Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Možná není co slavit, ale je co bránit

Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

Podle mého by to chtělo na obou stranách trošku méně emocí a o mnohem větší trošku více nadhledu. Nic není jen černé nebo jen bílé, svět je barevný.

Pokud jde o srovnání socializmu s polistopadovou demokracií…, jsem sice ročník 1985, takže jsem socializmus téměř nezažil, nicméně jak od rodiny, přátel či známých různého politického zabarvení, tak z literatury či různých dochovaných audio či videozáznamů, jsem si, domnívám se, dokázal udělat poměrně slušný obrázek o pozitivech i negativech.

O negativech toho psát příliš nebudu, neb jsou většině lidí dostatečně známa, jak z vyprávění, tak z mainstreamových médií – fronty na banány, přechodné nedostatky toaleťáku, pronásledování a věznění oponentů režimu, v 50tých letech včetně poprav tak zvaných „nepřátel socializmu“…, to vše je obecně známo.

Na druhou stranu si myslím, že po tolika letech od listopadu je záhodno se konečně odpoutat od hysterického antikomunizmu a přiznat minulému režimu i nějaká ta pozitiva, přesněji řečeno mám na mysli hlavně 80tá léta. Tato pozitiva se týkají v první řadě lidí chudších, manuálně pracujících či lidí s nižším vzděláním, jejichž životní úroveň je dnes často mnohem horší než za Husáka. Pro tyto lidi není taková „katastrofa“, že si nemohou volně cestovat na západ či veřejně kritizovat režim, ale to, že často nemají na základní živobytí (nájem, energie, jídlo a léky“!!! Lapidárně řečeno, když mám hlad, tak jsou mi občanské svobody ukradené, v první řadě se potřebuji najíst.

A pokud vím, tak zejména náklady na bydlení byly v té době oproti dnešku nesrovnatelně nižší, takže argumentace, že to máslo bylo vzhledem k tehdejšímu průměrnému platu možná ještě o něco dražší…, nemůže obstát. Jestliže dáte za nájem tři čtvrtiny platu či důchodu, tak je máslo za 60 korun subjektivně dražší, než kdyby stálo stovku, ale za náklady na bydlení byste dali řekněme desetinu či osminu vašeho příjmu. A pro chudší lidi je z pravidla podstatnější, aby mohli dostatečně nasytit jak sebe, tak své děti, než to, jestli mají v místní sámošce jeden či deset druhů chleba…, hlavně, aby ten chleba měli a abychom my na něj měli.

Proto plně chápu, na rozdíl od dobře zajištěných intelektuálů a politiků, kteří rádi cestují, zatím ještě relativně svobodně píší a mají na to užívat si výdobytků dnešní doby, frustraci těch dole, kteří takové štěstí nemají a kteří se cítí listopadovým převratem těžce podvedeni a zklamáni. A jestliže dnešní pseudoelity těmi dole pohrdají, vysmívají se jim za jejich názory a postoje, dokonce v této souvislosti zpochybňují i demokratické volby, protože většinu poslaneckých křesel získali z jejich pohledu „populisté a extremisté“, tak opravdu asi není moc co oslavovat.

To ovšem neznamená, že by nebylo co bránit a za co bojovat. Ti lidé, kteří nostalgicky vzpomínají na socializmus, v drtivé většině odmítají návrat politické perzekuce, věznění lidí s jiným názorem, kádrování, STBáctví a podobné zhůvěřilosti, chtějí jen důstojnou životní úroveň, bezpečnost a záruku zachování našeho způsobu života bez různých těch neomarxistických nápadů stylu multikulti, gender, politická korektnost či otevřená migrační politika.

A je třeba si přiznat, že v porovnání s první porevoluční dekádou (90tými léty), nám té svobody spíše ubývá než přibývá, a to vinou různých novodobých „převychovatelů společnosti“ a „osvícených kazatelů dobra“. Mně třeba vadí extrémní tvrdost protikuřáckého zákona, jenž zakazuje i vnitřní kuřárny bez obsluhy (můžeme poděkovat Babišovu ANO, jehož část poslanců v prvním kole zákon smetla právě kvůli pozměňováku Marka Bendy, jenž by takové kuřárny umožnil a pro něž zvedla ruku i většina poslanců např. za ČSSD), vadí mi přitvrzování politicky-korektnické cenzury na internetu, jednostranné eurohujerské a rusofobní dezinformování veřejnosti Českou televizí či Bakalovými novinami, štvanice proti konzervativcům, kteří nesouhlasí třeba s homo-adopcemi, zaváděním třetího pohlaví, příliš uvolněnou potratovou politikou, genderovými experimenty (snaha vyřadit z čítanek texty typu – Proč jsou holky na světě, aby z nich byly maminky…), nárůst udavačství…, no myslím, že už jsem zmínil dost příkladů vyvolávajících často oprávněný dojem, že totalita se nám tak nějak plíživě vrací „zadními vrátky“, byť zatím samozřejmě v daleko mírnější formě – zrušení účtu na Facebooku či smazání blogu je nepříjemné a naštve, ale pořád lepší než být zmlácen obušky, případně být v noci STBáky vyvezen někam do lesa za město, zkopán… a dovleč se domů, jak umíš.

Přesto jsem pevně přesvědčen, že již nastal čas, kdy je třeba znovu bojovat za skutečnou svobodu, nesešněrovanou sluníčkářskými politicko-korektnickými manýrami, hromadným udavačstvím, kdy dřívější STBáci jsou nahrazováni různými aktivisty, viz paní Kalibová z (ne)ziskovky Injustitia nebo Jan Čulík z Britských listů…, je třeba bojovat proti různým novodobým kádrovákům, tvořícím seznamy „proruských“ médií či různých domnělých „zahraničních agentů“ a proti dalším ostudným praktikám této doby.

A k tomu je třeba se sjednotit, podobně jako v onom listopadu 1989, jehož 28. Výročí si dnes připomínáme, v zájmu obrany nikoli privatizačních zlodějů, tunelářů, kmotrů či exekuční zvůle…, to je naopak třeba hlasitě kritizovat…, ale k obraně toho dobrého, co nám „listopad“ přinesl, tedy neokleštěné svobody projevu, rovnosti před zákonem, právního státu a liberální demokracie, kteréžto výdobytky je třeba rozšiřovat a zdokonalovat, nikoli osekávat a regulovat, jako to předvádějí ti politikové a intelektuálové, kteří nejvíce hysterčí, jak je prý u nás „ohrožena demokracie“ a jak se „posouváme kamsi na východ“. Těmto lidem o žádnou demokracii nejde, pro ně je démos (lid) obecně na tolik „hloupý a zmanipulovatelný“, že pod zástěrkou „obrany demokracie“ nastolují spíš něco jako oligarchii nositelů „jediné univerzální pravdy“.

Takže, lidičky, nerezignujme, nehleďme na svět černobíle, ale snažme se bojovat za to pěknější z obou „režimů“, jednak za onu opravdickou svobodu a demokracii „bez přívlastků“, ale také za důstojnou životní úroveň pro ty méně úspěšné, méně talentované, staré, nemocné, zdravotně postižené a další sociálně potřebné, k čemuž rozhodně nepotřebujeme vymývat školákům mozky multikulturními neziskovkami či zavádět povinnost ohlašovat na obec každou zahradní soukromou oslavu, která kapánek překročí 22cátou hodinu večerní.

Přeji našemu národu hodně zdaru, a zejména více ochoty naslouchat a respektovat spoluobčany odlišného smýšlení, neb rozdělování na mnoho různých rozhádaných „táborů“ opravdu nakonec poškodí nás všechny, podle starořímského hesla – rozděl a panuj. Rozhádaná společnost se mnohem lépe ovládá různými šíbry autokratického, či rovnou totalitářského střihu, proto je nezbytné se maximálně sjednotit v boji za společné národní zájmy a nehádat se o prkotiny!

 

Autor: Adam Mikulášek | pátek 17.11.2017 20:06 | karma článku: 11,87 | přečteno: 132x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Rozdíl mezi škodlivou pozitivní diskriminací a férovým vyrovnáváním šancí

Příklad nespravedlivé pozitivní diskriminace: rasové kvóty, jež fungují tak, že „nebílý“ student se může dostat na školu na úkor „bílého“ studenta, který udělal přijímačky lépe.

15.11.2017 v 13:48 | Karma: 11,50 | Přečteno: 100x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Páááňčitelko, Pepíček je xenofób! Pouštěl o přestávce Mešitu!!!“

„Maruško, jsi velmi svědomitá dívenka. Dostaneš ředitelskou pochvalu za statečnost a pětikilčo jako zvláštní odměnu. Něco hezkého si kup a přijď zas na kus řeči!“

15.11.2017 v 9:25 | Karma: 12,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

VZP nechala umřít člověka na rakovinu, odmítla uhradit nákladný lék!

Bránil se soudní cestou, ale než mohla naše loudavá justice vynést verdikt, pacienta bohužel dostihla smrt na agresivní typ nádoru zvaný sarkom.

14.11.2017 v 16:53 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Neomarxisté potřebují rasisty, aby mohli ospravedlnit udávání spolužáků a podobné praktiky

Děcka blbnuli ve škole, zdravili se římským pozdravem, podobným tomu nacistickému..., zkrátka asi jako když parta opilců z blbosti zazpívá cestou z hospody internacionálu..., spolužačka je udala a dostala za to 2000 euro!

14.11.2017 v 10:33 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

K vyloučení aktivisty Jakuba Patočky brněnskou ČSSD – byl jsem u toho

Všude v médiích se přejímá jeho tvrzení, že údajně nebyl pozván na jednání, kde se o jeho vyloučení hlasovalo. Byl jsem u toho a mám úplně jiné informace.

13.11.2017 v 17:10 | Karma: 37,09 | Přečteno: 2951x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik