Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Propagandistické zneužití pouličního násilí

Většina z nás jistě četla, viděla či slyšela o incidentech na sobotních demonstracích, ať už o napadení přenosového vozu Českého rozhlasu či o provokacích maskovaných mužů na zastánce imigrace.  

A nelze pominout následný žhářský útok na Sociální centrum Klinika. Nechci se zde pouštět do spekulací o policejních selháních či přímo provokacích, to přenechám lidem věci znalejším. Co mě na věci zaráží nejvíc, je propagandistické zneužití těchto násilných akcí max. několika desítek lidí k tomu, aby se lidé zastávající nějaký politický názor dávali s těmito násilníky do souvislostí, přičemž násilné činy lidí z opačného konce politického spektra se bagatelizují. Na jedné straně se nám jistí lidé snaží podsunout, že vlastně za všechno může Konvička, Okamura, Babiš či Zeman, že jsou jimi lidé podněcováni k nenávisti a násilí, jako by nebylo nad slunce jasné, že partičky chuligánů a kovaných násilníků jen čekají na podobné příležitosti, ať už se demonstruje proti čemukoliv, aby si našli své "obětní beránky" a zaútočili. Začíná se psát o tom, že mezi oněmi zakuklenci útočícími na prouprchlické demonstranty byli násilníci z fotbalového prostředí, takže nějaké podněcování k násilí ze strany protiimigračně orientovaných politiků či aktivistů vyznívá dost absurdně. Většina demonstrantů se chovala slušně a fotbaloví chuligáni či skuteční neonacisté takovéto "podněcování" nepotřebují, těm stačí, že prostě existuje nějaká imigrační krize či napjatá situace mezi různými komunitami v nějaké lokalitě, aby toho využili k rasově či politicky motivovaným trestným činům (např. Vítkov).
Co je na tom ovšem nejhorší, a proto také píši tento článek, je, že právě tato nesmyslná paušalizace jen přilévá oleje do ohně a radikalizuje lidi daleko víc než všechny protiislámské či protiimigrační hnutí, strany či iniciativy dohromady. Není těžké si představit rozhořčení třeba nějaké maminky, která má strach (ať už opodstatněný či neopodstatněný) o své ratolesti, a proto jde na protiimigrační demonstraci, či manžela, který se bojí, aby jeho manželka nebyla sexuálně obtěžována či znásilněna (nikdo přece nemůže vědět, zda a kdy se imigrační vlna rozšíří i k nám), když jsou pak spojováni s fotbalovými chuligány nebo s těmi, kteří podnikly žhářský útok na Kliniku. Jaký jiný účinek to může mít na lidi, kteří se prostě jen bojí, ale s žádnými nácky neměli a nemají nic společného, když jsou takto uráženi, než že ztrácejí důvěru v demokracii, politické strany, Evropskou unii, zkrátka v současný establishment? A že pak logicky tu pravdu či "pravdu" začnou hledat jinde?
Nemohu si pomoct, ale upřímně se bojím o svobodu a demokracii v Evropě, ale ne kvůli několikatisícovým protiimigračním demonstracím, ale kvůli těm, kteří na jedné straně nadávají lidem kvůli jejich strachu do extremistů, dělají z nich "nenávidějící zrůdy" či "dav bažící po krvi", na straně druhé mlčí k násilí páchaného chuligány s opačným politickým přesvědčením, jako např. v pátek a v sobotu v Berlíně či koncem loňského roku v Saské Kamenici, kvůli médiím, která se snaží příliš neinformovat o událostech typu znásilnění desetiletého chlapce iráckým uprchlíkem na vídeňském koupališti, což stejně časem vyjde najevo a o to víc klesá důvěra v tato média, a také kvůli těm, kteří nás přesvědčovali, že mezi uprchlíky žádní teroristé nejsou, že ti přece "přilétají první třídou", zatímco v současnosti již německá tajná služba mluví o tom, že tzv. Islámský stát vysílá své lidi do Evropy v rámci uprchlické vlny. Nemohu pochopit, jak si někdo může myslet, že tímto způsobem zbaví lidi strachu z uprchlíků a posílí jejich důvěru v to, že jejich bezpečnost bude dostatečně chráněna. Jsem šťastný, že žiju ve svobodné a demokratické zemi s jakýms takýms veřejným zdravotnictvím a sociálním zabezpečením a velmi mě bolí, když někdo "ve jménu humanity" v lidech humanitu zabíjí, "ve jménu svobody" lidi žene k touze po vládě "pevné ruky" a "vejménu demokracie" podkopává důvěru v demokratický systém tak, jak ho známe.

IS a uprchlická krize:
http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/144688-islamsky-stat-mezi-uprchliky-nemecka-tajna-sluzba-vydala-varovani/Maskovaní útočníci:
http://zpravy.idnes.cz/policejni-zasah-na-demonstraci-o-migraci-v-praze-ft7-/domaci.aspx?c=A160208_151705_domaci_pkuÚtok na Kliniku kontra kalašnikov:
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Textar-Horacek-naznacil-ze-Zeman-svym-vyrokem-o-kalasnikovu-vyprovokoval-vcerejsi-utok-na-Kliniku-420711Výtržnosti v Berlíně tentokrát z opačného konce polit. spektra (článek odkazuje na zdroj z Deutsche Welle):
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Levicaci-radili-v-Berline-Podpalena-auta-rozbite-vylohy-420925Útoky v Saské Kamenici:
http://echo24.cz/a/izPPJ/sili-utoky-proti-nemecke-afd-bomba-mela-ceskou-stopuZnásilnění desetiletého chlapce:
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/pobourena-viden-iracky-bezenec-znasilnil-desetileteho-chlapce_371645.html

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 8.2.2016 23:22 | karma článku: 36,32 | přečteno: 1669x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Studenoválečnická mentalita a vyrábění zástupného nepřítele

„Kdo to přišel na ten nápad, že je jen východ a západ? Už do knih napsal jeden mnich, že je též sever a jih...,“ zpívali Voskovec s Werrichem před únorem 1948 a před Voskovcovou druhou emigrací do USA.

10.11.2017 v 19:09 | Karma: 33,77 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Odsuzuji napadení černocha v tramvaji, stejně jako napadení kohokoli jiného

Několik let zpět před vánocemi okradli mého známého slepce a vážně mu petardami zranili vodicího psa, bylo to dokonce i v TV, ale že by si toho politici všimli..., no holt měl tu smůlu, že je bílej.

10.11.2017 v 13:27 | Karma: 34,80 | Přečteno: 910x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

Neomarxističtí aktivisté chtějí zrušit americkou hymnu, je prý rasistická

Jen další důkaz toho, že těmto fanatickým křiklounům za práva menšin již není naprosto nic „svaté“, snad kromě jejich zvrhlé ideologie, mající za cíl zničit všechno tradiční ve stylu čínské kulturní revoluce.

10.11.2017 v 8:01 | Karma: 35,48 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

Že chlapy zajímá ženská krása? No a co, taková je příroda, tak nekřičte

Odmítám postmoderní výmysly, že prý za to všechno mohou „předsudky“, „špatná výchova“ a „společností vnucené role“. Ty role nám „vnutila“ příroda a princip evoluce.

9.11.2017 v 16:05 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Společnost

Adam Mikulášek

Dezinformacemi proti dezinformacím, aneb máme tu jen 12 uprchlíků

Asi každý soudný člověk již dnes ví, že oněch 12 uprchlíků jsou pouze lidé přijatí na základě eurokvót a že jde jen o zlomek skutečného počtu přijatých migrantů. Podstatnější je na tom úplně jiná věc.

9.11.2017 v 12:22 | Karma: 39,23 | Přečteno: 2039x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik