Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

Ohníček a Sedmička pionýrů. Řada povídek, novel a románů pro děti i dospělé vyšla později také knižně.

Nakladatelství Triton minulý rok vydalo dva na sebe navazující Bulyčovovy romány v jednom výtisku pod souborným názvem Osada. V češtině vycházely časopisecky jako Průsmyk (1981) a Druhá cesta k Průsmyku (1986), později knižně pod názvy Slyšel jsem Zemi (1984) a Země je příliš daleko (1988). Oba romány patří k vrcholnému dílu tohoto oceňovaného a do mnoha jazyků překládaného autora, který si získal příznivce nejen mezi milovníky fantastiky. Osada navíc poprvé v česku vychází v podobě, do jaké ji sám autor upravil pro knižní vydání. Především ve druhém díle došlo k několika změnám, u nás však dosud vycházela pouze původní, finálně neupravená časopisecká verze. Nyní si konečně můžeme dílo vychutnat v celé kráse, pěkně pohromadě a se zajímavým doslovem mapujícím život a tvorbu Kira Bulyčova.

Osada, to je shluk chatrčí na cizí nehostinné planetě, kde kdysi ztroskotala výzkumná vesmírná loď Pól vypravená ze Země. Lidé museli kvůli unikající radiaci loď opustit, sestoupit z hor do údolí a na čas se tu usadit. Věřili, že se brzy k lodi vrátí, a že se jim podaří navázat spojení se Zemí.

Život tady je ale příliš těžký a vysilující. Ohrožují je neznámé druhy zvířat, agresivní jedovaté rostliny, extrémně tuhé zimy, nedostatek potravy a oblečení, chybí léky, nástroje i materiál k výrobě čehokoliv užitečného. Lidé zvyklí na výdobytky civilizace najednou nemají po ruce nic, co by jim usnadnilo život v divočině. Cesta nahoru k Průsmyku a k lodi je nad jejich možnosti. Naděje přichází až s další generací. Mladí, kteří se tu narodili, jsou otužilejší a v mnoha ohledech odolnější. Dovedou lovit, znají nebezpečí číhající v lese, pohyb v tomto prostředí se pro ně stal přirozeností. Od starších slýchají vyprávění o Zemi a všemu se poctivě učí, ale Země je svět, který je pro ně nepředstavitelný. Vlastně ani nevědí, jestli by se chtěli vrátit někam, kde to neznají, a kde to pro ně bude cizí. Jejich domov je tady, tuhle planetu by chtěli prozkoumávat a zvelebovat, ta je pro ně skutečná. Starší generace se snaží předat dál vše, čeho lidstvo dosáhlo za tisíce let existence a civilizačního vývoje, je ale jasné, že v drsném a divokém světě se nepodaří zachovat stejnou úroveň a dříve či později zavládne právo silnějšího.

Autor vytvořil postavy z masa a kostí, kterým čtenář rozumí a dokáže se ztotožnit s jejich obavami i touhami, pochopit zahořklost, duševní vyčerpání i beznaděj, která číhá ve vlhkých koutech plesnivých chatrčí. S tím kontrastuje energie, optimismus a zbrklost mládí, první lásky, tvrdohlavost a neochota podřídit se hlasu rozumu. Rozhodnutí jednotlivce tady může ovlivnit osudy všech ostatních a o napětí není nouze. V dějové linii se skrývá několik překvapivých momentů. Celý příběh se čte jedním dechem a zbude po něm silný dojem, kterého se už nezbavíte. Možná si po letech nevzpomenete na název knihy nebo jména postav, ale dojem zůstane a bude vás nutit se k Osadě stále vracet.

Tvorby Kira Bulyčova si považují lidé všech věkových kategorií. Velmi známý je jeho cyklus pro děti o dobrodružstvích malé Alisy (v češtině Alenky), který u nás vyšel pod názvy Alenka z planety Země, Alenčiny narozeniny a Milión Alenčiných dobrodružství. Za zmínku stojí i humoristicko – satirické povídky o ztřeštěných obyvatelích malého ruského městečka Guslar Veliký (Mimozemšťané v Guslaru, Vynálezci z Guslaru) a cyklus románů a novel o kosmických toulkách vynalézavého a energického doktora Pavlyše, ke kterému patří právě i Osada. Ani tady se autor nedokázal obejít bez svého oblíbeného hrdiny, který se nečekaně zjevuje ve druhé části příběhu, byť zde hraje pouze vedlejší roli.

Dílo tohoto dnes již klasického ruského spisovatele bývá právem oceňováno za vysokou literární úroveň i lidskost. Osada zcela jistě zaujme i čtenáře, kteří sci-fi žánru příliš neholdují. Nejedná se o žádné meziplanetární bitvy nebo o přetechnizované a těžko srozumitelné prostředí. Knihu bychom klidně mohli zařadit mezi psychologické romány zabývající se hledáním smyslu života, mezigeneračními problémy, touhou někam patřit a zachovat si lidství i v extrémně vypjatých situacích.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Alena Benešová | čtvrtek 4.2.2016 8:50 | karma článku: 12,14 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Alena Benešová

Pavel Bedrníček - Příběhy pražských svatyní

Při procházce Prahou zjistíte, že ne nadarmo se naší metropoli přezdívá Matička stověžatá. Těch kostelů, chrámů a vůbec míst, kde se lidé obracejí modlitbou k bohu, je tu bezpočet, a každé z nich má svůj životní příběh. Pavel Bedrníček tyto příběhy posbíral a vytvořil unikátního průvodce po pražských sakrálních památkách s celou řadou zajímavostí a informací, které nikde jinde nenajdete.

29.3.2015 v 10:00 | Karma: 10,97 | Přečteno: 312x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Zimní pohádka

Vždycky když napadne sníh, tvář krajiny zněžní a nabude jemnějších rysů. To ticho v lese a všudypřítomná sváteční atmosféra zlákají k zasnění i celkem otrlé a sarkastické jedince, takové ty staré zahořklíky, kteří mají problém přiznat, že jim něco vyrazilo dech.

17.2.2015 v 16:45 | Karma: 13,21 | Přečteno: 364x | Diskuse| Fotoblogy

Alena Benešová

Helena Illnerová - Čas pro světlo

V současné době jsou velmi populární knihy vedené formou rozhovoru. Čtenář přirozeně snadno nahlédne do duše zajímavé osobnosti, aniž by utonul v moři informací, životopisných faktů nebo nudných monologů. Další výhodou rozhovoru je, že se můžete zaměřit jen na ty otázky a oblasti života, které vás zajímají. V případě prof. Heleny Illnerové by byl ovšem hřích něco vynechat.

10.2.2015 v 15:30 | Karma: 12,91 | Přečteno: 526x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Jihlavský zlý duch - nová česká historická krimi

V nakladatelství MOBA právě vychází historická detektivka z pera plodného českého spisovatele a historika Jana Bauera. Napínavý příběh se odehrává začátkem 15. století a zavede nás, jak už název napovídá, do královského města Jihlavy.

27.12.2014 v 18:30 | Karma: 8,62 | Přečteno: 502x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic

Už padesát let uplynulo od smrti královny šansonu Edith Piaf a lidé stále nezapomněli. Nezapomněl ani francouzský novinář a muzikolog Jean-Dominique Brierre, který při příležitosti kulatého výročí vydává životopis zpěvačky s podtitulem Bez lásky nejsme nic. V češtině kniha vychází v nakladatelství Metafora v překladu Jakuba Volného.

25.11.2014 v 9:10 | Karma: 8,91 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.