Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká cesta k nirváně

V labyrintu moderního člověka zeje prázdnota. O této prázdnotě ví všichni a je jednou z nejstarších nabídek na trhu. Je to prostor, o který již odnepaměti sváděn boj mezi těmi nejmocnějšími institucemi. Jejích moc je v dějinách získána prostřednictvím této prázdnoty. Prostor o kterém jde řeč nejpřehledněji zmapovala a podala odborné a široké veřejnosti psychoanalýza, která jej naplnila přirozeným obsahem a vyvodila z něj důsledky chování člověka včetně důvodu jeho neuróz. 

V průběhu století na různých místech planety o rezonující prázdnotu člověka měly zájem primární a odvozené náboženství, které střídaly totalitní ideologie vyhraněných názorů a vytýčených správných linii. Český člověk, zajímavý svým skepticismem vůči vyzkoušenému a nadšeně toužící po nových totalitách, dnes hledá smysl svého života sám v sobě. Toto hledání má samozřejmě své pozitivní a negativní důsledky. Nejčastějšími jevy doprovázejícími současného městského hledače vnitřních pokladů je povrchnost, spokojenost s krátkodobým úspěchem a nedůvěra.

Po sametové revoluci v České republice byl zahájen společenský proces třídní transformace. Tento proces proběhl na všech úrovních společnosti a byl presentován jako porevoluční chaos. Horních „deset tisíc“ přerozdělili mezí sebou dříve státní majetek, ti pod nimi něco restituovali a buď rozšířili řady již zmíněných horních nebo začali podnikat a utvářet střední třídu. Chudí ale zůstali chudými a až na několik přizpůsobivých a velmi ambiciózních výjimek tvoří nižší - střední nebo spodní třídu. Činit tak budou zřejmě až do příští revoluce. Unisono se společenskou transformaci začal mučivý průběh kulturní formace jednotlivců uvědomujících si vnítřní prázdnotu a vnější chaos, navazující na to český pantibetismus, konopná horečka a móda na vstřebávání zjednodušených východních filosofických systémů. V Brně výkvět moravských zenových mnichů a mnišek lemoval zdí filosofické fakulty a plnil zejména „pankáčské“ hospody na ul. Traubova a Spolková, kde člověk si mohl dat pivo čaj, pár prásků a „moudrou“ psychedelickou besedu na téma nesnesitelné marnosti lidské existence, o metafyzice moci a imaginaci a také o blití a hovně. A jako všechno dobré i tato kultura, jejíž nejlepší představitele opustili město, byla během několika let ledabyle vstřebána širokou veřejnosti. Osobně jsem to zcela pochopil v okamžiku, kdy soused kadeřník, sledující všechny módní trendy v roce 2005 na dveřích svého open-space studia nalepil nálepku Free Tibet. Pochybuji ale, že věděl kde přesně Tibet je.

 

Cílová skupina prodejců „výhodných balíčků s jógou“

Východní filosofie se stala velmi poptávaným zbožím mezi dennodenně stresovanými občany. Provozovatele firem prodávajících šité na míru balíčky východní filosofie, vnucují lidem kurzy vnitřního klidu, harmonie a flexibility. Jsou si totiž dobře vědomi skutečnosti, že zákazníci vyhledávající jejích služby jsou denně vystavení programově špatnému zacházení ze strany majitelů firem a manažerů. Místo toho aby byli učení spontánně vzdorovat a umět stavět mamonem posedlé zloduchy na jejích pravé místo, jsou po večerech učení potlačovat své „ego“. Co je to ego ale nikdo neví. Po mnoha letech cvičení si tak člověk nakonec odnese jen certifikát a pevně zašroubovaný pocit víny, že je v podstatě agresivní a špatně přizpůsobivá bytost, která není schopná zcela potlačit své ego.

Zahraniční firmy, které díky nízkým mzdovým nákladům otevírají zde svoje pobočky přistupují k vysokoškolské „elitě“ našeho národa jako k sérii náhodně vygenerovaných číselných kódu. Mnozí soukromí podnikatele malých a středních firem metodicky ponižují své zaměstnance a externí spolupracovníky a přesvědčují je o jejích nahraditelnosti a nepotřebnosti jejích diplomem ověnčeného (často poctivě ziskaného) vědění. To vše jen s cílem vyvolat v dotyčném nejistotu a vděčnost za nejnižší možnou mzdovou sazbu. Jak jinak?! Na každé pracovní místo stoji fronta jak v Moskvě na hamburgery. V takovém světě slušný člověk nemá ale mnoho možnosti. Buď práci má nebo ji nemá. Málo kdo si ale tuhle volbu může dovolit. Práci prostě potřebujeme! Co ale provést s těmi vnitřními „zvonečky“, které zvoní po spravedlnosti? Co s vlastní důstojnosti? Pokud nejste extrémně bohatí, nesmíte si ji připustit. Je třeba zvolit buď chemickou amputaci důstojnosti prostřednictvím víkendových radovánek s alkoholem nebo se pokusit o její potlačení pseudofilosofickými východními systémy. Připravte se na to, že se z vás stane takzvaný vypreparovaný sluníčkový člověk nebo chcete – li postindustriální eunuch/ška. JInými slovy duševní invalida a na úplný konec impotentní taxidermie.

 

Jak 100hoven?

Tlakům současné doby lze zdravě vzdorovat. Nevím teda zcela přesně jak (o přesnosti je vtip na závěr), ale určitě ano. Stači mít oči otevřené a nebát se přistupovat k pofiderním zaměstnáním jako k dočasnému zlu; pořád hledat něco lepšího, po večerech se zlepšovat u poctivých mistrů (poznáte tak, že po vás nebude chtít v prvé řadě peníze ale váš opravdový zájem) a věřit sobě. Týká se to v prvé řadě absolventů a podřadného kyberproletariátu v callcentrech, obchodních zástupců pofidérních firem a jiných panů a paní nikdo. Tito lidé si musí uvědomit, že brzy budou nahrazení levnými stroji, které budou daleko přesněji a klidněji vyřizovat rozzlobeného zákazníka z Limy. Pak už bude třeba se odhlásit z kurzu „pauerjógy“ a přihlásit se na výhodné rychlokurzy fast-seppuku nebo takzvaného finského harakiri prováděného zásadně v rozpálené sauně. Jinými slovy, pokud jste svůj život žili poctivě a vaše dosavadní vědění je formováno mnohaletou snahou stát se lepším člověkem, nepřestávejte a nenechte se odradit těmi, kdo dostal pokyny se k nám chovat jako ke druhořadému zboží. V České republice existuje nevelké ale přesto určitě početné množství míst, kde vám poctiví lidé za symbolickou nebo dobrovolnou cenu zprostředkuji opravdové poznání východních filosofických systému, jógy nebo bojového umění. Vyberte si cestu, která vás naučí být silnými a odolnými, spravedlivými a obranyschopnými. Hodně štěstí.

 

 Vtip na závěr

"Matematická přesnost je kvalita, které se snaží dosáhnout téměř všechny vědecké obory a discipliny. Metodika výuky východních filosofických systému není v tomto případě výjimkou. Vědci vypracovali přesné kvantitativní studie z nichž vzešli neméně přesné instrukce a doporučení. Odborníci, kteří se zabývají zpracováváním precizních studií, již řadu let naráží na dva dosud nevyřešené problémy. Prvním problémem jsou samotni učitele. Jejích chování ve třídě totiž není možné předvídat s dostatečnou mírou matematické přesnosti. Odborníci se shoduji, že problém bude vyřešen v momentě, kdy všichni učitele budou nahrazení výkonnými počítači. Takto se ale vyřeší jen část problému. Druhou překážku odborníci vidí na straně žáků, jejichž chování rovněž nelze předvídat s nezbytnou mírou matematické přesnosti. Profesor Marvin Omski je přesvědčen, že i oni musí být v blízké budoucnosti nahrazení výkonnými elektronickými studenty. Vědci se shodli, že jenom v případě těchto dvou změn, metodika výuky složitých předmětů se stane opravdu plně matematizovanou a zcela přesnou disciplinou." 

 Leszek Szkutnik

 

 

Autor: Sabir Agalarov | pondělí 18.2.2013 14:50 | karma článku: 7,83 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Sabir Agalarov

Mají "romská média" nějaký smysl?

Před nedávnem v souvislosti s kauzou Romano hangos, kterou svým veřejným pokusem o diskreditaci těchto tradičních českých novin otevřel bývalý zaměstnanec Společenství Romů na Moravě (SRNM) Pavel Pečínka, vznikla v kruzích mediálních odborníků na Romy diskuse na téma, zda mají tzv. romská média nějaký smysl. Z této diskuse nepřímo vyplynul závěr, že nemají, neboť jsou „planým roubem do romské kultury, který se ne a ne uchytit“. V této souvislosti je potřeba si položit několik otázek. Co jsou to vlastně média? Proč označujeme některá média za „romská“ a zda se takovým označováním nedopouštíme latentní diskriminace samotné podstaty demokracie. A třetí otázka, která napadá v této diskusi je, jestli mají vůbec nějaká média v České republice smysl? Je potřeba si také připomenout fakt, že média nejsou jenom noviny, ale jsou to také rádia, televize a internetové zpravodajské a publicistické portály po celém světě. Nyní se tedy pobavme výhradně o tištěných médiích, o novinách v ČR.

27.3.2015 v 12:52 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Média

Sabir Agalarov

Třináct závěrů Satanovského o roli Ruské Federace

Ukrajinské povstání na Majdánu způsobilo vyostření konfrontace názorů odborné i široké veřejnosti nejen na Západě. Mezí ostře propagandistickými texty, ale vznikají i snahy ruských odborníků na mezinárodní vztahy „objektivně“ vysvětlit mocenské rozložení a ukolébat tak pozornost čtenáře takřka z „vyšší analytické perspektivy“. Jedním takovým textem je i čerstvá stať Jevgenije Satanovského, prezidenta Institutu Blízkého Východu. Jeho článek „Všechno teprve začíná“ v prvé řadě ukotvuje nedávno realizovaný referendum na Krymu jako legitimní danost a jeho výsledky jako objektivní realitu. Větou „Pokud demokracie je výraz vůle národa, pak referendum na Krymu je bezpochybně demokratický,“ zahajuje svůj text a zároveň tím vymezuje cílovou skupinu na kterou se obrací. Veřejnost, která s průběhem připojení Krymu cestou referenda nesouhlasí s akademickou laskavou korektnosti označuje autor jako „krymoskeptiky.“

21.3.2014 v 17:38 | Karma: 10,62 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Putin – the Judgement Day se blíží.

Metoda provedení a propagandistický doprovod anexe Krymu měly tolik stejných rysů s anexi Sudet, že porovnání dvou diktátorů dnes již zcela zevšednilo – Hitler jako Putler. Současná ukrajinská krize ale ještě jednou ukázala nakolik bezvýznamné je škatulkování jednotlivých totalitních proudů. Současný ruský putinismus, který ke své životaschopnosti používá kombinaci sovětsko - nacistického propagandistického jazyka se bohužel úspěšně realizuje v heslech „bratrská pomoc“, „boj s fašistickými živly“, „ochrana obyvatelstva“, „jednota národa“, „ideologie vůdce“, „skupiny zrádců“, jen zesiluje pocit duchovní a dějinné spřízněnosti dvou euroasijských vůdců. Oba svého času hodili rukavici globalistům, zednářům, atlantistům a satanistům ze zbytku světa. Historické podobenství mezí oběma profily je nabíledni, avšak k lepšímu porozumění probíhajících událostí je potřeba se všímat i rozdílů mezí srovnávanými jevy.

14.3.2014 v 17:08 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Komunikační šumy současnosti. Díl 1: Ostré podpatky

Tato pilotní stať je první, ze série textů věnovaných rezonujícím a alarmujícím polohám kultury, kterou jsme vytvořili.

11.3.2013 v 19:32 | Karma: 10,36 | Přečteno: 879x | Diskuse| Společnost

Sabir Agalarov

Cejl

Je něco po deváté večer a na brněnském Cejlu je stále hodně lidí. Studenti, vychází z koleji Wind Point a míří do hospod. Pracující neoproletarát se vrací z odpolední směny a spěchá do Inter Sparu pro nákup. Bílá masa se mísí s hlavními obyvateli této bizarní ulice – s cikány.

9.3.2013 v 21:01 | Karma: 13,85 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 884x
Žiji a pracuji v České republice jako novinář na volné noze. Rád píšu a natáčím nevšední reportáže.

Seznam rubrik