super hrubé mzdy, což znamenalo přínos především pro ty více vydělávající, ke kterým šla značná část z těch 100 mld., o které statní rozpočet přišel.

Ano, ANO rozdávat peníze umí, bohužel však jen za cenu zvyšování státního dluhu. Zajistit příjmy, na uplácení svých voličů, odmítá hledat tam, kde tyto peníze jsou, protože Babiš, ani jeho blíženec Okamura nejsou žádní sociálně empatičtí politici, ale pragmatičtí milionáři, kteří si chrání především své zájmy, zájmy příslušníků své třídy a hra na sociálně citlivou, populistickou levici, respektive pravici jim slouží pouze k oblbování voličů. Od současné pětikoalice samozřejmě také nemůžeme čekat nějaké zásadní kroky, které by pomohly naplnit státní rozpočet ze soukromých zdrojů, tedy z těch, kde příjmy navzdory krizi rostou. A ač jsou včerejší prohlášení ministra Stanjury, či dřívější předsedy lidovců Jurečky o progresivním zdanění, v kontrastu s postoji ANO a SPD, překvapivá a spíše vyznívají jako rétorická cvičení tak to, že parlamentní opozice nemá jasný recept jak bídnou situaci státních financí řešit je alarmující.

Voličům ANO život na dluh jak se zdá vyhovuje a přitom nevidí, že tato politika nepřináší profit jim, ale zejména těm, kteří je ze státní kasy uplácejí. Tito voliči si sice možná uvědomují, že není všechno v pořádku, ale jinou reálnou politickou sílu, která by zastávala jejich zájmy, na naší politické scéně nevidí. Nové levicové strany jsou slabé a jejich důraz na „kulturní“ témata asi voliče ANO oslovit nemůže. ČSSD sice trochu roste, ale také vlastně není zřejmé, čí vlastně je, co vlastně chce prosazovat a mimo to nemá výrazného lídra, kterého strana dnes mít potřebuje. KSČM sice takového lídra má, ale značka je zprofanovaná a konzervativní cesta, kterou strana kráčí, odrazuje mladé sympatizanty i voliče. Blíží se obecní volby, které budou pro strany takovým prvním větším testem, který ukáže, jak si strany stojí. Protože to jsou volby obecní a protože krize ještě neudeřila plnou silou, bude to test neúplně průkazný. Agresivní rétorika a sliby o rozdávání ze státní kasy mohou ale vynést ANO opět na výsluní, když né na podzim, tak možná v příštím roce. Ovšem pozor, vítězem nebude „levičák“ Babiš, jak je voličům podsouváno, ale oligarcha, kterému jde zejména o jeho zájmy. Nezapomínejte na to. 

Zdroje: Partie tv Prima 14. 8. 2022

  https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/opozice-kritizovala-jureckuv-navrh-na-progresivni-zdaneni/2229658

Autor: Aleš Merta | pondělí 15.8.2022 10:39 | karma článku: 16,53 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik