Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Melčák: Dříve, než slepice nebo vejce, tady musel být kohout!

A je to tady! Všichni pesimisté a pochybovači, kteří s tajuplným přimhouřením oka, předvídali, že se před mimořádnými volbami do Poslanecké sněmovny ještě vynoří nějaký skandál či mediální bomba se nemýlili. Aktérem ale nejsou národem „milovaní a nenávidění“ herci a hráči Paroubek či Topolánek, ani „nové tváře a svěží vítr“ politické scény – předáci TOP 09, což jsou jen na okraj ve skutečnosti vesměs ostřílení harcovníci jiných politických stran a někteří (např. poslanec Severa či Parkanová) téměř doživotní poslanci….      Hlavním protagonistou se stal nenápadný předlistopadový člen KSČ, téměř 10 let poslanec za ČSSD, později sám za sebe (tak zvaně „Nezařazený“) Miloš Melčák.

Výraz, „téměř“ deset let poslanec za ČSSD, stojí za vysvětlení. Miloš Melčák se stal poprvé poslancem v roce 1996 za ČSSD v volebním Jihomoravském kraji. Ze svého mandátu se ale netěšil celé volební období.

V roce 1998, po „sarajevském atentátu“, skončila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR uprostřed volebního období a v následujících předčasných volbách nebyl Miloš Melčák zvolen.

Ne, že by nebyl na kandidátce. Byl!

Dokonce, kdyby i se nemusela zohledňovat určitá hranice počtu procent preferenčních hlasů, tak by se jejich získaným absolutním počtem vešel mezi rekordní počet 14 mandátů, které v těchto volbách ČSSD v Jihomoravském kraji získala. Protože ovšem zmíněný „práh“ preferencí existoval, skončil až na ve třetí desítce.

To mohla být první křivda.

Není bez zajímavosti porovnat obě situace 1998 a 2009. Vláda padly. Nahradily je vlády „úřednické“,s časově omezeným mandátem do předčasných voleb. Obě tyto  vlády spojovala i skutečnost, že nepolitičtí ministři byli „de facto“ nominováni parlamentními politickými stranami.  

Ústavní soud nekonal. Pravým důvodem ale bylo třeba jen to, že se na něj tehdy Miloš Melčák zapomněl obrátit.

Je sice pravdou, že Miloš Melčák – poslanec v roce 1998, hlasoval ukázněně pro zrušení Poslanecké sněmovny, zatímco Miloš Melčák – poslanec v roce 2009, byl jeden z 9 poslanců, kteří hlasovali proti tomuto návrhu, ale to je mezi situací tehdy a dnes zdánlivě nepodstatný rozdíl.

Říká se, že “dvakrát do jedné řeky nevstoupíš“! Ale co čert demokracie nechtěl, pro nebohého  Miloše Melčáka se stejná situace za pár let téměř analogicky opakovala. Znovu měl skončit uprostřed volebního období!

Sice už nebyl v tu chvíli členem poslaneckého klubu strany, za jejíž ideály a volební program kandidoval a byl dokonce označován za prototyp zrádce. Dokonce způsobil problém celému politickému spektru parlamentních stran, které pak urychleně „přemýšlely“, jak si zavázal poslance, kteří byli zařazeni nejprve na volitelná místa stranických kandidátek, pak i získali mandát, ten ale někteří od té chvíle považovali pouze za svůj, a také tak s ním nakládali – a je jedno zda se jmenovali Teplík, Wagner, Pohanka, Kott nebo Melčák.

Být zvolen podle ústavního zákona, porušit následně vše, co jsem sliboval, to přece není záležitost, kterou by se

„rozhodčí“ ústavnosti v ČR měli podrobněji zabývat. Konec konců oklamán byl jenom volič!

Jestli v nějaké situaci zřejmě zklamal Ústavní soud, tak především v tom, že podobné kejkle od roku 1992 bezstarostně pozoroval, téměř ekvivalenty shodných ústavních krizí 1998 a 2009 řešil rozdílně a příkladů, kdy se o určitých problémech, které se ve svůj čas zcela jinak promítají v anketách tisíců respondentů či peticích desítek tisíc lidí se dá jmenovat nespočet:

- téměř každé volby prezidenta republiky jsou ve znamení diskusí, zda přímá volba či nikoliv,

- volební zákon (většinovým nebo poměrným způsobem…) to je rituální námět každých voleb,

- někdy je předvolební diskuse ještě rozšířena o návrh, zda by poslanců neměl být lichý počet, aby se    předešlo „patu“,

-ztráta mandátu a odpovědnost poslanců či senátorů vůči voličům – i to je „vousaté“ mnohaleté a   neřešené téma…

atd., atd.

 

Je to jen malá ukázka „nesmrtelných témat“, která v období voleb stanou na čas diskusní příležitostí pro experty zprava i zleva…!

Voliči, veřejnost, lidé, kteří nemají „podnikatelskou“ ambici být doživotním zákonodárcem, jsou ale pořád používáni čas od času jen jako nástroj. Nástroj, k němuž se zvolení poslanci (všech stupňů) chovají necitlivě, nechávají ho hned po volbách na pospas „povětrnostním podmínkám“ - na dešti a mrazu, a vrací se k němu až v dalších volbách. Pečlivě nástroj osuší, otřou, rez odstraní medem kolem úst-a vše se opakuje.

Mandát poslance je zlaté vejce, nikoliv pro politickou stranu, která se ho snesla a snažila se ho  i marně vysedět“, ale užitek z něj mívá jen pořádně tvrdý kohout…! Poslanec Melčák možná vyřešil otázku, která je  starší než lidstvo samo… .Dříve, než slepice nebo vejce, tady musel být kohout!

 

Autor: Václav Pecka | čtvrtek 3.9.2009 6:40 | karma článku: 9,72 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Václav Pecka

Vládo netřeba se obávat - Hašek & Švejk“ se mohli mýlit!

Dnešní šedesátníci mohou s nadsázkou říkat, že v době jejich narození stálo pivo (jeden půllitr „desítky“) jednu korunu, dvanáctka možná koruny dvě.Ve chvíli, kdy ji tehdejší vláda prezidenta Antonína Novotného ceny piva direktivně zvýšila, připravila si vlastní pád. Nezachránil ji už ani příjezd tanků s jinými SPZ po „Pražském jaru“. Vystřídala ji nová vládní garnitura, kterou chránila armáda se statutem „dočasného pobytu“ a tak byla vcelku odvážnější. Pivo zdražovalo slovy ruského básníka Jevtušenka„mimachodom“ , takže jeho cena vyšplhala v osmdesátých létech na koruny dvě.

4.10.2012 v 12:22 | Karma: 8,04 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Václav Pecka

Neudělala se v definici parlamentní demokracie chyba?

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství. Především se celým večerem nesl "unissono" argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty, úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor. Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., což je jiná cifra. Co mně ale, jako pouhému ani příliš nepobavenému, posluchači a chvílemi i diváku tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...! Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko. Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro "fair-play", pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží , koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy. Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno! Anebo snad charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes demokracie nevymyslel!

21.3.2012 v 0:10 | Karma: 5,76 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Václav Pecka

Smyslem fair play je udeřit pod pás...!

Dlouho jsem žil v jakémsi bláhovém přesvědčení, že poněkud menší smysl pro „fair play“ mají úředníci. Časem jsem pojal „podezření“ , že ještě hůře jsou na tom elektronické hlasy velkých společností, které mi sice nabízejí komunikaci, ale pak se mnou po mnohočetných odkazech (stiskněte 1, stiskněte 5 atd.) hovoří jen neosobní syntetický hlas. Po dnešku měním názor - vítězí sportovní „bafuňáři“!

3.3.2011 v 18:37 | Karma: 7,18 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Sport

Václav Pecka

A co řeknou leváci ?

Videoklip K.Issové a J.Mádla vyvolal velkou odezvu, kladnou i zápornou. Zazněly desítky argumentů pro a proti. Klip jsem viděl a od té doby se mi vtírá otázka - a co na to asi řeknou "leváci" ?

27.4.2010 v 18:59 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politika

Václav Pecka

Předčasné volby budou 17.listopadu 2009 - á BASTA!

Prakticky před každými volbami do Poslanecké sněmovny Českého Parlamentu se objeví politická strana, do období voleb neexistující, nebo jen velice málo „výrazná“ - spíše virtuální, které je ale věnována nadměrná pozornost ze strany médií... (!) a následně i části veřejnosti (voličské...).

4.9.2009 v 9:45 | Karma: 10,71 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1779x
Amatérský pozorovatel,komentátor a rádoby glosátor všeho, co se děje kolem - politiky, kultury, sportu. Chovatel papoušků - amatér. Exsportovec - amatér. Profesionální smolař.

Seznam rubrik