Topolánkův dvojsmyslný spot

Vláda sází na humor, spot na předsednictví Unie chtěla pojmout s nadhledem. Podařilo se jí to výtečně - kostka cukru, která v něm hraje hlavní roli, je totiž symboličtější více, než je na první pohled zřejmé.

Vůbec přitom nejde o to, že se vláda chlubí českým vynálezem, i když kostka cukru pochází od továrníka švýcarského původu. Oční čočky by byly vhodnější - Na Evropu si zaostříme, mohlo by znít heslo. Nebo český Semtex - V lednu to odpálíme.

Ale Evropě to osladíme také není špatné. Vláda tak jakoby zlomyslně naznačuje, že to s ní zbytek kontinentu nebude mít snadné. Nicolas Sarkozy se může chytat za hlavu, José Manuel Barrosso se bude drbat na nose. Dělají to ostatně už nyní, když Česko nechává Evropu v napětí, jak se například zachová k Lisabonské smlouvě, o které se prezident a vláda nemohou dohodnout, zda je mrtvá či nikoli. A evropští byrokraté jsou nervózní, jak Česko předsednictví zvládne. Topolánkův spot je zřejmě moc neuklidní.

Kostka cukru může být i skrytou výčitkou vůči bruselskému plánovanému hospodářství, které téměř zničilo české cukrovarnictví a vyhnalo cenu cukru nahoru. Díky nesmyslným unijním kvótám funguje v zemi už jen asi sedm cukrovarů, zatímco v osmdesátých letech jich bylo přes padesát a za první republiky dokonce dvě stě. Kdyby Evropská unie existovala už tehdy, dačický cukrovarník Jakub Kryštof Rad by asi na ten geniální vynález s kostkou nepřišel.

Ale kostka může mít i více významů. Možná Mirek Topolánek prozřel a přiklonil se k názoru prezidenta Václava Klause. Až totiž v lednu 2009 české předsednictví začne, uplyne přesně deset let od chvíle, kdy Klaus pronesl svoji památnou větu, podle které se obává toho, že se Česko v unii rozpustí jako kostka cukru v šálku kávy. Možná ale Topolánek neprozřel a ve skutečnosti kostku zvolil Klausovi na truc.

To druhé je pravděpodobnější.

Autor: Adam B. Bartoš | sobota 6.9.2008 11:02 | karma článku: 20,39 | přečteno: 3167x