Naštval se Peszynski na Savčenkovou kvůli jejímu „prozření“?

Přesněji řečeno, protože „vyjednává s teroristy“, jak Peszynski nazývá proruské separatisty na Donbasu?

Pokud jsou tyto informace pravdivé, tak já bych se nejprve zamyslel, jaké důvody dříve tak protirusky naladěnou bojovnici vedly k podobným jednáním. Samozřejmě, dalo by se uvažovat třeba tak, že to mohlo být součástí podmínek jejího propuštění z ruského vězení. Tomu ovšem já příliš nevěřím. V momentě, kdy Rusko Savčenkovou propustilo, totiž „vesele“ mohla utéct někam hodně daleko od Ruska a Ukrajiny a žít v ústraní, mohla, podobně jako naši „bojovníci proti Kremlu“, Ukrajinu burcovat proti ruskému nebezpečí a svolávat Ukrajince k boji ve stylu – buď všechno, nebo nic…, ale ona si „dovolí jednat s teroristy“. Jak je to „sakra, hernajs, krucinál…“ možné?!

Jednoduše. Savčenková si jako ukrajinská vlastenka, jakkoli nenávidí ruský režim, uvědomila, že neschopná obamovsko-merkelovsko-junckerovská klaka, která její zem do téhle nešťastné války uvrhla, sice navenek hodně „poštěkávala“, ale když ji měla z té kaše pomoct, omezila se na tlachání o mezinárodním právu a nic neřešící sankce, které Ukrajině nepomohly, zhoršily vztahy Ruska a západu… a obyčejní Ukrajinci se mají ještě hůř než za Janukovyče.

Savčenková dle mého přesvědčení pochopila, že pro euro-atlantickou vrchnost se její země stala pouhým pěšákem na geopolitické šachovnici, že její spoluobčané se stali pouhými obětními beránky této vrchnosti, která na jedné straně jako by podporuje ukrajinské národovce, ale po vlastních národovcích šlape, tj. Savčenková pochopila pokrytectví západních „elit“, proto s nimi začla jednat podobně, jako jednali ony s Ukrajinou a jejími obyvateli.

„To opravdu neděláš dobře, že se jí zastáváš, že ji bráníš, to je fakt velká chyba. To, co ona dělá, se řeší už půl roku. Ty nevíš, jak ona brojí proti Porošenkovi? Jak vyzývá k další revoluci? Jak blbne?“ zeptal se pak v diskuzi s dalším uživatelem.

„Když si čtu ty články o Nadi v zahraničí, tak vidím, že se jinak chová na Západě a jinak na Ukrajině. Na Západě je silně protiruská, ale na Ukrajině je to jiné. Pořád podle mě zneužívá v zahraničí aureolu protiruské hrdinky,“ domnívá se také Peszynski.

Konec citace

Pokud něco takového Savčenková dělá, ani se jí příliš nedivím. Snad se snaží ještě ze západu „něco dostat“, proto tam vystupuje protirusky, ovšem pochopila, že západ Ukrajině nepomůže, a že asi nezbude nic jiného, než se s proruskými povstalci pokusit nějak dohodnout, že se jen jedna klaka oligarchů vyměnila za jinou, ale svobody, demokracie a lidských práv na Ukrajině nijak nepřibylo, naopak, hodně Ukrajinců zemřelo prakticky zbytečně, kvůli přihlouplé politice Evropské unie, která místo takové dohody s Ukrajinou, která by jí usnadnila obchod s EU a přispěla k volnému pohybu osob, žádala po této zemi asociační dohodu podle stejného „mustru“, jako to bylo v minulých případech, což by její obchodní vztahy s východním sousedem (Ruskem) výrazně poškodilo, neboť strategie Bruselu je – čím víc chceš, nečlenská země, volného obchodu s námi (EU), tím více se musíš uzavřít vůči ostatním partnerům, vyvrcholením tohoto je pak celní unie, tj. připojení k zóně evropského trhu s tím, že se daná země plně podřídí jeho pravidlům.

Toto muselo, viděno zpětně, vyvolat konflikt s Ruskem, a bezpečnostní odborníci v USA i v západoevropských zemích to museli dobře vědět už na počátku. Stejně tak museli vědět, že dojde-li k vojenskému konfliktu, západ Ukrajině nedodá ani potřebné množství zbraní a munice.

Proč tedy takto poštvali evropští mocní Ukrajinu a Ukrajince proti Rusku, když předem věděli, že je pak „nechají ve štychu“? Proč místo prodlužování protiruských sankcí nezavede Evropská unie pro Ukrajince bezvízový styk? Proč Ukrajincům nezjednoduší možnosti v Evropské unii pracovat, když každému realisticky uvažujícímu člověku je jasné, že Ukrajinci jsou Evropané, že jejich kultura je velmi blízká té naší, a jsou tudíž velmi dobře integrovatelní, na rozdíl od jiných…? Věří snad ještě někdo tomu, že neustálé prodlužování protiruských sankcí přinutí Putina (nebo jeho následovníky), aby Ukrajině vrátil Krym? Nebo aby se Rusko Ukrajině omluvilo a pomohlo jí proti ruskojazyčným povstalcům? Západ zase jednou ukázal, že jako spojenec je naprosto k ničemu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Mikulášek | úterý 10.1.2017 2:19 | karma článku: 37,71 | přečteno: 1441x