O Euru – Ojru - Evru

Proč přijmout Euro? Často diskutovaná otázka. Makro-ekonomové a podnikatelé jsou jasně pro, aby měli větší zisky, ale vlastně nejenom oni, ale i státní export. V novinách se nic jiného nepíše a pět vládních politických stran se jenom mezi sebou hádají, kdy je třeba krok k přijetí nadnárodní měny učinit. Jako by neměli nic jiného a důležitějšího na práci.

 

 

(Dodatek: Nejsem ekonomicky vzdělaný a kvůli těmto úskalím se možná během volných chvil v životě budu v této vědě vzdělávat, ačkoli vím, že moje morální předsevzetí ji mně nikdy nedovolí plně pochopit a docenit)

   Česká republika nesmí přijmout Euro. Stát i národ musí být proti, neplyne z toho nic dobrého. Ovšem, pokud slovem „dobrý“ míníme morálku. Všichni podnikatelé a obchodníci jsou přirozeností ziskuchtiví, proč ne, ale ti nejhorší z nich jsou naprosto nemorální jedinci, kterým jde jenom o prostý zisk a podporu konzumního života. Jediné, co chtějí je přijmout Euro a zašlapat do země Korunu, český trh, českou duši, vlast, všechno. Tací lidé neváží si tradic, domova ani žádných umění a krás světa. Znají pouze svět peněz a čísel. (Dobře tak těm, které v době krize nespokojení zaměstnanci rozsápou na kousky a z hladu pozřou je.) Svou dravostí a pouze jedním stanoviskem způsobují u zbytku národa akorát nechuť k Euru nebo přinejmenším letargii. Proč se třeba slavní politikové s ekonomy místo hádání, KDY Euro přijmout, raději nedohodnou, JAK Euro přijmout?

   Ideálním řešením by bylo zajisté uspokojit podnikatele, aby měli své zisky, ale zároveň uchránit lid, aby je světový trh nepoložil ke hranici chudoby a především, aby státu zůstal jeden ze symbolů jeho svébytnosti – a to je měna. Tento problém byl ostatně poměrně dobře vyřešen ve dvou Skandinávských zemích, které jsou v EU -> Dánsku a Švédsku. Oni Euro přijali a mohou se tak intenzivněji podílet na evropském i světovém trhu. Ovšem původní měny, dánská a švédská Koruna, zůstaly zachovány a kontinuálně s Eurem v oněch zemích fungují platidlo. Proč někdo tento nenavrhne i u nás k projednání? Jistě z toho bude přinejmenším plodněji strávený čas než nekonečné hádání, koho datum je lepší.

   Dualitní měna by byl dobrý nápad, vývozníci by dostali zaplaceno ve světové měně, kdežto zemi/státu by zůstala její Koruna Česká, pro domácí výrobce a obyčejné lidi, které to za hranice netáhne.

 

   Osobně jsem proti přijetí Eura tak, jak je to národu prezentováno v médiích, politiky a ekonomy a dualistní měnu považuji za kompromis, obdivuji Skandinávce. Mám raději lístek s Masarykem nebo Komenským než nějaký ošklivý tiket. Slovákům přeji, aby se jejich domácí obchod zhroutil ještě více než v Itálii. Mluvit oběma koutky úst najednou jde dnešním pokrytcům skvěle.

Autor: Adam Vaněk | neděle 11.1.2009 17:37 | karma článku: 12,55 | přečteno: 786x