Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český cizinec je oxymóron

V České republice není moc Sabirů, to je pravda. A takových chytrých a všestranně nadaných ještě méně. S tím „všestranně“ záměrně přeháním, abyste měli pocit, že jsem pořádně "namistrovaná svině bůvíodkám“.

Nemusím tajit, dříve jsem to měl jednodušší. Na nejfrekventovanější otázku „odkud jsi?“ jsem odpovídal jednoduše a pravdivě: „z Moskvy“. Pak rozhovor většinou vázl, hlavně s pány… Byl jsem považován jenom za chodící symbol sovětské okupace, za lidského potomka tanku s kanónem.  S rostoucí popularitou „ben Ladenů“, všemožných Muhammadů a zlověstných Ali, zájem mých náhodných známosti se přesouval více k jménu. „Samir, jo, Sabir… to ale není ruské jméno, že ne?“ tázali se sečtělí zvědavci, promiňte za kitsch, s přimhouřeným okem, jakoby právě odhalili kosmický zločin. „Ano, to je perské jméno a v překladu znamená trpělivost a vášeň, něco jako anglické passion,“ jsem trpělivě vysvětloval. Často se stává, že člověk nevydrží a některým obzvláště povrchním lidem odpovídá nedbale, s nádechem sarkasmu a záměrně nepravdu. Zdá se, že lide schválně hledají potvrzování těch nejzrůdnějších představ o určitých místech a lidech, které z nich pochází. Tak proč je v tom jednoduše nenechat?

...Proč to tak ale lidi máte? Je pravda, že  to není jenom typický český problém.

 Před pěti lety jsem byl ve Španělsku na dvousemestrálním studijním pobytu. Španielové mají „jiný uši“ a tak jsem byl celou dobu Javier (jako Bardem!) a nikoho ani nenapadlo (dokud jsem neotevřel ústa), že nejsem jejích. Společenské faux pas vznikalo v momentě, když jsem na otázku „de donde eres?“ odpovídal, že jsem z České republiky. Česko v té době bylo pro španělskou mládež jenom synonymem k „Topolánku s pinďourem v El Pais“ a „BeČerovce“. Upřímně řeknu, sralo mě to za Čechy i za sebe. Bránil jsem a hájil česká pole a háje a říkal jsem obhroublým španělákům, že takhle by to nešlo a že kromě Prahy tu máme ještě další města, která jsou plná hezkých lidi, klubů a nádherných koutků. Jsou tu řeky, hory a kua Krumloff! No teď je jích tu plno, alespoň v Brně. Chodí ve skupinkách, ztracení v překladu a komunikují jen mezí sebou, jako by se nás tu štítili. Vraťme se ale ke mně.

Tatínka mám čistokrevného Bakince z prastaré rodiny. Maminku mám Ruskou. A já jsem prostě z některých úhlů hezký kluk. Pleť mám bělejší než vy všichni dohromady, nos mám větší a výraz v tváři je takový mírně nebezpečný, ale charismatický, pro milovnice zpěvačky Řihanny i „sexy“. Takový ten ostře řezaný kojotí xicht, který vyvolává znepokojení, když se někde o samotě zdržuje. Nemusím tajit, všichni mě spojuji s ruskou mafii a do nekonečná se mě ptají „jak to u nás tam chodí“. Poslední dobou se snažím odpovídat upřímně, že nevím. To protože už mám z okolí strach a musím se integrovat - abych přežil! Kdybych nebyl tak chytrý a všestranně nadaný, tak mám problém i s prací. Bylo období, těsně po ukončení univerzity, kdy mi na sto rozeslaných CV přišla jenom jedná odpověď „bohužel, vybrali jsme kandidáta, který lépe odpovídá požadavkům této pracovní pozice.“ Kdo koho se pak má ale bát? Vy mě? Nebo já vás? Píšu to, protože kašlu na karmu, stejně mi žádnou nedáte, protože mnohé neuvěřitelně štvu svým jménem, xicthem a levicovým smyšlením. Nebo možná mi nějakou naklíkáte ze shovívavé slušnosti a oceníte můj cizinecký výkřik. Dokud ale Rusové pro vás budou „obhroublými mafiány“, Sabirové „prapodivnými islámisty, kteří nesdílí nedosažitelné evropské hodnoty“ a levicově smýšlející lidi „komunisty a bolševiky“, budeme mít problém. A budeme-li mít problém "my", budete jej mít i vy, neboť vám budeme pořád kazit náladu svoji přítomnosti.

Jako bývalý cizinec jsem svůj úkol splnil. Naučil jsem se jazyk a stále se zdokonaluji, mám vztah k českosti - těžkosti a venku vystupuji jako ctěná součást ctěného českého národa. Dovolte mi tedy přestat být přitaženým za vlasy cizincem. Už dávno se za něj nepovažuji... Když to řeknu takhle pitomě, (neboť mezí čtenáři tohoto článku se určitě pár pitomců najde):  proč člověk má platit české daně, být zodpovědný za svoje činy podle českého zákona a přitom být považován za cizince? Oxymóron! 

Autor: Sabir Agalarov | čtvrtek 7.3.2013 2:37 | karma článku: 12,68 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Sabir Agalarov

Mají "romská média" nějaký smysl?

Před nedávnem v souvislosti s kauzou Romano hangos, kterou svým veřejným pokusem o diskreditaci těchto tradičních českých novin otevřel bývalý zaměstnanec Společenství Romů na Moravě (SRNM) Pavel Pečínka, vznikla v kruzích mediálních odborníků na Romy diskuse na téma, zda mají tzv. romská média nějaký smysl. Z této diskuse nepřímo vyplynul závěr, že nemají, neboť jsou „planým roubem do romské kultury, který se ne a ne uchytit“. V této souvislosti je potřeba si položit několik otázek. Co jsou to vlastně média? Proč označujeme některá média za „romská“ a zda se takovým označováním nedopouštíme latentní diskriminace samotné podstaty demokracie. A třetí otázka, která napadá v této diskusi je, jestli mají vůbec nějaká média v České republice smysl? Je potřeba si také připomenout fakt, že média nejsou jenom noviny, ale jsou to také rádia, televize a internetové zpravodajské a publicistické portály po celém světě. Nyní se tedy pobavme výhradně o tištěných médiích, o novinách v ČR.

27.3.2015 v 12:52 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Média

Sabir Agalarov

Třináct závěrů Satanovského o roli Ruské Federace

Ukrajinské povstání na Majdánu způsobilo vyostření konfrontace názorů odborné i široké veřejnosti nejen na Západě. Mezí ostře propagandistickými texty, ale vznikají i snahy ruských odborníků na mezinárodní vztahy „objektivně“ vysvětlit mocenské rozložení a ukolébat tak pozornost čtenáře takřka z „vyšší analytické perspektivy“. Jedním takovým textem je i čerstvá stať Jevgenije Satanovského, prezidenta Institutu Blízkého Východu. Jeho článek „Všechno teprve začíná“ v prvé řadě ukotvuje nedávno realizovaný referendum na Krymu jako legitimní danost a jeho výsledky jako objektivní realitu. Větou „Pokud demokracie je výraz vůle národa, pak referendum na Krymu je bezpochybně demokratický,“ zahajuje svůj text a zároveň tím vymezuje cílovou skupinu na kterou se obrací. Veřejnost, která s průběhem připojení Krymu cestou referenda nesouhlasí s akademickou laskavou korektnosti označuje autor jako „krymoskeptiky.“

21.3.2014 v 17:38 | Karma: 10,62 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Putin – the Judgement Day se blíží.

Metoda provedení a propagandistický doprovod anexe Krymu měly tolik stejných rysů s anexi Sudet, že porovnání dvou diktátorů dnes již zcela zevšednilo – Hitler jako Putler. Současná ukrajinská krize ale ještě jednou ukázala nakolik bezvýznamné je škatulkování jednotlivých totalitních proudů. Současný ruský putinismus, který ke své životaschopnosti používá kombinaci sovětsko - nacistického propagandistického jazyka se bohužel úspěšně realizuje v heslech „bratrská pomoc“, „boj s fašistickými živly“, „ochrana obyvatelstva“, „jednota národa“, „ideologie vůdce“, „skupiny zrádců“, jen zesiluje pocit duchovní a dějinné spřízněnosti dvou euroasijských vůdců. Oba svého času hodili rukavici globalistům, zednářům, atlantistům a satanistům ze zbytku světa. Historické podobenství mezí oběma profily je nabíledni, avšak k lepšímu porozumění probíhajících událostí je potřeba se všímat i rozdílů mezí srovnávanými jevy.

14.3.2014 v 17:08 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Komunikační šumy současnosti. Díl 1: Ostré podpatky

Tato pilotní stať je první, ze série textů věnovaných rezonujícím a alarmujícím polohám kultury, kterou jsme vytvořili.

11.3.2013 v 19:32 | Karma: 10,36 | Přečteno: 879x | Diskuse| Společnost

Sabir Agalarov

Cejl

Je něco po deváté večer a na brněnském Cejlu je stále hodně lidí. Studenti, vychází z koleji Wind Point a míří do hospod. Pracující neoproletarát se vrací z odpolední směny a spěchá do Inter Sparu pro nákup. Bílá masa se mísí s hlavními obyvateli této bizarní ulice – s cikány.

9.3.2013 v 21:01 | Karma: 13,85 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodním dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 884x
Žiji a pracuji v České republice jako novinář na volné noze. Rád píšu a natáčím nevšední reportáže.

Seznam rubrik