Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Urban neumí počítat Aneb jak se dělá politika v ČSSD

Urban napsal krátký blábol na téma šrotovné, ve kterém se pozapomněl zmínit o pár věcech vcelku podstatných. Co bych čekal že? No, ale nečekal jsem, že pan Urban neumí počítat, což je trochu vada na kráse jeho číselného článku. Můj bývalý učitel češtiny by to nazval „blitím“ na papír, já to jen nazvu nedostatkem argumentů a soudnosti.

blog.idnes.cz

Pana Urbana už delší dobu podezřívám z určité „zaslepenosti“. O šrotovném, jak na blogu, tak i jinde proběhla vcelku vyčerpávající diskuze. Pan Urban asi nepojal podezření, že by se mohl také jednou něco přiučit a přečíst si něco o důsledcích akcí jako je šrotovné. Urban se kdesi dočetl, nebo spíše doslechl, že šrotovné na Slovensku vydělalo na daních. A tak si „vyjel“ pár čísel zahltil jimi svůj článek a pokusil se opět někoho zmást nebo uchlácholit.

Načež se strhla pod článkem diskuze, ve které už se nikdo nevyzná, tak raději reaguji tímto způsobem. Je evidentní, že určité věci je obzvláště politikům nutno opakovat do nekonečna a ještě více. Pan Urban vidí pouze dvě čísla, která od sebe odečte a tím je se vším hotov. S tímto přístupem by se pod jeho vedením podnik, či stát, resp. nějaký resort státu složil na kolena.

Raději ani nechci vědět, co pan Urban studoval, ale v ekonomii se vyzná, nebo chce vyznat stejně jako ostatní špičky ČSSD, tedy buď důkladně manipuluje, nebo nerozumí. Moje znechucenost ekonomickými experty této strany, ať už z Jiřího Havla, který už je naštěstí hezky uklizený v nepodstatné organizaci jménem EP, nebo Mládka, který ovšem operuje na území naší republiky a radí špičkám ČSSD, je neúnosná. Tito lidé zjevně navštěvují nějaký komunistický „ekonomický seminář“ a mají předepsáno, co budou na veřejnosti říkat.         

Zpět k článku pana Urbana pro začátek si ujasníme čísla. Nevím, s jakým kurzem pan Urban počítal, ale žádný na jeho přepočty nesedí a vždy má v číslech chybu. Je to zvláštní, ale hned na začátku je dotace 55,3 milionů Eur (v závorce 1,6 miliardy Kč) správně má být cca 1,43 miliardy Kč. Co hůř? Urban se ohání získanými prostředky na šrotovném na daních. Už sama presumpce, že odečtením dotací od vybraných daní na šrotovném, dostaneme zisk vzniklý šrotovným, je špatně. Ovšem když pan Urban odečítal, tak se lehce spletl. Uvádí číslo 370 milionů plus pro šrotovné. Podle jeho čísel, správně zadaných do kalkulačky, je plus na šrotovném 6,9 milionu euro, tedy 179 milionů Kč. Co na to pan Urban?

Mám tedy věřit číslům, která prezentuje tento člověk? Myslím, že už pouhá tato záležitost s počítáním pana Urbana je zarážející a zároveň dostačující k odložení daného článku do propadliště dějin. Přesto vysvětlím, proč i toto plus šrotovného, plusem není.

Číslo 179 milionů Kč je rozdílem přijatých daní na šrotovném a dotací státu do programu šrotovného. Daň se ovšem platí i za auto, které by si člověk pořídil i pokud by nebylo šrotovné. To je faktor jedna, tedy je nutné určit, o kolik procent se teoreticky zvedl prodej automobilů na Slovenském trhu. Tato čísla ovšem neznáme. Nemůžeme tedy jasně říci, že by si auto díky šrotovnému koupilo o např. 50% více lidí. Díky tomu nemůžeme určit, jak velkou daň by stát přijal bez šrotovného.

Druhý faktor zobrazuje závislost substitutů na prodeji v určitém segmentu trhu. Tento faktor má závislost přesunu poptávky směrem k automobilům od jemu podobných statků. Na těchto statcích, od kterých se poptávka přesune k automobilům, ztrácí stát další část příjmů z daní. Tento faktor se také nedá přesně číselně vyjádřit.

Tyto faktory se nedají číselně vyjádřit a to je důkazem lichosti úvah o pozitivním účinků opatření typu šrotovné. Dalším problémem může být skokové snížení poptávky po automobilech v následujících obdobích. O asociálnosti tohoto opatření se snad nebudu dále ani zmiňovat. Přesto je tento styl auto do každé rodiny, dům do každé rodiny apod. obhajován donekonečna různými hujery.     

Nechci se dotknout pana Urbana, ale to, že si neuvědomuje určité méně viditelné efekty šrotovného, jsem i čekal, ovšem formální chyby v článku mě docela překvapily. Pane Urbane ve výsledné bilanci rozpočtu šrotovné zadlužuje, protože nemůžete příjmy z daní brát, jako čisté efektivní příjmy, ale příjmy z celého segmentu trhu! Stává se, že 1+1 není 2. U vás ovšem z jiných důvodů, než je relativizace pojmů a výpočtů. 

Pro kontrolu: http://urbanmilan.blog.idnes.cz/c/99800/Srotovne-nezadluzuje-naopak-vydelava.html

Autor: Adam Ábelovský | neděle 6.9.2009 11:15 | karma článku: 26,05 | přečteno: 1194x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

Chtěl bych jen upozornit, že je celkem přirozené, jak řekl Miloš Zeman, že národ je rozdělený kvůli názorům. Jeden názor bez opozice už jsme tu měli.

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

Oproti první přímé volbě prezidenta v roce 2013 je kvalita kandidátů mnohem vyšší. Dnes se mám mezi kým rozhodovat. Pro mě jsou Mirek Topolánek, Michal Horáček i Jiří Drahoš velmi positivní volbou.

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

Donald Trump, Marine Le Pen, AFD, UKIP (Brexit) a další reprezentanti úspěšné pravice v největších zemích západu jsou pro mnohé strašákem dneška, ukázkou extremismu na straně lidskoprávní a ohrožením demokracie.

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ekonomika

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

Někdy se prostě stane, že nechcete nic říkat nebo psát a raději budete poslouchat, číst, dívat se kolem sebe a přemýšlet. Šum, který je kolem nás a rozlazuje soustředění, se postará o neschopnost uvažovat více do hloubky.

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26 | Přečteno: 236x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Děkuji

Při všem tom politickém aktivismu by se možná více slušelo mlčet, vzpomenout a poděkovat za tento úžasný svět.

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.