Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Silvestra všichni na jezevce!

Nevyzývám tím k nějakým „pogromům“ kolektivních zemědělců z totality, ale nedá mi to nenapsat kratičkou dnešní událost, jak jsme likvidovali nebezpečného a skutečného lesního pytláka-jezevce.V remízku nedaleko naší bažantnice se usadil jezevec. Po čase to už věděla celá osada, zejména když místní lovci – „jezevčí Bufalo Billové“ v hospodě stále častěji informovali, kdy už ho dostanou… . Jenže přišel první listopadový sníh, jezevec se zřejmě uložil k předčasnému spánku a slehla se po něm zem. Doslova.

Až dnes ráno to najednou přišlo!

Kouzla vět „Hajný vystopoval jezevce!“ a „Jde se na něj!“ způsobila, že se v ranním mrazíku sešlo na pokraji remízku asi tak 15 statečných nimrodů - po zuby ozbrojených střelců, několik v nedaleké ubytovně bydlících lesních dělníků, o nichž by v kriminální ústředně rychle prohlásili, že všichni hovoří se silným ruským přízvukem… a několik chatařů a chalupářů, převážně místními lovci příliš nemilovaných Pražáků. 

Hajný spolehlivě se orientujíc v malém lesíku, svolával šeptající „členy popravčí čety“ ke vchodu do jezevčí nory. Jezevec, zřejmě nic netušíc, určitě v klidu spal a tak mohla být ještě chvilku promýšlena taktika bezpečného úderu.

Do nory byl vypuštěn jezevčík Andy, jehož pán se v místní „osvěžovně“ pravidelně chlubil nejen mistrovskými zkouškami, ale mnoha i skalpy lišek, jezevců a medvědů, přičemž velikost ulovených šelem stoupala s množstvím vypitého alkoholu. 

Zabiják Andy byl zřejmě i dostatečně rozzuřen ranním vstáváním, protože se do nory vehementně vrhnul a ještě chvíli byl slyšet jeho zuřivý štěkot. Pak ustal. „Že by mu jezevec nabídl nějaký pokojíček k podnájmu?“ podotknul jeden z přihlížejících Pražáků a je třeba říci, že to v tomto roce byla téměř jeho poslední poznámka.   

Nedůtkliví lovci, ho nejenže za několik vteřin doslova „snědli za živa“ ,ale odkázali všechny čumily do větší vzdálenosti od teritoria stále ještě neuskutečněné bitvy.  Myslivci byli vesměs nejstatečněji muži obce a byl na ně úchvatný pohled. Mnoho z nich si stačilo při ranním poplachu obléci myslivecké uniformy, jen pár jednotlivců mělo stejnokroj neúplný. Zelené sako  doplňovaly kalhoty neurčitých střihů a barev (montérky?) a v jednom případě i tepláky se zcela konkrétní nášivkou Dukla Praha (?!).   

O co důležitěji se myslivci radili, o to znuděněji a otráveněji se tvářili lesní dělnici, zejména poté,když správce nedaleké bažantnice začal mobilem organizovat přivezení lopat a krumpáčů.

Bylo to ale nezbytné, protože se rychle ukázalo, že v celém remízku už jsou přítomni jen dva další psi, z nichž jeden byl jen občas zuřivý, ale jinak roztomilý foxteriér Barik výpravčího z nedalekého nádraží a druhý obecní černý německý vlčák „Bleky“ – vyhlášený rváč, leč velikostně zcela neodpovídající vstupu do jezevcova podzemního obydlí. 

Dramatická porada lovců pokračovala ještě vzrušeněji, protože se na místo před nářadím podařilo dopravit několik lahví místního „paliče švestek“ No.-1, které i díky rannímu mrazíku kolovaly se značnou rychlostí mezi přítomnými ozbrojenci. 

„Chlapi bude se kopat!“ rozhodl místní nadlesní, jehož nádherně vyžehlená, novotou svítící uniforma, doplněné luxusními zimními válenkami, ho přímo předurčovala k velení v akci.  Rusové a Ukrajinci ( jiní lesní dělníci přítomni nebyli…) sice chvilku brblali, ale po několika povzbudivých doušcích „ohnivé vody“ začali.  

Chvilku sice trvalo, než prorazili pár desítek centimetrů zmrzlé lesní půdy, ale pak ve směru vytýčeném „autoritou zelené uniformy“  vyhloubili během hodiny struhu, do níž by Transgas mohl s úspěchem ukládat další větev svého plynovodu. Leč jezevec nikde. 

Některé z přítomných již začala „operace kopáčů a střelců“ mírně nudit, když ji znenadání zpestřil nestřežený foxteriér Barik, který sice vběhl do metr hlubokého příkopu, ale místo aby pokračoval dalších 20 m vyhloubené cesty, nečekaně snad po metru zahnul, ve více než pravém úhlu, do boční nory a výhružně vrčíc zmizel jako druhý pes v jezevcově podzemí. 

Co se dole přesně odehrálo, je těžké odhadovat, ale když se asi po 5 minutách statečné zvíře ze stejného otvoru vynořilo, mírně krvácejíc z rány na hlavě a bylo přivítáno hurónským řevem ozbrojených lovců, kteří v tu chvíli přesně věděli, že jezevec je ve slepé noře, že se zapřel zády o konec nory a tlapami + svými drápy odrazil necvičeného „norníka“ foxteriéra.  

Ještě větší překvapení přichystal ale všem již „odepsaný“ jezevčík Andy, který se silně pošramocen vysoukal ze sousedního bočního otvoru, skrytého kořenem ve vykopané strouze tak, že o něm nevěděli ani kopáči ,kteří stáli uvnitř výkopu. 

Bylo vidět, že přišla pravá chvíle „zelených kamizol“ ! Byly vydány poslední pokyny kde kopat a kde je konec slepé nory věznící hrozného jezevce.  Přiznám se upřímně, že já jsem už ale v řinčení zbraní a rachotu uzávěrů jezevci téměř fandil. 

Konec tušené slepé nory byl odkopán a vznikl zádrhel - kdo bude mít první ránu, myslivci se shlukli v hloučku kolem hajného a správce bažantnice – hlasitě si vysvětlovali lovecké úspěchy a přednosti, když v tom se stalo nečekané, jezevec možná trochu znervoznělý čekáním, vystrčil hlavu z boční nory a vedle ve výkopu stojící Ilja Muromec ho krumpáčem po jeho kebuli praštil.  Byl konec! 

Myslivci se sice ještě několik minut, s již s vykasanými rukávy a za stále častějšího používání zcela vulgárních nadávek…, dohadovali o poctě „prvního výstřelu“, když ale lesní dělníci začali jezevce přivazovat za zadní tlapy řidítka horského kola mezitím dorazivšího pokladníka z nádraží, ukončili svůj spor a nedopustili odvezení cenné trofeje na pracoviště největšího hrdiny historického lovu, nádražního foxteriéra Barika… !  

Obrovitý jezevec byl převezen do hospody, kde očekával s mnohými hlavními střelci a jejich náhradníky Nový rok. Skutečnost, že podrobnosti „dramatického“ lovu již většina z nich vůbec nevnímala, nikomu pranic nevadila!  

Takhle se rodily historky hrdinů a "myslivecká latina"  – ať žije rok 2008 !

Autor: Václav Pecka | pondělí 31.12.2007 22:39 | karma článku: 15,63 | přečteno: 1659x
  • Další články autora

Václav Pecka

Vládo netřeba se obávat - Hašek & Švejk“ se mohli mýlit!

Dnešní šedesátníci mohou s nadsázkou říkat, že v době jejich narození stálo pivo (jeden půllitr „desítky“) jednu korunu, dvanáctka možná koruny dvě.Ve chvíli, kdy ji tehdejší vláda prezidenta Antonína Novotného ceny piva direktivně zvýšila, připravila si vlastní pád. Nezachránil ji už ani příjezd tanků s jinými SPZ po „Pražském jaru“. Vystřídala ji nová vládní garnitura, kterou chránila armáda se statutem „dočasného pobytu“ a tak byla vcelku odvážnější. Pivo zdražovalo slovy ruského básníka Jevtušenka„mimachodom“ , takže jeho cena vyšplhala v osmdesátých létech na koruny dvě.

4.10.2012 v 12:22 | Karma: 8,04 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Václav Pecka

Neudělala se v definici parlamentní demokracie chyba?

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství. Především se celým večerem nesl "unissono" argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty, úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor. Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., což je jiná cifra. Co mně ale, jako pouhému ani příliš nepobavenému, posluchači a chvílemi i diváku tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...! Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko. Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro "fair-play", pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží , koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy. Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno! Anebo snad charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes demokracie nevymyslel!

21.3.2012 v 0:10 | Karma: 5,76 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Václav Pecka

Smyslem fair play je udeřit pod pás...!

Dlouho jsem žil v jakémsi bláhovém přesvědčení, že poněkud menší smysl pro „fair play“ mají úředníci. Časem jsem pojal „podezření“ , že ještě hůře jsou na tom elektronické hlasy velkých společností, které mi sice nabízejí komunikaci, ale pak se mnou po mnohočetných odkazech (stiskněte 1, stiskněte 5 atd.) hovoří jen neosobní syntetický hlas. Po dnešku měním názor - vítězí sportovní „bafuňáři“!

3.3.2011 v 18:37 | Karma: 7,18 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Sport

Václav Pecka

A co řeknou leváci ?

Videoklip K.Issové a J.Mádla vyvolal velkou odezvu, kladnou i zápornou. Zazněly desítky argumentů pro a proti. Klip jsem viděl a od té doby se mi vtírá otázka - a co na to asi řeknou "leváci" ?

27.4.2010 v 18:59 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politika

Václav Pecka

Předčasné volby budou 17.listopadu 2009 - á BASTA!

Prakticky před každými volbami do Poslanecké sněmovny Českého Parlamentu se objeví politická strana, do období voleb neexistující, nebo jen velice málo „výrazná“ - spíše virtuální, které je ale věnována nadměrná pozornost ze strany médií... (!) a následně i části veřejnosti (voličské...).

4.9.2009 v 9:45 | Karma: 10,71 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1779x
Amatérský pozorovatel,komentátor a rádoby glosátor všeho, co se děje kolem - politiky, kultury, sportu. Chovatel papoušků - amatér. Exsportovec - amatér. Profesionální smolař.

Seznam rubrik