Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok krysy před námi !

Doba roztomilých zvířátek odeznívá…? Pohled na znamení budoucího roku, končícího více či méně symetrickou osmičkou, podle malířských či písmáckých dovedností autorů ručních zápisů, mě přesvědčuje výmluvně, že opravdu nežijeme ve světě, kde se konec starého roku, a začátek toho dalšího, přijímá s nějakou zvláštní shodou. Už vůbec nehledě na to, že na různých místech naší planety začíná ten další rok i v různých dnech, a i ta největší náboženství se mírně či více odlišují… ! Mám rád psy a tak jsem začal oslavovat v roce 2006 Nový rok dvakrát, nejprve podle „gregoriánského“ kalendáře 1.ledna a pak podle čínského kalendáře 5.února 2006, kdy začal Nový rok, který byl právě ve znamení psa.

Naše milá fenka drsnosrstého jezevčíka sice více vnímala buřta, který dostala jako novoroční oběd zmíněný den, mnohem intenzivněji,  než to, že začíná rok jejich „ssavčího“ druhu (psáno podle Alfreda Brehma) – a to už jsem jí vůbec nesděloval důvěrnou informaci, že další čínský Nový rok (který je podle jejich kalendáře celkově 4705.rokem…) bude a vlastně pořád ještě je rokem prasete… ! 

A to až do 6.2.2008, kdy vypukne již zmíněný rok krysy.

Mimo jiné je rok krysy prý i rok, kdy se podaří splnit přesně naplánované věci – už chápu, proč se o organizaci letní olympiády v Pekingu vedl takový boj.  

Nakonec, kdybych měl být „voličsky“ ošklivý řekl bych, že v uvedených zvířecích znameních přímo před očima rostou generace našich současných politiků, kteří se psu, praseti nebo kryse příliš nezpronevěřují… . Příjmení či strany nechť si laskavě dosadí čtenář sám!! 

Krysa se mně ale "venkoncem" nezamlouvá, a tak chci-li slavit Nový rok alespoň dvakrát, budu se asi muset přizpůsobit „juliánskému“ kalendáři, kdy ve východních ortodoxních církvích, kde převládá pravoslaví, začíná Nový rok až 14.ledna 2008. 

Bližší pohled ale ukazuje, že oslava by mohla následovat dvakrát poměrně krátce po sobě, takže jsem se snažil rozhlédnout i jinde.  

Což takhle solární kalendář, lunární nebo lunisoloární…? 

Nepříjemný by neměl být ani židovský zvyk – slavit Nový rok v kalendářním roce třeba čtyřikrát !  V židovském kalendáři lze objevit nejméně čtyři nové roky: 1. nisanu se slaví nový rok králů (tedy 1. nisan je určující datum, od nějž se počítají léta vlády každého krále). 1. elul je novým rokem plodnosti zvířat. 15. švat (tu bi-švat) je novým rokem stromů a 1. tišri je "hlavou roku" a oslavou stvoření světa.  

A aby to bylo ještě přehlednější, nabízí židovský kalendář (lunisolární kalendář) ještě další Židovský nový rok (Roš Hašana) - nový rok židovského kalendáře, v tento den měl být před více než 5.768 lety stvořen člověk… a aby nedocházelo k mýlkám, o několik set let později se měl ve stejný den narodit i prorok Abrahám, atd., atd. (např. v tento den předstoupil biblický Josef před faraona, na Roš Hašana se vymanili Židé z otrocké práce v Egyptě, což byl první krok k celkovému osvobození, později přesně na Roš Hašana byla v Izraeli zahájena na chrámové hoře stavba nového chrámu…) 

Roš hašana (Nový rok – doslova Hlava roku…!) je dobou výročního účtování všeho stvořeného, dnem soudu. Původně byl ve 4.stol. našeho letopočtu stanoven na 7.10. r. 3761 př. Kristem, později byl výpočet opravován a dnes se slaví v nejbližším nov.k podzimní rovnodennosti. Nejdříve to může být 5.září (např.to bude v roce 2013) a nejpozději 5.října (to se stane v roce 2043…)  

A co takhle thajský Nový rok (13. až 15.duben), japonský Nový rok (datování roku podle nástupu císaře) nebo „přehršel“ Nových roků v dalších částech světa.

Ani muslimové to nemají jednoduché se svým přísně lunárním kalendářem, jehož rok neodpovídá roku solárnímu…,. počátek letopočtu se klade na den, kdy se poprvé objevil nový Měsíc po Mohammedově útěku z Mekky do Medíny - 16. července 622 AD (pátek). Aby to bylo ještě trochu složitější - letopočet se užívá od roku 640 AD, kdy vládl chalífa Omar, který dobyl Egypt, Palestinu, Sýrii a Persii. I když se nám může zdát lunární kalendář nevýhodný, dodnes se používá ve značné části světa jako tzv. muslimský kalendář.

Vždy za 32 let opakuje situace, kdy jednomu křesťanskému letopočtu odpovídají tři různé letopočty muslimské. Naposledy tato situace nastala v roce 1976, kdy muslimský rok 1395 končil 3. 1. 1976, rok 1396 končil 23. 12. 1976 a zbytek roku 1976 byl datován v muslimském světě rokem 1397… !!  

Zdálo by se, že pryč jsou doby, kdy za počátek kalendáře ( čti za rok nula...)  byly označovány dny slavných vítězných bitev, korunovace panovníků nebo osvobození států.

Příkladem za všechny budiž mongolské označování letopočtu vznikem Mongolské republiky ještě v minulém století…  (r.1910) 

Ale kdo by si chtěl oslav opravdu užít, pak by měl uvažovat o stěhování do Indie. Ještě v padesátých letech se v Indii používalo více než 30 různých kalendářů a letopočtů. Dodnes vychází každoročně v Indii almanach o mnoha stovkách stran, podle kterého je možno přepočítávat data, používaná v různých indických státech. 

Tak tedy vzhůru do oslav  Nového roku !  

Jen je třeba zaměstnavatele či rodinu taktně upozornit, že vrátit se hned po Novém roce, může také znamenat, že se objevíme až někdy po 1.září, kdy např. pro změnu začíná vlastní církevní liturgický kalendář … . 

A  místo znamení krysy budou pravděpodobněji viděny „bílé myšky“ nebo se vrátíme zpět – znamení-neznamení - s pořádnou opičkou… !   

Autor: Václav Pecka | pátek 28.12.2007 1:10 | karma článku: 12,32 | přečteno: 2694x
  • Další články autora

Václav Pecka

Vládo netřeba se obávat - Hašek & Švejk“ se mohli mýlit!

Dnešní šedesátníci mohou s nadsázkou říkat, že v době jejich narození stálo pivo (jeden půllitr „desítky“) jednu korunu, dvanáctka možná koruny dvě.Ve chvíli, kdy ji tehdejší vláda prezidenta Antonína Novotného ceny piva direktivně zvýšila, připravila si vlastní pád. Nezachránil ji už ani příjezd tanků s jinými SPZ po „Pražském jaru“. Vystřídala ji nová vládní garnitura, kterou chránila armáda se statutem „dočasného pobytu“ a tak byla vcelku odvážnější. Pivo zdražovalo slovy ruského básníka Jevtušenka„mimachodom“ , takže jeho cena vyšplhala v osmdesátých létech na koruny dvě.

4.10.2012 v 12:22 | Karma: 8,04 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Václav Pecka

Neudělala se v definici parlamentní demokracie chyba?

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství. Především se celým večerem nesl "unissono" argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty, úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor. Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., což je jiná cifra. Co mně ale, jako pouhému ani příliš nepobavenému, posluchači a chvílemi i diváku tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...! Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko. Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro "fair-play", pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží , koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy. Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno! Anebo snad charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes demokracie nevymyslel!

21.3.2012 v 0:10 | Karma: 5,76 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Václav Pecka

Smyslem fair play je udeřit pod pás...!

Dlouho jsem žil v jakémsi bláhovém přesvědčení, že poněkud menší smysl pro „fair play“ mají úředníci. Časem jsem pojal „podezření“ , že ještě hůře jsou na tom elektronické hlasy velkých společností, které mi sice nabízejí komunikaci, ale pak se mnou po mnohočetných odkazech (stiskněte 1, stiskněte 5 atd.) hovoří jen neosobní syntetický hlas. Po dnešku měním názor - vítězí sportovní „bafuňáři“!

3.3.2011 v 18:37 | Karma: 7,18 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Sport

Václav Pecka

A co řeknou leváci ?

Videoklip K.Issové a J.Mádla vyvolal velkou odezvu, kladnou i zápornou. Zazněly desítky argumentů pro a proti. Klip jsem viděl a od té doby se mi vtírá otázka - a co na to asi řeknou "leváci" ?

27.4.2010 v 18:59 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politika

Václav Pecka

Předčasné volby budou 17.listopadu 2009 - á BASTA!

Prakticky před každými volbami do Poslanecké sněmovny Českého Parlamentu se objeví politická strana, do období voleb neexistující, nebo jen velice málo „výrazná“ - spíše virtuální, které je ale věnována nadměrná pozornost ze strany médií... (!) a následně i části veřejnosti (voličské...).

4.9.2009 v 9:45 | Karma: 10,71 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1779x
Amatérský pozorovatel,komentátor a rádoby glosátor všeho, co se děje kolem - politiky, kultury, sportu. Chovatel papoušků - amatér. Exsportovec - amatér. Profesionální smolař.

Seznam rubrik