Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Těsto netěsto

Těsto na Jánský chlebíček jsem dostala týden před rodinnou oslavou. I s návodem. Prý že přinese štěstí mně i mojí rodině. V čem takové štěstí spočívá a co vše, uvěříme-li tomu, může způsobit nepřesné dodržování postupu přípravy?

Dostala jsem ho týden před rodinnou oslavou od kolegyně z práce a s ním i vytištěný recept. Prý chlebíček přinese štěstí mě a celé mé rodině. V čem takové štěstí spočívá a jak reálně se přenese z chlebíčku do žaludků mých blízkých?

I přes dvě připomínky na mobilu, v nichž stálo „Vyndej těsto z batohu“, jsem sklenici od medu do půli zaplněnou onou mazlavinou přes noc v batohu zapomněla... Druhý den ráno jsem ji objevila; i skrze zavřené víčko se hmota vybryndla do hlubokých útrob mé tašky. Cosi ve mně hlodlo – už teď jsem pokazila „hru“ a buď se mi chlebíček neupeče jak má nebo, a to je ještě horší, štěstí nepřinese. Ouha. Stranou jsem dala oblemclé věci, vyměnila batoh a sklenici nechala přes den vesele bobtnat v míse na kuchyňské lince. A pak jsem se den co den držela předepsaného postupu. Jeden jsem přidala cukr, druhý mouku, třetí zas něco. Jednou jsem měla ráno, v poledne a večer těsto zamíchat, což jsem zase pokazila, protože jsem míchala jen, Propánajána, dvakrát! Předposlední den jsem obrovskou lavinu těsta rozdělila na čtyři díly. Hned nato posílám esemesky přátelům žijícím poblíž, kdo že by měl jevil zájem o svaté těsto. A zase na mě přišla drobná úzkost – udám ho? Co když ne? Štěstí nedorazí? Udala jsem, kupodivu. Jedna kamarádka, které jsem předávala čtvrtku příslibu štěstí, si vzpomněla, že už kdysi Jánský chlebíček pekla. Ejhle, musela jsem jí to prozradit: peče se jen jednou za život! Ale neboj, poradila jsem jí, když ho zamícháš dvakrát po směru hodinových ručiček a dvakrát protisměru hodinových ručiček, prokletí pomine. Souhlasila a už peče. Možná mé doladění k receptu připíše a pošle dál.

Sklenice

Chlebíček se povedl a chutnal. A já se začala těšit na to štěstí. I když - trochu mě trápilo, že by mohlo být pokažené, poněvadž mi těsto vybouchlo v batohu a jednou jsem nezamíchala…

Stačilo by, kdyby to štěstí zařídilo, aby se mi povedl TEN dort k narozeninám!

Čokoládovočokoládový. Takové štěstí by mi docela bodlo. Dokonce jsem si i zakoupila zbrusu nový elektrospotřebič – ruční šlehač. A spoustu přísad na sušenkový korpus, vrstvu hořkočokoládovou, mléčnočokoládovou a bíločokoládovou. Příslib dobrot, spousty proteinu i zdravé dávky magnézia. Za pomoci elektrošlehače tedy šlehám ingredience na jednu z vrstev. Chutná delikatesně. Překlikávám rychlosti a spotřebič občas podezřele zablýskne a podivně zavoní. Jako by se pálily dráty nebo co. Projde mnou malinká obava, zda přípravu dortu vůbec přežiju. Opatrně vypnu šlehač, přidám do krému šlehačku a cukr a šlehám dál. Ha! Nejnižší rychlost se už neráčí nastartovat, ale od dvojky to šlehá. Fajn. Vypnu, něco přidám a… nic. Přístroj klekl. Jeho životnost byla až k neuvěření krátká… Soudím, že jde o trest shůry za tu zapomenutou sklenici v batohu… Poslední vrstvu šlehám ručně metličkou. Dá to zabrat a nejsem schopná řídit se receptem, který říká „šlehejte několik minut na nejvyšší rychlost“. Nejvyšší ano, ale mojí – jsem pomalejší než jedna. Připravuju, připravuju, vlévám poslední vrstvu na dort, pak otevřu lednici, z níž na mě vybafne malá mísa se šlehačkou a rozverně zašvitoří, že jsem ji měla vmíchat do právě vlité vrstvy bíločokoládové… je to jasné, to úplně přesně odpovídá faktu, že jsem onehdá ten chlebíček zamíchala jen dvakrát namísto třikrát! Ha! Zaraduju se, protože to znamená, že by mi už nic vážného hrozit nemělo. Aspoň v kuchyni ne.

Čokodort

No a tak se snažím nakonec zakamuflovat dort, jak jen to jde, aby byl krásný a hlavně, aby z něj vyzařovala ta nejdůležitější ingredience – totiž láska.

Říkám si, jak asi chutnal Jánský chlebíček před pár a jak bude chutnat za pár měsíců? Kolik štěstí ve vůni kvasnic už rozkvetlo nadšenými pekařkám a jejich rodinným příslušníkům? Co že je ono ŠTĚSTÍ vlastně zač?

Dort se povedl a chutnal.

To se ví, že dodržení postupu pečení, předání těsta nebo přeposlání obrázku anděla dalším deseti přátelům štěstí nepřinese. Fakt je, že jsem možná měla štěstí, že mi ten šlehač „jen“ kiksnul v ruce. Těsto netěsto, vezmu-li to kolem a kolem, pravdou je, že když oslavenec sfoukával svíčku a rozbaloval dárky, to, co plápolalo z pocitu vděčnosti za vše, co už teď máme, se muselo jmenovat štěstí.

Takové, těsto netěsto, přeju i Vám.

P. S. Pošlete to dál :-)

Zdroj:
https://kitchenette.cz/clanek/225-vatikansky-chleb-stesti

https://www.mimibazar.cz/recept/98425/svatojansky-chlebicek-stesti-prinese-stesti-cele-rodine

 

 

 

 

Autor: Alena Nezbedová | pondělí 29.5.2023 8:30 | karma článku: 8,27 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Alena Nezbedová

Prostě psí

My, nepejskaři, je můžeme milovat, aniž bychom je vlastnili. Některým z nás bohatě stačí psy jen pozorovat, občas být tam, kde jsou i oni, a občas je vpustit na naše území, do našich životů, přízně i nepřízně.

24.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,46 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost

Alena Nezbedová

Kdo si hraje, nezlobí

Nejlepší přítel, parťák a pomocník současnosti. Kdo ho nemá, jako by nebyl. Ano, mám na mysli přenosné dnes už víceúčelové telefonní zařízení. Jistě že mobil. Milášek...

2.4.2024 v 8:00 | Karma: 4,63 | Přečteno: 146x | Diskuse| Společnost

Alena Nezbedová

Kdo si počká, ten se...

Možná to znáte. Nejdřív umrtvení dásně i tváře. Pak se jde na věc. Trh, škub a je to. Ale před tím si musíte chvilinku počkat... kde že? Přeci v čekárně na stomatochirurgii!

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 10,83 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Alena Nezbedová

Strašpytel by air

Aviofobie znamená ve zkratce strach z létání dopravním prostředkem, který je k letu určen. Toto je krátký a téměř veselý příběh o tom, jak jsem letěla. Nerada, ale letěla. Je pozdravem pro ty, kteří se nebojí přiznat, že se bojí.

29.1.2024 v 8:00 | Karma: 14,02 | Přečteno: 360x | Diskuse| Cestování

Alena Nezbedová

Pro Nellinku Š.

Událost na FFUK všechny zasáhla. Ptáme po smyslu a hledáme způsoby, jak se s ní vyrovnat. Na otázku „Proč?“ jsem také hledala odpověď. Adresovala jsem ji dětské autorce obrázku, který byl k vidění na sloupu u vchodu do budovy.

8.1.2024 v 8:00 | Karma: 15,10 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 9
  • Celková karma 9,31
  • Průměrná čtenost 607x
Matka dvou dospívajících dětí, věřící nevěřící hledač rovnováhy bytí oplývající uměleckým nadáním a smyslem pro humor.

Seznam rubrik