Proč musí být vláda levá nebo pravá či nějaká středová?

Mluvit o orientaci vlády podle prosazované politiky je přežitek. Není dobrá ani jedna cesta. Správná je jedině ta verze, kde se nekrade a krádež se trestá spravedlivě, stejně jako jiné zločiny, pracuje se a poctivě se platí pohledávky.

Nikde se neříká, jestli lidé mají být orientovaní doleva nebo doprava. To je jen výmysl politiků aby se odlišili od „těch druhých“. Ve finále kradli a podváděli všichni – pravice i levice, střed nevyjímaje. 

Vždycky tu budou ti, co jsou zaměstnanci a ti, co je zaměstnávají. Každý chce „to svoje“. Majitel chce maximální zisk a minimální náklady a zaměstnanec chce maximální mzdu a slušné zacházení. Obojí není nemožné.  A stejně to je se státem a vším kolem něj.  Můžete mi odporovat a říkat si, že je to utopie. Ale všechno je to o lidech.  Když se dva dokážou dohodnout a vyhovět si – v rámci dobrých vztahů, jde to. Ale nesmí být oba nenažraní a zloději. No a když to nejde „po dobrém“ je potřeba tomu dát jasná pravidla.

Vždycky budou ti, co je budou koukat porušovat, aby z toho vyrazili víc, než jiní. To je nekončící příběh. Mafiáni, kmotři, zmetci všeho druhu se pravidlům a všemu slušnému budou bránit novými všivárnami a fintami. Kdo krade dnes, bude krást i zítra. A spíš ten co dnes ještě nekradl, zítra – po vzoru jiných – krást začne, než aby ten, co kradl vždycky, od zítra krást přestal. Ostatně – když nehrozí trest, proč si nežít lépe, než jiní.

Všechno bylo o lidech a všechno o lidech bude i dál. Bez rozdílu politického smýšlení.  Grázlové jsou tříditelní jen podle toho, jak velcí grázlové to jsou. Slušnému a pracujícímu člověku, co dodržuje zákony, je úplně jedno, kdo bude vládnout. Dosud na něj kašlali a okrádali ho jak pravičáci a  levičáci, ale i všichni ostatní, co se kdy dostali k moci.

Když se najde správná parta lidí, co při tom pomáhání sama sobě bude také pomáhat té části národa, co si to zaslouží a je slušná, jistě to bude lepší, než dosud. A protože se možná něco alespoň trochu slušného může narodit, není nutné politicky takovou vládu zatřídit.  

Jestli Babiš se Sobotkou jsou skutečně slušní lidé, se ukáže. Darebákům se nevyhnou ale můžou s tím pořádně zahýbat. Každý z nich stojí teoreticky na jiné straně. Sobotka je jakože levice a Babiš by měl být pravice. Ale člověk pro ideální život má dvě ruce. Levou a pravou. Jedna bez druhé to má problematické. Když spolupracují, dá se udělat leccos. A když i udělají něco pro někoho jiného…

P.S. … bude mi jedno, jestli to bylo udělané pravicí nebo levicí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Baloun | neděle 15.12.2013 7:30 | karma článku: 19,00 | přečteno: 529x